Prva HIA studija u Crnoj Gori pred ekspertom ICCROM-a

0
Kotor

Ivo Magud

audio: Ivo Magud

Tokom jučerašnje savjetodavne radne posjete Josepha Kinga eksperta ICCROM-a (stručnog tijela UNESCO-a) Kotoru, između ostalog je prezentovana studija HIA, koja znači prvu procjenu uticaja na svjetsku kulturnu baštinu urađenu u Crnoj Gori.

Naručilac ove studije je Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora, odnosno Opština Kotor, za projekat izgradnje žičare od Kotora do San Đovanija.

Vrlo inspirativna stručna diskusija rezultirala je određenim zaključcima koji će, kako je za Skala radio kazao Ivo Magud, direktor Direkcije za uređnje Kotora, doprinijeti daljoj kvalitetnoj izradi i implementaciji procjene uticaja na svjetsku – kulturnu baštinu, kao mehanizma zaštite svjetskog područja.

Procjene uticaja na svjetsku – kulturnu baštinu su obavezujuće za sve planske dokumente i infrastrukturne i građevinske projekte, odnosno sve intervencije u prostoru koje bi mogle ugroziti univerzalnu vrijednost svjetskog prirodnog i kulturno istorijskog područja Kotora, podsjetio je Magud.

Konzervatorskim uslovima, odnosno smjernicama nadležne Uprave za kulturna dobra CG, Direkcija je kao investitor za izgradnju žičare dobila obavezu da uradi HIA studiju pa je stoga obrazovana radna grupa na čijem čelu je Snežana Simović.

Petočlani ekspetski tim je uradio studiju koja je juče bila prezentovana Kingu uz njegovu ocjenu da je urađena po metodologiji IKOMOS-a.

Dobijeni su i odgovori na neke nepoznanice, budući da se do sad u Crnoj Gori nije radila ovakva studija.

Riječ je o opširnom dokumentu od 150 strana koji je prezentovan predstavnicima NVO sektora, Ministarstva kulture, Uprave za kulturna dobra, konzervatorima, arhitektima, ljudima koji se bave privatnim biznsom.

Rezime ove studije na englesmkom jeziku je upućen ekspertu  ICCROM-a gospodinu Kingu, preko ambasadorke CG u Francuskoj, ali na žalost do njegovog dolaska u Kotor nije je dobio i na sjednici nije moga da uđe u detalje kako bi dao konačnu ocjenu pomenute studije.

Ipak je utvrdio da je HIA metodološki dobro urađena i dao odgovor na pitanja o sljedećem redosljedu poteza.

Kako smatra King o HIA studiji prvo treba da se izjasni Ministarstvo kulture CG i ukoliko od njih dobije prolaznu ocjenu, upućuje se Komitetu za svjetsku baštinu kojeg čine predstavnici Vlada 21 države.

Oni će dati svoje prijedloge, sugestije i preporuke koje će biti obavezujuće.

Neprihvatanje njihovih sugestija može dovesti do toga da Kotor bude na listi svjetske baštine ugroženih gradova u opasnosti.

Početkom sljedeće godine Uprava za zaštitu kulturnih dobara će konkurisati za projekat održavanja stručne radionice za izradu HIA studije, koju moraju na ovom zaštićenom području da sadrže ne samo pojedinačni investicioni projekti već i kada je u pitanju izrada urbanističkih planova.

U Kotoru je juče razjašnjeno i pitanje da li planeri treba da urade ovu studiju.

Odgovor je da HIA studiju treba da radi neko nezavisno tijelo, a ne onaj koji je obrađivač, zaključio je Magud.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]