Prva Plava zastavica u 2018. godini podignuta na budvanskoj plaži Kamenovo

0

Plava zastavica vijori se na ukupno 30 lokacija duž CG primorja

Prvu Plava zastavicu u 2018. godini podigao je državni sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović na plaži Kamenovo u Budvi, koja je i višegodišnji dobitnik ovog prestižnog ekološkog priznanja.

Direktor JP Morsko dobro na današnjoj svečanosti uručio je 10 sertifikata korisnicima kupališta koji su u dvogodišnjoj pilot fazi projekta i ukupno 30 Plavih zastavica, odnosno 29 za plaže duž crnogorskog primorja i jednu plavu zastavicu jedinoj marini u Crnoj Gori koja posjeduje ovo međunarodno ekološko priznanje –  Marini Bar.

Svečanost podizanja prve Plave zastavice u 2018. godini upriličena je već 16. godinu za redom, simbolično na Dan zaštite životne sredine u organizaciji JP Morsko dobro i NVO “Ecom“

Dražvi sekretar Ministarstva održivog razvoja i turizma Damir Davidović je istakao da broj plaža sa Plavim zastavicama pokazuje da zakupci kupališta imaju sve veću svijest kada je u pitanju ova vrsta projekta, te da Program Plave zastavice spaja u jednu tačku dva važna stremljenja –  razvoj turističkog proizvoda koji počiva na kvalitetu i pitanje zaštite životne sredine. Davidović je ukazao na važnost poštovanja visokih ekoloških standarda u svim sferama obavljanja turističkih djelatnosti.

Direktor JP Morsko dobro Predrag Jelušić čestitao je dobitnicima Plavih zastava i izrazio zadovoljstvo što je sve više zakupaca spremno da poštuje preko 28 ekoloških kriterijuma iz oblasti kvalitet morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, standarda iz oblasti zaštite životne sredine kao i obrazovanja i informisanja o ekološkim vrijednostima koji su preduslov za ovo prestižno priznanje. Jelušić je istakao da 30 Plavih zastavica duž crnogorskog primorja predstavlja zavidan broj, ako se uzme u obzir da dužina naše obale iznosi nešto preko 300 km.

Izvršni direktor NVO “Ecom” Saša Karajović podsjetio je da se broj Plavih zastavica na našim plažama iz godine u godinu povećavao, zahvaljujući trudu i entuzijazmu JP Morsko dobro i naravno, zakupaca, te da sudeći po broju kupališta koji su u pilot fazi programa taj broj ima tendenciju rasta.

Prisutnim gostima i dobitnicima Plavih zastavica obratili su se i članica Nacionalne komisije programa Plava zastavica Dijana Medenica Mitrović i u ime domaćina “Kamenovo beach“ Jovana Lazarević.

Međunarodno priznanje “Plava zastavica“ je ekskluzivno ekološko obilježje koje se godišnje dodjeljuje plažama i marinama čiji korisnici žele da se uključe u ovaj program, i koji ispune 32 propisana kriterijuma, od kojih su 28 obavezni, dok su preostali preporučeni. Program promoviše visoke standarde iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, standarde iz oblasti zaštite životne sredine kao i obrazovanja i informisanja o ekološkim vriednostima. Plave zastavice dodjeljuju se i podižu svakog 5. juna, simbolično na Svjetski dan zaštite životne sredine. U sezoni 2018.godini na crnogorskom plažama vijoriće se 30 Plavih zastavica. Od 2003. godine ovo međunarodno priznanje vijorilo se na 15 do 20 kupališta u Crnoj Gori, a zainteresovanost i spremnost na podizanje standarda na plažama iskazuje sve veći broj zakupaca kroz učešće u dvogodišnjoj Pilot fazi programa.

U Crnoj Gori ovo priznanje se dodjeljuje od 2003. godine kada je nevladina organizacija “ECOM“ postala član Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i time stekla pravo da bude Nacionalni operater za sporovođenje Programa “Plava zastavica u Crnoj Gori“. Od samog početka, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore pružilo je finansijsku i organizacionu podršku za sprovođenje ovog Programa.

Plava zastavica se dodjeljuje kupalištu ili marini za tekuću sezonu, na osnovu odluke Međunarodnog žirija koji se sastoji od predstavnika UNEP-a (Programa UN za zaštitu životne sredine), UNWTO (Svjetske turističke organizacije), ILS-e (Međunarodne federacije za spasilaštvo),  EEA (Evropske agencije za zaštitu životne sredine), IUCN (Svjetske Unije za zaštitu prirode), međunarodnog eksperta za ekološko obrazovanje, predstavnika ICOMIA (Međunarodnog savjeta udruženja marina) nezavisnog eksperta za ekološko obrazovanje i predstavnika  FEE (Fondacije za ekološku edukaciju), koja i sprovodi Program Plava zastavica.

Međunarodni žiri razmatra kandidature dostavljene od strane Nacionalne komisije koju u Crnoj Gori formira Ministarstvo nadležno za poslove turizma, a koja se sastoji od predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ministarstava nadležnih za poslove turizma i zaštite životne sredine, Lučke kapetanije, Crvenog krsta Crne Gore i dva predstavnika nevladinog sektora, kaže se u saopštenju JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore dostavljenog Skala radiju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].