PUP hoće, ali kad će još ne znamo

6
Kotorski zaliv

Slavica Vojinović i Marija Popović

Slavica Vojinović – Marija Popović

Na Prostorni urbanistički plan opštine Kotor, koji je i krovni planski dokument, još se čeka.

Uprava za zaštitu kulturnih dobara nije dostavila potrebnu Studiju o zaštiti kulturnih dobara, kazala je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine Kotor Slavica Vojinović, sekretaraka opštinskog Sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje, odgovarajući na pitanje predsjednika Skupštine Nikole Bukilice u kojoj fazi je ovaj plan.

Početkom aprila u Ministarstvu turizma i održivog razvoja je održan zajednički sastanak na kome je potvrđeno od Uprave da će u roku od deset dana dostaviti svoje mišljenje, odnosno Studiju o zaštiti kulturnih dobara.

Budući da je rok prošao, Sekeratrijat  za urbanizam je pripremio informaciju koju će poslati Minstarstvu turizma i održivog razvoja.

Koji je razlog kašnjenja Studije o zaštiti kulturnih dobara i dokle je stigla njena  izrada, Skala radio je pitao Mariju Popović, direktoricu područnog odjeljenja Uprave za zaštitu kulturnih dobara Kotor, koja je potvrdila da je održan sastanak u Minsitarstvu turizma i dogovoreno da se  za narednih destak dana završi Studija.

Sada se, kaže Popovićeva, može reći da se  postupa u skladu sa dogovorom, jer je u potpunosti urađen tekstualni i grafički dio Studije.

Preostalo je tehničko sređivanje materijala i faza štampanja studije koja će se dostaviti opštini Kotor.

Popovićeva nadalje kaže da se Studija ovakvog obima po prvi put radi kod nas i urađena je u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, koji strogo propisuje njen sadržaj.

Riječ je o veoma obimnom materijalu jer se prvi put obrađuje prostor u cjelini, to jest područje Kotora  sa njegovom zaštićenom, bafer zonom.

Ovo je, objašnjava Popovićeva, nova kategorija koja je uvedena Zakonom o zaštiti kulturnih dobara iz 2010. godine, a granice bafer zone su ustanovljene dvije godine kasnije, i one ulaze u sadržaj same Studije.

U skladu sa Studijom o zaštiti kulturnih dobara, moraju da budu sva planska dokumenta, pa će se i Prostorni urbanistički plan uraditi u skladu sa dostavljenom Studijom, a moguće i da  će se već usvojeni urbanistički planovi moći prilagoditi Studiji nakon njenog usvajanja, zaključila je Popovićeva.

6 KOMENTARI

  1. …nete nete,a ako ote-tader moradu prominiti svecenika-vjeru-jezik-naciju da bi se svidia Miljeniki-mud(a)reš(ici)a….

  2. Sad će ocjenjivati Studiju pa onda vraćat ap će opet procedure i tako pupa -dupa sto godina čekanja i adio mare !

  3. …”ako nete kako ote-“bafer zonom”-po naski belfiranim putovima-blefiraju-blefirane i blesirane…. kako penzionerka kaže-mikrolocirajuci “prostrelne ranice”? Jes boga mi-jedino “misto”-oliti kempa u Crnoj Gori di se pensioneri jos pitadu? Tako ti je mala moja kad jubi saksonac/slavonku….Zato moleban za Radio skalinadu na pjacetu od “Staroga kina”-da uvede casove doobuke na naskome eziku-osobito za “tudjice”-od kojijeh “tuga bije”(vije/zavija) u “bafer blefirano-zagadjenu zonu”-nase macehe od kulture i blefiranja-sve na jednome mistu u/na”-trag od 25 godina od kad su se okotili bleferi-bof-bosovi ogoljelih faca i fasada….

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].