Bokeljske bure, juga i bonace Radojke Abramović

3
sa promocije

Sa promocije

Notama krša i mora ženska klapa “Incanto” je uvela publiku u  promociju romana “Bokeljske bure, juga i bonace” prvijenca, autorke naše sugrađanke Radojke Abramović sinoć u koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole.

Budući da  Boka kao nepresušna inspiracija ima jednu od glavnih uloga u ovom romanu, moglo bi se reći da je ovo roman prostora, ali je ujedno i roman preko života, u kome je plastično oslikan duh jednog prošlog vremena sa snažno istaknutom istorijskom pozadinom, kazala je filološkinja Jasmina Bajo, promovišući ovu knjigu.

Autorka u svom prvijencu opisuje porodičnu hroniku čuvene bokeljske porodice Andrić kroz šest generacija, koja se obogatila baveći se pomorstvom, a u isto vrijeme prikazuje presjek društvene panorame određenog doba.

Bajova je istakla dokumentarističku sferu romana koja obiluje etnografskim detaljima, a što je u uskoj vezi sa profesijom autorke koja je dugogodišnja muzejska savjetnica u kotorskom Pomorskom muzeju.

Ovaj segment, po riječime Bajove, jedan je od najvrjednijih u romanu.

Roman je sublimirao je sve one podatke o bogatoj istoriji  bokeškog pomorstva, brodovima, slavnim kapetanima, burama i neverama, kazao je promovišući roman novinar i publicista Siniša Luković.

Ovo djelo obiluje velikim brojem istoriografskih etnografskih podataka, što ne čudi kada se zna da je autorka istoričarka umjetnosti koja za sobom ima dugogodišnji rad u Pomorskom muzeju, istakao je Luković.

On je posebno izdvojio opis crnogorske svadbe u romanu sa svim običajima, ulogom svatova i etnološkom niti koja se prožima.

Roman je prema riječima autorke simbioza dinarskog elementa i romanske kulture koju je baštinila Boka Kotorska.

Knjiga nije autobiografska, već predstavlja, osim nekih anegdota koje je čula u krugu porodice, plod mašte Abramovićeve, a na tom polju kao i u ljubavi i osjećaju Boke su isti i čitaoci i stvaraoci, kazala je Abramovićeva.

3 KOMENTARI

  1. Ova napisana knjiga je samo dio njenog intelekta, a što se tiče direktorskog mjesta kao sto sam i navela kad se ukaže prilika.Inače nijesam u politici da bih znala kad je kakva smjena. Inače nemam ništa lično protiv sadašnje direktorice niti se bavim intrigama, samo želim u ovom gradu da se prepoznaju i oni koji su skromni,sposobni a ne mogu da se dokažu.

  2. Pa nije valjda napisala knjigu za direktorsko mjesto, Muzej ima uspješnoga direktora Milevu Vujošević.Ali se sprema kakva smjena?

  3. Divno,doći ću rado na promociju knjige .Radojka je neotkriveni talenat.Ona je izuzetno pametna. Želim joj puno uspjeha u daljem radu i naravno direktorsko mjesto u Pomorskom muzeju, kad se za to ukaže prilika.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].