Prvi Centar uspješnosti u Crnoj Gori

0
dr Joksimović

dr Alekasandar Joksimović

dr Alekasandar Joksimović

Pregovori o formiranju prvog Centra uspješnosti u Crnoj Gori, koji su prethodnih mjeseci vođeni sa Ministarstvom nauke i svjetskom bankom, su dovedeni do kraja.

Sve partnerske institucije, među kojima je i kotorski Institut za biologiju mora, su potpisale ugovore sa Elektrotehničkim fakultetom, koji je nosilac ovog Centra, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef labaratorije za ribarstvo i ihtiologiju u Institutu za biologiju mora.

Centar uspješnosti će se baviti monitoringom životne sredine i sve parametre uvezivaće sa ITC tehnologijom, a Elektrotehnički fakultet će biti zadužen za procesuiranje i obradu podataka.

Sve partnerske institucije biće zadužene za svoje oblasti, pa će tako Institut za biologiju mora biti nadležan za monitoring mora, Biotehnički fakultet za monitoring zemljišta i prozvode koji se tradicionalno proizvode u Crnoj Gori, a to su vino i mlijeko, a Institut za javno zdravlje će biti zadužen za monitoring aero zagađenja.

Kroz trogodišnje ukupne, ali i jednomjesečne analize koje će se raditi, podaci će biti objedinjeni i biće predstavljeni kao veliki novi korak koji će pokazati realno stanje životne sredine.

Partneri iz privrede na ovom poslu Institutu za biologiju mora su firma Cogi koja se dugo bavi uzgojem školjki i riba i Centar za ekološku sigurnost ruske Akademije nauka iz Sankt Peterburga, koji su razvili biosenzore i monitoring otkucaja srca školjki i stres koji one eventualno preživljavaju.

U procesu je raspisivanje javnog tendera za nabavku opreme za sve tri javne institucije koje će biti uključene u rad Centra uspješnosti.

Jedan dio sredstava, kazao je Joksimović, će biti izdvojen za adaptaciju tzv. male mokre labaratorije u kotorskom Institutu i tim povodom će biti u Kotoru održana javna rasprava.

Poslije ljeta i odmora, s jeseni će početi terenski rad, kojim će se krenuti u prvu istraživačku godinu, zaključio je Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].