Protest ispred Vlade: Crkva Srbije i država Srbija ne mogu postati vlasnici prošlosti Crne Gore

2

Ispred Vlade Crne Gore jutros su se okupili građani kako bi izrazili protest povodom nacrta Temeljnog ugovora sa SPC koji je Vlada nedavno objavila na svom sajtu.

Foto: SD
Foto: SD

Okupljeni su istakli razne poruke, a neke od njih su “Evropa a ne velikosrpski zagrljaj”, “Crna Gora nije feud Srbije”, “Crnu Goru nije stvorila SPC”, “Abazoviću, oburdaćemo te”, “Abazoviću, tvoje “pomirenje” = posrbljenje” …

Foto: SD
Foto: SD
Foto: Portal Analitika
Foto: Portal Analitika

 

Zirojević: DPS i SDP da otkažu podršku Vladi

Portparol Socijaldemokrata Nikola Zirojević pozvao danas Demokratsku partiju socijalista i Socijaldemokratsku partiju da pokrenu proceduru za smjenu Vlade premijera Dritana Abazovića, zbog radne verzije temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

Zirojević je na protestu ispred zgrade Vlade u Podgorici, kazao da radna verzija Temeljnog ugovora znači tihu kapitulaciju Crne Gore pred projektom srpskog sveta.

Zirojević je naveo da ne mogu dozvoliti da objekti SPC budu poput ambasada i konzularnih predstavništava.

“Zato sa ovog mjesta pozivamo, prije svega subjekte koji su zajedno sa nama bili opozicija, da se otkaže podrška Vladi Dritana Abazovića i da pokrenu proceduru smjene Vlade”, rekao je Zirojević.

Foto: MINA
Foto: MINA

“Crkva Srbije i država Srbija ne mogu postati vlasnici prošlosti Crne Gore”

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković smatra da ovakav sadržaj temeljnog ugobora predstavlja potčinjenje Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici i Srbiji.

Glumica, Ana Vujošević, kazala je ne pristaju na nestajanje i otimanje crnogorske kulturne baštine i kulturnog naslijeđa.

“Ne radi se samo o pokušaju zatiranju crnogorskog identiteta. Budućnost naše djece je u pitanju”, rekla je Vujošević.

Ona je istakla da crkva Srbije i država Srbija ne mogu postati vlasnici prošlosti Crne Gore.

Nebojša Mrvaljević poručio je Abazoviću da ne može niko da bude izvan zakona, da bude nedostupan organima gonjenja i da niko ne može da se igra sa pojmom vjeronauke.

On je istakao da Crna Gora mora ostati sekularna država, a da naravno treba imati ugovor sa svim vjerskim zajednicama ali onaj koji neće da negira postojanje Crne Gore.

 

2 KOMENTARI

  1. Podrška đetićima u Podgorici.
    SVI PROTIV POSRBICA, IMAMO I POSRBLJENE KAPETANE !
    Sve ženske NVO ćute, znači
    rade za srpski svijet !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]