Prvo reciklažno dvorište u Crnoj Gori

3
sa prezentacije

sa predstavljanja reciklažnog dvorišta

U Kotoru je danas otvoreno reciklažno dvorište u okviru projekta “Održivo upravljanje otpadom u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore”.

Ovaj projekat je predstavljen u skupštinskoj sali palate Bizanti, gdje se prisutnima u ime Opštine Kotor obratila koordinatorka projekta Jelena Stjepčević.

Siniša Stanković, pomoćnik ministra turizma i održivog razvoja za upravljanje otpadom i komunalnim razvojem je podsjetio da su  u ovaj projekat sa bosansko-hercegovačke strane uključene opštine Trebinje, Bileća, Gacko, Foča, a sa crnogorske strane Kotor, Tivat, Nikšić i Plužine.

U ovom trenutku najviše koristi će imati opštine Kotor i Trebinje u kojima se i nalaze reciklažna dvorišta u interesu usluge u oblasti upravljanja komunalnim otpadom.

Riječ je o nešto manje od 300.000 eura za ovaj projekat, od kojih 130.000 za Kotor i 160.000 eura za Trebinje.

Ovim sredstvima su izgrađena reciklažna dvorišta i nabavljena oprema koja će obezbijediti komunalnim preduzećima kvalitetnu uslugu građanima.

Formiran je i jedan klaster koji obuhvata oko tridesetak privrednih subjekata i zaposleno dvoje ljudi, jedno na crnogorskoj, a drugo na bosansko-hercegovačkoj strani.

Posebno je važna edukacija građana koju je obezbijedio ovaj projekat, zbog izazova pred kojima se nalazi naša država kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, kako bi odgovorili svim zahtjevima iz ove oblasti.

Stanković je objasnio da se mora 50 odsto količina reciklažnog otpada, papira, plastike, stakla i metala koje prikupimo do 2020. godine ponovo upotrijebiti ili staviti u proces reciklaže.

Veoma važan doprinos u ovom procesu moraju da imaju građani čija svijest se mora promijeniti kada je u pitanju upravljanje otpadom.

Ekološke i finansijske efekte reciklažnog dvorišta predstavila je Ljilja Radunović, ispred Eko centra “Delfin” iz Kotora.

“Održivo upravljanje otpadom u prekograničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore” realizuju Opština Kotors i ASB, u saradnji sa partnerima LIR i Eko centrom “Delfin”, a finansiran je od strane Evropske unije.

3 KOMENTARI

  1. odlicna stvar, velika podrska
    jos da sami počnemo voditi više računa o čistoći- to bi bila prava stvar

    Marko,
    Dobrota

  2. Ova je priča zanimljiva i faal Bogu da nije obezćanje biće , gradiće se nego je urađeno i prije izbora .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].