Proslava 850 godina posvete katedrale sv. Tripuna u Kotoru

1

U ovoj svetoj jubilejskoj godini Milosrđa, Kotorska biskupija sa velikom radošću obilježava i jedan svoj jubilej – 850 godina posvete katedrale sv. Tripuna.

Svečana proslava započeće 16. septembra u 20 sati, kada će se u katedrali održati prigodna Akademija.

U subotu 17. septembra biće održano centralno euharistijsko slavlje.

U 9 sati i 30 minuta pred katedralom biće odigrano kolo sv. Tripuna, koje tradicionalno izvodi Bokeljska mornarica.

U 10 sati počinje sv. Misa koju će predslaviti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, sa brojnim biskupima i sveštenicima.

Poslanica biskupa kotorskog, monsinjora Ilije Janjića:

Dragi vjernici Kotorske biskupije,

u jubilarnoj, izvanrednoj godini Božjega milosrđa, naša kotorska Crkva obilježava jubilej 850. godina posvete katedrale. U vrijeme kada se slavila njena 800-godišnjica, 1966. godine, također je bila izvanredna jubilarna godina, prva nakon završetka II. Vatikanskog sabora. Tom prigodom, blažene uspomene papa Pavao VI. je u apostolskom pismu Mirificus eventus – Veličanstveni događaj, misleći na upravo završeni II. Vatikasnki sabor ovim riječima naglasio važnost katedralne crkve: Katedralna je crkva iznad svih drugih crkava, ona izrazito treba biti moćni simbol, slika Kristove vidljive Crkve, koja po cijelom svijetu moli, pjeva, slavi i klanja se. Treba je smatrati slikom mističnog tijela Crkve čiji se udovi u jednom lancu ljubavi spajaju.

U tom lancu ljubavi, po čudesnom daru fizičkog i sakramentalnog života ugrađuje se danas i naša generacija. Naša katedrala već 850 godina objedinjuje zemaljsku i nebesku Crkvu i u ljubavi ih spaja, dostojanstvom katedre, simbolom jedinstva, vlasti i autentičnog naučavanja u zajedništvu s Petrovom katedrom.

Stoga, s ponosom proslavljamo njen jubilarni rođendan, kao rođendan naše majke, sjećajući se pobožnosti i darova prošlih stoljeća. Osim sjećanja pozvani smo ugraditi u nju danas našu pobožnost i naše darove, jer samo tako ona će biti živa slika mističnog tijela Kristovog, a ne samo višestoljetni spomenik kulture. Zato vas pozivam na proslavu njenog rođendana, dođimo s onom ljubavlju s kojom dijete svojoj majci čestita rođendan. Još i s većom ljubavlju dođimo, jer majka nas je rodila za prolaznost a naša katedrala za neprolaznost. Ne znam da li griješim kada vas pozivam da dođete? Koja to majka zove svoju djecu da joj čestitaju? Oni sami trebaju doći, stoga vas ja samo podsjećam: budite vjerna djeca naše katedrale. Svake subote od 10 do 11 sati imate prigode u katedrali primiti sakrament pomirenja i osjetiti ljubav milosrdnog Oca. Biti će to onda najljepši dar katedrali za njen rođendan.

Na sve vas zazivam blagoslov Duha Svetoga, Oca i Sina, od kojih On ishodi. Neka sađe na sve nas i ostane s nama navijeke.

Vaš,

† ILIJA, biskup

1 KOMENTAR

  1. Ali,ali ,uz ispriku,moramo pripomenuti da je POSVETA CRKVE MALE BAZILIKE SVETOG TRIPUNA izvrsena u drzavi DUKLJI iliti CRNOJ GORI 1166 godine. Srećan ti 85O rodjendan Crnogorska primorkinjo VILO u SRCU PRIMORSKE CRNE GORE!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]