Prošao izvještaj predsjednika Stjepčevića, SDP-tehnički koalicioni partner

2
Sa današnje sjednice SO

Više puta odlagana 38. sjednila SO Kotor konačno je danas nastavljena.

Uslov dijela opozicije da prisustvuju zasijedanju bio je dolazak odbornika SDP-a, kako bi se vidjelo da li su oni i dalje u vlasti ili su prešli, poput kolega iz državnog parlamenta u opoziciju.

Tokom rasprave predsjednik kotorskog Opštinskog odbora SDP-a i potpredsjednik kotorske opštine Branko Nedović je jasno kazao da se radi o trehničkoj koaliciji, što znači da će ubuduće odbornici ove parije davati podršku samo projektima koji su od značaja za građane Kotora.

Početak sjednice nije nagovještavao buran nastavak.

Usvojen je dnevni red a prva tačka, koja se s nestrpljenjen očekivala bio je izvještaj o radu predsjednika opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića.

On je posebno izdvojio važna planska i programska dokumenta koja imaju strateški karakter, a to je DUP Prčanja, Lokalna studija lokacije Glavati-Prčanj, Akcioni plan za borbu protiv korupcije za prošlu i ovu godinu i Odluku o uvođenju lokalnog  javnog rada za pomoć i njegu starih lica.

Pored navedenog utvrđeni su i nacrti strateških dokumenata iz oblasti zaštite životne sredine.

Stjepčević je ukazao na brojne programe iz kulture i turizma po kojima je Kotor prepoznatljiv u zemlji i regionu, a nastavljena je i intenzivna međunarodna saradna i aktivnost na IPA prekograničnim razvojim planovima.

Predsjednik je, predstavljajući svoj Izvještaj o radu, pomenuo i nekoliko važnih programskih zadataka kao što su Izrada i donošenje Prostornog urbanističkog plana za područje opštine Kotor, realizaciju opštinskog budžeta za 2016. godinu, uz podatak da je budžet utvrđen na iznos od 18.217.000 eura.

Od tih sredstava za kapitalna ulaganja biće izdvojeno 8.154.800 eura, što predstavlja 44,76% planiranog budžeta.

Tu je i realizacija programa rada Skupštine i realizacija Programa uređenja prostora, koji podrazumijeva donošenje započetih lokalnih planskih dokumenata, kao što su izrada Prostorno urbanističkog plana Kotora, Lokalne studije lokacije za područje Kostanjica-Verige, Urbanističkog plana poslovno-stambene zone u Škaljarima i Detaljnog urbanističkog plana Nerin, kao i izmjene i dopune Detaljnog urbanističkog plana Morinja.

Stjepčević je govorio i o realizaciji prioritetnih zadataka organa lokalne uprave kao što su povećanje efikasnosti u naplati lokalnih javnih prihoda, donošenje planskih dokumenata utvrđenih Programom uređenja prostora za 2016. godinu, nastavak rada na povećanju transparentnosti rada organa lokalne uprave i javnih službi, uz profesionalizaciju administrativnih kapaciteta i potpuna primjena Etičkog kodeksa ponašanja lokalnih funkcionera i zaposlenih, uz realizaciju Akcionog plana za borbu protiv korupcije na području opštine.

Nakon izvještaja, umjesto da se odbornici usresrede na pitanja i diskusije, uslijedile su replike, bočne i pobočne, sa i bez razloga, proceduralna javljanja koja su se po pravilu zloupotrebljavala.

Stvorena je klima koja je pokazala da suština nije važna i da je ustvari već počela predizborna kampanja.

Sa današnje sjednice SO

Bruna Lončarević, odbornica SDP-a je objasnila odsustvo članova ove partije sa prethodnih sjednica SO Kotor.

Ona je kazala da u našem društvu postoji visok stepen nepovjerenja u izborni sistem i institucije, kao i kriza političkog povjerenja i sumnje u rezultate izbora SDP je ponudio na prethodnoj sjednici SO Zaključak u vidu nacrta o stavranju uslova za fer i slobodne izbore i uputio ga svim strankama.

Ona je kazala da nije bilo odgovora na inicijativu koja je jedino imala smisla i loogike i da, zbog nesaglasnosti sa brojnim lošim rješenjima kada je u pitanje funkcionisanje vlasti dolazi do razlaza koalicionih partnera.

Sada je ovo tehnička koalicija, naglasila je Lončarević.

Za ono što je potrošeno, kazala je ona, pitanje je da li će iko ikada odgovarati.

“Nijesmo mi trčali u centre moći po svoje mišljenje jer nam je SDP itekako dozvolila da mislimo svojom glavom a ne da budemo partijski vojnici koji ulogu odbornika ispunjavaju dizanjem ruke ili pritiskanjem tastera“, kazala je Lončarević.

Ona je naglasila da SDP ne čuva funkcije, da imaju samo 4 mjesta u lokalnom parlamentu od 200 zaposlenih i zapital se koliko je to u odnosu na ostvareni izborni rezultat.

Replicirao je predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović.

On je kazao da od 2012. godine, od kada je formirana koaliciona vlast ona funkcioniše.

Održano je 39 sjednica SO na kojima je, na zadovoljstvo svih većina odluka donošeno koncesusom, što znači da je opozicija prepoznala da zarad interesa građana glasa za odluke koje su bile na dnevnom redu.

Aprcović je kazao da prijedlog SDP-a ne stoji i da ne može da se primijeni matrica državnog na lokalni nivo.

Na konstataciju Brune Lončarević da DPS nije odgovorio na njihov poziv, Aprcović je kazao da se 29. marta ove godine DPS obratio svom koalicionom partneru da održe sastanak, ali da do dana današnjeg nije dobio odgovor.

Aprcović je govorio i o zajedničkom vršenju vlasti, o stabilnom budžetu, o investicijama koje su započete, ali i onima koje nijesu zbog složene tenderske procedure.

Mladen Živković, odbornik URA je kazao da Luka Kotor AD i dalje radi neizvjesnosti kada je u pitanju dobijanje dugoročne koncesije.

On je izrazio sumnju na moguću dislokaciju gradske pijace na koju se, kako je kazao, obrušila inspekcija kako bi je stavila van funkcije, što ga navodi na vjerovanje da vlast ima namjeru da Markat proda.

Kada je u pitanju žičara od Tabačine do San Đovanija, Živković kaže da je polazna pozicija dobra, ali je pitanje koliko sve to košta.

Odbornik SNP-a Mićo Dobriša je konstatovao da Kotoru pripada epitet budvanizacija, jer se nekontrolisano gradi.

Kazao je da mu je žao što se predsjednik Stjepčević fizički našao na mjestu prvog čovjeka, ali da je on, zbog politike koju sprovodi na udaru i da je zbog toga glasao za njegovu smjenu. To će svakako raditi i ubuduće.

Dr Ivan Ilić, odbornik SDP-a je skrenuo pažnju na probleme u gradu zbog kojih Klub odbornika ove partije neće podržati Izvještaj o radu predsjednika opštine.

On se posebno osvrnuo na sportsku dvoranu na kojoj se već duže ne radi i pitao Aprcovića o čemu se radi i ko je za to kriv.

Aprcović mu je odgovorio da se, koliko on zna radi o problemu u projekto planskoj dokumentaciji koja ne zadovoljava izgradnju ovakve vrste objekata. Problem je krovna konstrukcija koja mora da se preprojektuje.

Dr Ilić nije bio zadovoljan odgovorom, posebno što je jedna saobraćajna traka na ulazu u Rakite sužena i značajno ometa saobraćaj u tom naselju.

Uslijedila je replika između predsjednika parlamenta Nikole Bukilice i odbornika Liberalne partije Vida Draškovića.

Nakon izlaganja Bukilice i njegovim žalom za minulim vremenima, Drašković mu je odgovorio da je upravo on jedan od onih koji su rušili vlast ta kojom sada žali.

U Raspravi su učestvovali i odbornici DPS-a Željko Avramović, Vasilije Ševaljević i Ilija Mlinarević, Pozitivne Crne Gore Ranko Proroković, SNP-a Mićo Dobriša i Ljubenko Borović, kao i potpredsjenici opštine Branko Nedović i Jovo Suđić.

2 KOMENTARI

  1. ..madležoj “Ageniciji za zašitu autorskih prava i patenta”-protivu nazočnoga šjor Vida Draškovića,mini poslanika općine Kotor-za izvršeni “plagijat-pirastvo” prilikom replciranja nazočnome prešedniku OS Kotor gosparu Nikoli Bukilici…Dosta je bilo…?

  2. Obećanja znam više napamet : zaobilaznica , žičara, , parking garaža, pothodnik ali kada a koliko je izvještaja usvajano? Ovaj je prepisan od riječi do riječi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]