Prošlog ljeta na crnogorskim plažama zabilježeno oko 270 spašavanja

0

Milan Stanišić

Milan Stanišić

Nastavni centar za obuku spasilaca na vodi Crvenog krsta Crne Gore već trinaestu godinu radi na obezbjeđivanju spasilaca na vodi.

U cilju formiranje spasilačkih službi na plažama organizuje kurseve za obuku spasilaca na vodi, kao i ovjere licenci za 2013. godinu.

U nastavnom centru u Sutomoru kandidati se za ovaj posao obučavaju po najsavremenijim evropskim standardima, kazao je za Skala radio Milan Stanišić, kordinator Centra.

U centru su nastavne planove i programe prilagodili propisima međunarodne spasilačke federacije “Ilsa” u čijem su članstvu.

Kriterijumi za obuku su opšte poznavanje plivanja, zatim da kandidat ima najmanje 18 godina i da posjeduje ljekarsko uvjerenje o psiho fizičkoj sposobnosti, uz plivačke kontrole koje se organizuju na početku obuke, objašnjava Stanišić.

Kandidati koji uspješno polože prijemni, ostaju sedam dana u Nastavnom centru na 100 nastavnih časova iz prve pomoći, teorije spašavanja i praktičnog dijela, kako bi nakon toga mogli da se bave spašavanjem kupača na crnogorskim plažama.

Iz godine u godinu je povećana potreba za spasiocima, a najviše na Velikoj ulcinjskoj plaži, jer je specifična obala i konfiguracija plaže.

Tokom dana na ovoj plaži desi od 30 do 50 intervencija od čega dva do tri direktna spašavanja od davljenja u vodi, a ostalo su posjekotine, ujedi životinja, sunčanica, povreda.

Tokom prošle turističke sezone bilo je oko 270 direktnih spašavanja na crnogorskim plažama, zaključio je Stanišić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].