Protiv krijumčarenja migranata Crna Gora se mora boriti i ekonomskim mjerama

0
prof. dr Vesna Vučković

Prof. dr Vesna Vučković

prof. dr Vesna Vučković

Migracije stanovništva jedno su od najznačajnijih pitanja današnjice, posebno zato što je danas mnogo više nego u ranijoj istoriji stanovništvo u svijetu izloženo većim pomijeranjima.

Sudijica i profesorica pravnih nauka dr Vesna Vučković je za Skala radio kazala da migracije danas često prelaze i u ilegalne tokove, a krijumčarenje migranata postaje sve unosniji posao i predstavlja oblik organizovanog kriminala.

Krijumčarenje migranata u uslovima globale ekonomske krize predstavlja izvor značajnog profita i to za pripadnike organizovanih kriminalnih grupa s jedne strane, a sa druge uslovi pod kojima se odvija ta djelatnost predstavlja uglavnom krajnje nehumano postupanje kojim se ugrožavaju osnovna ljudska prava migranata, ocjenjuje dr Vučković.

Porast ilegalnih migracija uz okolnost da kriminalne grupe u ovoj oblasti vide potencijalni izvor dobre zarade, kroz transportovanje i prebacivanje preko državnih granica u krajnje nehumanim uslovima, nalazi svoj normativni  izraz u mnogobrojnim nacionalnim i međunarodnim dokumentima.

Najznačajnija je Konvenija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala i protokol protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem.

Stoga ova vrlo aktuelna tema ukazuje da se naše društvo mora boriti  ne samo kroz krivično pravnu zaštitu, već i kroz ekonomske mjere na nacionalnom, regionalnom, međunarodnom nivou, smatra Vučkovićeva.

To mora predstavljati izazov kako za nacionalnu tako i za širu međunarodnu bezbijednost, zbog čega se moraju iznalaziti mehanizmi za njihovo suzbijanje, otkrivanje i sprječavanje, poručila je Vučkovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]