Pucanj u prazno: Odupri se bi jedinstvo kojeg nema, opozicija se sprema za politički rat

1
Sa jednog od ranijih sastanaka Odupri se

Pokret Odupri se pozvao je opozicionare na sastanak kako bi dogovorili dalje djelovanje. Kako CdM saznaje, današnjem sastanku se neće odvazvati sva opozicija. Što zbog netrpeljivosti, najpprizemnijih uvreda, sujeta, tek, ovo će biti prilika da se vidi gdje je opozicija.

Kako za CdM tvrde u pokretu Odupri se, dolazak na sastanak potvrdila je većina opozicionih subjekata čiji su poslanici potpisnici Sporazuma o budućnosti.

<<<DF: Postali smo meta Demokrata i Crnogorske<<<

“Ipak, još uvijek čekamo potvrdu od dva najjača opoziciona subjekta, čiji dolazak na sastanak svakako očekujemo”, kazali su za CdM u pokretu Odupri se.

Da pojasnimo, najjači opozicioni subjekti su Demokratski front i Demokrate.

<<<Pavićević: Više sam ja doprinio Srbima nego svi lideri DF-a zajedno<<<

Iz Odupri se za CdM dodaju da jedinstveno djelovanje opozicije nema alternativu kada je borba protiv režima u pitanju.

“Da li je moguće povratiti onaj stepen jedinstva koji je postignut u periodu potpisivanja Sporazuma o budućnosti pokazaće vrijeme pred nama. Mi kao pokret koji je inicijator Sporazuma o budućnosti ostajemo čvrsto privrežni ciljevima koji su definisani Sporazumom”, zaključuju oni u izjavi za CdM.

CdM saznaje da su dolazk na današnji sastanak potvrdili Građanski pokret URA, DEMOS, Radnička partija, kao i nezavisni poslanici. Demokrate, iako nijesu odgovorili na pitanje CdM-a, najvjerovatnije će prisustvovati sastanku.

Izvori CdM-a tvrde da SNP neće doći na sastanak, najvjerovatnije neće ni SDP, a ni Demokratski front. U DF-u smatraju da je Sporazum za budućnost koji je potpisalo 39 poslanika opozicije, mrtav. To je još jedan od razloga što u DF-u smatraju da ne treba učestvovati na ovom sastanku.

Naime, stvar je postala toliko ozbiljna da je izmakla kontroli. Toliko da je Demokratski front juče saopšten je posvetio Crnogorskoj i Demokratama koje je obilovalo uvredljivim izjavama o predsjednicima ove dvije partije.

Danima traje “rat” ova dva najjača opoziciona tabora.

“Rat” je počeo od odluke Demokrata, nakon prihvatanja takozvanog Briselskog plana, da učestvuju u radu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Tada je Front optužio Demokrate da sklapaju koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista, te da je sve to dio zajedničkog plana i dogovora ove dvije stranke.

<<<Knežević: Ako Demokrate Oravu kažu da je lažov, priznaću da sam prvi galamdžija Đukanovića<<<

Podsjetimo, Demokrate u Budvi po istom scenariju optužuju DF da sklapa koaliciju sa DPS-om.

Već u parlamentu je na posljednoj sjednici postalo jasno da je jaz između DF-a i Demokrata sve veći.

Priču je dodatno podgrijao predsjednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera DF-a Milan Knežević, koji je poručio da su Demokrate i DPS sklopili brak, a kome je kumovao šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

DF smatra da je potez Demokrata veleizdaja, optužujući Aleksu Bečića za savez sa DPS-om i upoređujući njegovu odluku sa onom koju je donio tadašnji lider Pozitivne Darko Pajović, kada je u januaru 2016. godine, glasovima te partije izglasano povjerenje Vladi tadašnjeg premijera Mila Đukanovića. No, Demokrate odgovaraju da je DF savez koji sve vrijeme radi za DPS, a za Kneževića tvrde da je glavni galamdžija Đukanovića.

I tako, redom, nakon političkog rata SDP-a i Demokrata zbog dešavanja u Kotoru, sada imamo novu još dramatičniju priču.

Aktuelna ide toliko daleko, s obje strane. Posljednji udarac koji je DF zadao Demokratama bio je, što bi sportskim žargonom rekli, ispod pojasa.

Zadiranje u intimu, navodne seksualne orjentacije pojedinih poslanika i političara, što je neprimjereno u bilo kakvoj komunikaciji, ma od koga dolazilo.

U svakom slučaju, pokušaj lidera pokreta Odupri se, Džemala Perovića, da povrati opoziciju u jednu “traku” osuđen je na propast.

Pucanj je to u prazno. Sporazum o budućnosti odavno više ne važi ni za koga.

Sjetimo se samo kako su se preko društvenih mreža prepucavali Orupri se i DF ko je više novca dao za organizivanje višemjesečnih protesta.

Krenuli su zajedno, obećavali neviđeno jedinstvo, a sve se završilo prekidom protesta, propalim posjetama Briselu i burnih svađa i teških riječi, posebno na društvenim mrežama.

Tek, kad sumiramo sve, koliko god to ironično zvučalo, čini se kao da se neki opozicionari bore za “naklonost” DPS-a.

Bilo kako bilo, DPS jača i konsoliduje svoje redove uoči Kongresa u novembru. Opozicija je ponovo u rasulu.

Miraš Dušević  cdm

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].