Purgatorije u Tivtu od sjutra pa do kraja avgusta

0
Purgatorije

Vojo Kaluđerović

Vojislav Kaluđerović

Festivalska zavjesa mediteranskog teatra “Purgatorije” u Tivtu zvanično će biti otvorena sjutra (utorak 21. jun) obraćanjem glumice Jelene Đokić i izvođenjem scenske kantate “Karmina burana” u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novg Sada.

Do 31. avgusta publika će tokom 72 festivalska dana imati priliku da prati 75 pozorišnih, likovnih, književnih i muzičkih programa.

Ovogodišnje Purgatorije su pod sloganom “Theatre-please cross the line”, kao što se u pozorištu obično radi.

U simboličkom smislu to može da sluti da smo nakon tih 10 jubilarnih godina i prešli u 11. takmičarsku godinu što je samo po sebi uspjeh, izjavio je producent CZK Neven Staničić.

Direktor Centra za kulturu Vojislav Kaluđerović, kazao je  za Skala radio da je ovaj festival nakon deset godina trajanja izrastao u respektabilnu i nezaobilaznu smotru regionalnog stvaralaštva, bez premca na istočnoj obali Jadrana.

Selektorka festivala Tatjana Mandić Rigonat za ovu sezonu izabrala je deset takmičarkih pozorišnih predstava u čast proslave desetogodišnjice nezavisnosti Crne Gore.

Takmičarski program početi predstavom “Rodoljupci” Narodnog pozorišta iz Beograda 25. juna, druga je plesna predstava “Ptice” BITEF teatra 7. jula, “Mrzim istinu” Teatra &TD iz Zagreba održaće se 12 .jula, 22.jula je “Umišljeni bolesnik” zagrebačke Gavele.

Slijedi “Pogled s mosta” Gradskog pozorišta iz Podgorice 15. avgusta, “Duh koji hoda” Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada 18. avgusta, monoopera “Dnevnik jednog luđaka” Moving music teatra, “Mrešćenje šarana” Ateljea 212 na programu je 26. avgusta i 29. avgusta “Šćeri moja” podgoričkog CNP.

Premijera produkcijskog poduhvata CZK i SNP iz Novog Sada, muzička drama “Koštana” u kojoj debituje bosanskohercegovački muzičar Božo Vrećo uz poznata glumačka imena, održaće se na ljetnjoj pozornici 5. avgusta.

Riječ je o autorskom projektu beogradskog reditelja Kokana Mladenovića.

Umjetnički direktor CZK, Dragan Laković je najavio pored i koprodukciju i sa dramskom akademijom sa Cetinja, premijeru diplomske predstave Stevan Koprivice” Tre sorele” studenata FDU iz klase Branislava Mićunovića i Branka Ilića, književne večeri Jelene Bačić Alimpić, Blagote Mitrića, Dubravke Jovanović i Miraša Martinovića kao i obilježavanje 50. godišnjica pjesme “Bokeljska noć” Maje Perfiljeve.

Najavljena je promocija monografije i izložba slika tivatskog slikara Ivana Kneževića, kao i promocija knjige “Putopis i šah” velemajstora Milana Draška.

Promocija novog izdavačkog poduhvata Matice Boke, knjiga Zorana Mujbegovića “Krtoljske priče – Libar de Belila” je zakazana za 30. avgust u kompleksu Lustica Bay, najavio  je Kaluđerović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]