Prva probna proizvodnja komposta u CG daće oko 150 kubika komposta

0
demonstracija kako se zeleni otpad pretvara u kompost

Zoran Mrdak

Zoran Mrdak

Proizvodnja u prvoj kompostani u Crnoj Gori za opštine Kotor, Tivat, Herceg Novi i Budvu koja radi na imanju kortorskog Komunalnog preduzeća u Kavču se odvija planiranom dinamikom.

Kako je najavljeno u ovom mjesecu se očekuje i prvi finalni proizvod, a uskoro će proizvodnju pratiti i instrumenti koji su pokazatelji stasalosti ili zrelosti komposta.

Očekuje se da će prva i probna proizvodnja dati preko 150 kubika komposta, kazao je za Skala radio Zoran Mrdak, direktor Komunalnog preduzeća u Kotoru.

U međuvremenu, komunalci prikupljaju sav zeleni otpad  koji melju  zajedno sa drvom i pripremaju ga za sljedeću turu proizvodnje.

Budući da je ovo vrijeme bujne vegetacije i da se čiste vrtovi i dvorišta, kosi trava i uklanjaju grane, obrezuju žive ograde, Mrdaka smo pitali na koji način se otpad može dopremiti do kompostane i gdje sa njim, kako ne bi bio sve prisutniji pored i u kontejnere predviđene ostali dnevni otpad.

On je odgovorio da su za sav zeleni otpad koji se iznosi iz bašti predviđeni određeni veliki, zeleni kontejneri sa naljepnicom “za zeleni otpad“, koji su postavljenji na određenim lokalitetima u gradu.

Druga varijanta je da ukoliko se radi o većoj količini, građani donesu otpad na kompostanu.

Takođe, kada se najave komunalci mogu doći vozilom da pokupe otpad, a najgora varijanta je da se zeleni otpad odlaže u male kontejnere, rekao je Mrdak.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]