Put Vrbanj – Crkvice ponovo u prekidu

0

Odron na putu Crkvice-Orjensko sedlo

Današnjim obilaskom terena ustanovili smo veći odron stijenske mase na putu Vrbanj – Crkvice, a u blizini i do sada problematične lokacije.

Put je u potpunom prekidu, a prekriva ga nekoliko kubika velikih kamenih blokova.

Uklanjanje će iziskivati upotrebu mehanizacije, ovog puta vjerovatno kotorske, budući da se nalazi na teritoriji te opštine.

odron na putu ispod Golišavca

Podsjećamo da se prvi prekid saobraćaja desio krajem ljeta 2013. godine, kada se nakon obilnih kiša obrušio veći dio puta.

Budući da se tadašnje oštećenje nalazilo na međuopštinskoj granici Herceg Novi i Kotor, nadležni su se dogovorili da će ga zajedničkim snagama i sanirati.

oštećen put Crkvice Orjensko sedlo kod donjeg mosta

Na terenu od tada nije bilo pomaka, osim što je za potrebe džipijade septembra prošle godine sam organizator premostio taj dio puta iskoristivši stari kameni pješački put koji se proteže paralelno ispod  ovog kolskog.

To je bila trenutna improvizacija i rješenje samo za bolja terenska vozila, budući da je nagib daleko prelazio norme.

Pri tome, dovozeći šljunak za nasipanje, put se pod kamionom odronio i nastalo je sasvim novo oštećenje u blizini Vrbanja, kod prvog mosta.

oštećenje puta Vrbanj-Orjensko sedlo kod donjeg mosta

Ni ova lokacija nije u međuvremenu sanirana i predstavlja rizik za odvijanje saobraćaja.

Ove zime, u lavini snijega i stijena oštećen je put i bliže ka Orjenskom sedlu, sa sjeverne strane Golišavca, koji smo donekle u međuvremenu osposobili, ali samo za manja terenska vozila.

put Sedlo-Crkvice ostećen

Sve navedeno, kao i prijeteće oštećenje na gornjem mostu ukazuje na ozbiljne nedostatke u sistemu održavanja lokalne putne mreže i višegodišnju zapuštenost ove putne komunikacije rađene početkom XX vijeka za potrebe austrougarske vojske.

Ovakvo stanje danas ugrožava živote, ograničava mogućnost razvoja planinskog turizma, ali i onemogućava efikasno djelovanje u slučajevima vanrednih događaja kao što su požari i spasilačke akcije, te stoga još jednom apelujemo da se krene u sistemsko rješavanje ovog, svakim danom sve većeg problema.

Kompletna sanacija puta je skupa investicija, ali sigurni smo da gdje postoji volja i stručnost može se naći i rješenje, recimo u evropskim fondovima, ili u traženju partnera u današnjoj Austriji, koja bi mogla biti zainteresovana za očuvanje ovog, sad već memorijalnog puta, spomenika moći i umijeću nekadašnje Carevine.

Željko Starčević,

Načelnik sekcije za markacije i vodičku službu PK Subra

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].