Proslava sv. Antona Padovanskog

1

 

Iz kotorskog Biskupskog ordinarijata obavještavaju:

Franjevački samostan i crkva Svete Klare u Kotoru svečano će u srijedu 13. juna proslaviti sv. Antona Padovanskog.

U 6 i 8 sati su Svete mise, a u 10 svečana sveta Misa i blagoslov kruha.

U 19 sati počinje svečana sveta Misa, blagoslov kruha, cvijeća i djece.

Pjeva Dječji zbor katedrale.

1 KOMENTAR

 1. …Dobro Jutro Boko Moja Mila-Nevjesto Jadrana;
  …Dobro Jutro Bokezi i Bokezice-svih vjera,nacija…;
  …Dobro Jutro i svim ostalim kojima je Boka -u Duši i u Srcu;…
  …Dobro jutro,povijesničari,istoričari,historičari-analitičari,magistri,doktori,profesori..akademici;…
  …Dobro Jutro Moji Mili Prčanjani (vi,koji još postojite-dišete)-i svi ostali naseljeni…!
  Osvanulo je ,ne baš vedro jutro-tužno jutro-jutro zaborava,ali ne i /o/praštanja za nemar-iz neznanja ili…,prije svega zbog:”..nepoštovnja svojih predaka-svoga naroda na samoopredjeljenje (misliti svojom glavom-dušom i svim srcem?)-njihovih djelala (jer,da nije-možda- naređeno sa “pergula” Suverena..za sve ono što nije svezano za lik i djelo -njegovo…nije se ni desilo)…?!
  Danas je Sveti Dan-Dan koji sanjaju i mnogo veći Narodi (regija i država)-da se i njima desi-ono što se desilo Jednistvenoj (po mnogo čemu) -malenoj,a po djelima velikoj i veličnstvenoj Boki Kotorskoj…na Svetoga Antuna Padovanskog 13.juna.Revolucionarne Godine 1848- na PRČANJU…?!!!
  Poznato je i zapisano je…da je Revolucionarna(Jevropska) Godina 1848 snažno odjeknula i u Boki i to u Ustanku koji je buknuo u Grblju i u Velikoj Narodnoj Skupštini ,koja se ODRŽALA na PRČANJU!!! Pojavnom, hrvatskog bana Jelačića oživljele su zamrzle nade u svim Jugoslovnskim zemljama. Bokelji su naime bili potaknuti od Hrvatskog Sabora u Zagrebu i sa više strana(iz Hrvatske) ,a u zadnje i sa Proglasmom Crnogorskog Vladike Petra II Petrovića Njegoša od 20.maja.1848,da se izjasne za sjedinjenje sa Hrvackom i Slavonijom. Uslijed toga sastali su se predstavnici Bokeljskih opština i ugledni Bokelji- oko 400 na broju-(na današnji Veliki Dan!) 13.juna.1848 u dvorištu franjevačkog manastira(kuvenat) sv.Nikole na PRČANJU,da se dogovore. Među uglednim učesnicima bio je i mladi Stjepan Mitrov Ljubiša (Bokelj iz Budve).
  Glavni pokretači ove Skupštine bili su Kotorski načelnik Mato Netović i Budvanski D.Ivaniš….A Prčanjski načelnik bio je kap.Antun Sbutega….Fala ti Bože,(a i Bokeškim vlastima-od Kufina do Debelog brijega)-zante li ,ima li iti jedna ulica-ili možda i potok(zašto ne..?)-nazvan imenima umnih pokretača preporoda Boke iz tih vremena(Netovića,Ivaniša..)-na Velikoj Narodnoj Skupštini Bokeza-održane prije 170 godina-na današnji Dan 13.juna.1848 godine?!
  “Pokoljenja djela sude,što je čije daju sv’jema”…Za razliku od današnjih “pokretača demosa senca kratis”-nikome ne daju-nego otimaju..? Možda im je iz tih razloga i “promakao”..Epohalni Dan-Velika Narodna Skupština Bokeza …?!
  Pošto su složno i mirno i u bratskom razgovoru izmijenili mnijenja,stvorili su ove ZNAMENITE ZAKLJUČKE,koje su u obliku ODGOVORA poslali Vladici i Hrvatskom Saboru.
  Zanimljivo je-da su ovi ODGOVORI pisani na narodnom bokeškom jeziku-ćirilicom…Evo izvoda ODGOVORA,koji su poslati 13.juna.1848 godine Slavnom Saboru Hervacko-Slavonskomu u Zagrebu :”…Naša su obštelstva imala čast primiti mnoga pisma od strane Hervackog naroda u kojima e bitna Vaša želja da se današnja Kraljevina Dalmatinska vašoi državi saedini.
  Naiperva i nasvetia naša dužnost ta e javiti pred svietom da mi Dalmatinci NIESMO NO BOKEZI. Što smo potrajali do danas…
  Ali danas u dobar čas skupilise kao PRAVO NARODA BOKOKOTORSKOGA poslanici edinokupno Vama naši ODGOVOR kako ti šaljemo.
  Bez sumnje toliko kraljevina Dalmatinska,koliko ovoi za sad skopčano okružie BOKOKOTORSKO PRIPADA po položaju,po istorii,po eziku,i po plemenu većeg broja Slavenskoi-Srpskoj narodnosti.
  Bez sumnje kad bi nadstojeći dogođai do toga koračali da se države Slaveno-srpske toest J U G O S L A V E N S K E u edno SAEDINILE pod štitom ćesarskiem,bez upliva nikakve TUĐE NARODNOSTI kao na primier TALIJANSKE,MADŽARSKE,NJEMAČKE i tako dalje,bez sumnje BOKOKOTORSKA PROTIVNA BITI NEĆE da se želja Vaša ispuni što se saedinjenja našega tiče…
  Ali današnja obstojateljstva,a navlastito ono što ste Vi Ugarskoj Kruni PODLOŽNI,ne dopuštaju da mi za to SAEDINJENJE ŽRTVUJEMO NEZAVSNOST NAŠE NARODNOSTI,koja je nama PRIPOZNATA u novome Ustavu CARSTVA AUSTRINSKOGA..
  Toliko za sada na pozive Hervackoga naroda imamo čast Vama prestaviti,ostajući bratinskien PRIVRŽENIEM…”!!!
  OVAKO SU MISLILI BOKEZI PRIJE 170 GODINA-NA DANAŠNJI DAN..na Prčanj 13.I Đunia 1848 potaliano…!!!
  A Vi-Oni-One i ostali/ostale..poslie 170 godina-koje su popapili SKOROJEVIĆI-HOMO NOVUSI..?

  P.S. Za sve nejasnoće-iz gornjeg napisa-obratite se -potražite “bukvar” PRČANJ historijsko-estetski prikaz-od autora Don Nika Lukovića,Kanonika Kotorske Biskupie i Prčanjskog župnika-u kontinuitetu-od 13.oktobra.1913 do 15.februara.1970 godine/štampan 1937 godine…
  “NIČIJA DO ZORE-NIJE GORELA”..UZ POZDRAVE IZ PRČANJA..S’PJESMICOM /od autora Rikarda Katalinića Jerkova/..svima vama kojima je u duši i srcu… Prčanj,Boka i ostatak svijeta iz najljepšeg zaliva na svijetu/…
  P R Č A NJ U
  Prčanju,Prčanju,galebovo krilo,
  Na odmoru tamo ispod kitna brda,
  Pred tobom je stijena i sura i tvrda,
  Još i kamen goli i tumorno bilo;
  I Dobrota priča ljepote i milja,
  Preko mora tebi bratski pozdrav šilja,
  Gdje su tvoji drevni ,slavni kapetani,
  I galije moćne i hitre i lake?
  Tko li odn’je tvoje pomorske junake?
  Gdje su tvoji sjajni i gosparski dani?…
  Palače su puste,pomalo se ruše
  BAŠ U NAŠE NOVE I SLOBODNE DANE,
  Samo CRKVA STOJI,ZAPIS TVOJE DUŠE,
  I Gospoda moli,DA TI SUNCE GRANE !!!…

  U Prčanju,13.juna.2018 godine-na 170 godišnjicu Epohalne Velike Narodne Skupštine Bokeza-održane u Drevnom Prčanju..bez Kojeg bi Boka Kotoroska i Crna Gora..bile “Sirak tužni bez iđe ičega..”!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].