Promocija knjige “Bokeljske teme” Željka Brguljana

0

 

Promocija knjige “Bokeljske teme” Željka Brguljana, biće održana u utorak 13. avgusta u Crkvi Svetog Pavla u starom kotorskom gradu.

Na promociji će govoriti akademik prof. dr Radoslav Tomić i istoričarka umjetnosti mr Marija Mihaliček.

Početak je u 21 sat.

Organizatori su OJU “Muzeji” i Matica hrvatska – ogranak u Boki Kotorskoj.

O knjizi:

Željko Brguljan se u knjizi Bokeljske teme, bavi se povijesno kulturnom –  baštinom Boke Kotorske. Knjiga je podijeljena na pet tematskih cjelina i sadrži dvadeset tri rada naučnog i publicističkog karaktera, koji su publikovani  tokom protekle  decenije u časopisima, ljetopisima, zbornicima i knjigama objavljenim u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Izabrani tekstovi ovog pasioniranog istraživačapovijesti, povijesti pomorstva i kulturnog nasljeđa su ponešto izmijenjeni ili dopunjeni novim saznanjima, a knjiga sadrži još i popise arhivske građe i literature koje je autor koristio, kao i indeks ličnih imena.

Knjiga je izašla u izdavačkoj kući  Izdanja Antibarbarusa, u Zagrebu, 2018. godine

Središte Brguljanovog interesovanja je njegovo rodno mjesto Prčanj, kroz teme o pomorstvu i kulturnom nasljeđu, posebno crkvi Rođenja Marijinog  sa nizom novih otkrića o projektantu Maccaruzziju i ing. Milanu Karlovcu umjetničkim radovima kipara Ivana Meštrovića i Tome Rosandića, slikara Mila Milunovića i radionice Pavla Bilinića, koja krase prčanjsku novu župnu crkvu.

Veći dio autorovog istraživanja posvećen je zavičajnim umjetnicima iz Boke Kotorske koji su živjeli i stvarali u XIX i XX vijeku To su  slikar – marinista Bazi Ivanković, pjesnikinja i dramaturginja Ida Verona, poznati strip crtač Andrija Maurović, slikar Antun Šojat, pjesnik Viktor Vida, kao i slikarima koji su  se inspirisali Bokom Vjekoslav Parač i Melita Bošnjak.

Raznovrsnosti sadržaja doprinose i autorovi osvrti na knjige bokokotorske tematike Vinicija B. Lupisa i Slobodana Prosperova Novaka i zbirku pjesama Dubravke Jovanović.

Navedeni i ostali prilozi u knjizi Bokeljske teme, zajedno sa ranije objavljenim izdanjima Željka Brguljana, dragocjeni su doprinos poznavanju kulturne baštine Boke Kotorske.

O autoru

Željko Brguljan (Kotor, 1962.), istraživač, publicist i slikar, diplomirao je 1989. godine na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, gdje živi i radi kao srednjoškolski profesor.

Autor je i sljedećih zdanja: Potreti bokeljskih jedrenjaka, Zagreb, 2006.; Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju , Prčanj – Zagreb, 2008.; Melita Bošnjak (u suautorstvu s T. Maroevićem), Zagreb, 2010.; Pomorstvo Boke kotorske na slikama Bazija Ivankovića, Kotor – Zagreb, 2011.; Na granici mora i neba – Zbirka maritimnog slikarstva iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčanju, Prčanj, Perast – Zagreb, 2015.

Stručni je suradnik na izdanjima: Vjekoslav Parać (likovna monografija, autor I. Zidić), Zagreb, 2011.; Boka kotorska – od kampanela do kampanela (autor S. Prosperov Novak), Zagreb, 2011., Viktor Vida, sabrana djela I-II (priređivač B. Donat), Zagreb, 2012. i drugim

Svoj doprinos djelovanju zajednice Bokelja u Zagrebu, okupljenih u bratovštini Bokeljska mornarica 809, osim kao član, dao je i kao autor ili koautor niza izložbenih i izdavačkih projekata. Doprinos prezentaciji bogate kulturno-povijesne baštine Boke kotorske dao je i kao koautor brojnih izložbi: Boka kotorska u hrvatskom slikarstvu 1998.;Bokeljska mornarica i njeni kapetani 2006.;Slikarsko djelo B. Ivankovića , 2007.;Iz povijesti Boke kotorske – Kravata u Bokelja 2009.; 2010 Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca, 2014.

Željko Brguljan je ostvario i zapaženo likovno djelo u tehnici kolaža, koje je prikazao na 20-ak samostalnih izložbi. Skupno je izlagao na brojnim žiriranim izložbama, većinom u inozemstvu (SAD, Francuska, Italija, Švicarska, Argentina, Litva, Bugarska) te u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Dobitnik je više nagrada na izložbama u SAD-u (Cornell Museum of Art, Delray Beach; Mason Murer Fine Art, Atlanta; Limner Gallery, Hudson; Berman Museum of Art, Collegeville). Monografija o njegovom slikarstvu iz pera likovnog kritičara Nikole Albaneže-a, u izdanju Hrvatskog društva likovnih umjetnika publikovana je u Zagrebu 2014.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]