Protestna vožnja: 120 autobusa u koloni kroz Podgoricu

0
Foto: Mediabiro

Autobuski prevoznici organizovali su protestnu vožnju, zbog negativnog uticaja mjera za suzbijanje pandemije, kao i zbog, kako tvrde, male pomoći koja im je dodijeljena.

Protest je organizovala NVO “Klaster prevoza Crne Gore”, a u vožnji je učestvovalo preko 120 autobusa iz 70 firmi.

Protestne vožnje će, kako je najavljeno, biti organizovane i u četvrtak i petak.

Vožnja je krenula u 11 sati i 55 minuta sa autobuske stanice Podgorica. Vozači su protestnu vožnju nastavili ka glavnim bulevarima u gradu do naselja Kruševac, stvorivši velike gužve u centru Glavnog grada.

Predstavnik te NVO, Milan Stanović, kazao je da su primorani na ovakav vid protesta, jer nijesu dobili nikakav odgovor od nadležnih institucija na zahtjev da im se pomogne.

“Zato smo ovdje da ih podsjetimo da i mi postojimo i da smo u problemu, a da njihov odnos koji je krajnje nekorektan nije uopšte prihvatljiv zanaše prevoznike. Uopšte nas ne konstatuju, jer nemamo nikakve odgovorena naše dopise, a evo se već godinu dana dopisujemo s njma”, kazao je Stanović.

Kako bi se razišli s ulica zatražio je od ministara Mladena Bojanića, Milojka Spajića i Jakova Milatovića da ih prime na sastanak.

“Zamolio bih, ovim putem, da nas ne izbjegavaju i da nam ne šalju zamjenike, kojima mandat traje do ponedeljka, jer je to pokazatelj da to nije lijep odnos prema nama. Ovo je branša koja upošljava preko 2000 zaposlenih, koja je u krizi i koja je pred gašenjem. Više ne možemo, ono što nama treba je odgovor na naše zahtjeve”, rekao je Stanović.

On je najavio proteste za sjutra i preksjutra i to po krug više nego danas.

„Osim ako nam se ne obrati ministri koje sam pozvao. Ja bi ih ovim putem podsjetio da su na ovim pozicijama kako bili nama na usluzi. Mi smo ti koji njihove plate plaćamo, a zbog njihovog neadekvatnog odnosa mi smo tu gdje jesmo. Nadam se da će naći sat vremena za nas u bilo koje doba dana”, istakao je Stanović.

Dodao je da se zahtjevi autoprevoznika tiču spašavanja ove branše.

“Tražimo direktnu finansijsku pomoć od 500 eura po svakoj voznoj jedinici. Zahtijevamo i posebnu kreditnu liniju kod Investiciona razvojnog fonda, gdje bi mi mogli da se zaadužimo po povoljnijim kamatnim stopama i gdje bi se naši autobusi prihvatili kao osnovna sredstvo kao kolateral. Tu je i reprogram poreskih obaveza na 24 mjeseca, oslobađanje plaćanja tunela Sozina. Jedna bitna stavka, koja je nepravedno ukinuta u avgustu, je i povratak akcize koja je ukinuta”, naveo je Stanović.

protestna vožnja u Podgorici (foto: portal RTCG)

Stanović je istakao da im trebaju konkretni odgovori kako bi znali kakve poslovne odluke da donose.

„Da li ćemo ići u otpuštanje radnika, što mi apsolutno ne želimo, jer ovo je branša koja, u normalnim uslovima, ima deficit radne snage i ima potencijal da zaposli još radne snage kada sve ovo prođe. Ali ako budemo primorani mi ćemo morati i radnike da otpuštamo. Nama su potrebni odgovori i to ne odgovori putem medija, nego odgovori na dopise”, poručio je predstavnik te NVO “Klaster prevoza Crne Gore”.

Mediabiro

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]