PUTINOVE PRIJETNJE NUKLEARNIM ORUŽJEM

2
Ukrajinska i Crnogorska zastava

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Ukrajinski otpor ruskom fašizmu i stalno posrtanje armije Rusije ali i preplitanje sa ruskom paravojnom organizacijom ,,Wagner” pokazuje nemoć same Rusije. Pored toga doktrina ratovanja koja se primjenjuje pokazuje sav slom ,,silne ruske imperije” ali i evidentan nedostatak i slom morala kod ruskih trupa. I onaj dio ruskih trupa koji ,,silom napreduje” iza sebe ostavlja krv, pepeo i pljačku hordi zla koje izolovano krstare pojedinim djelovima Ukrajine. Ukrajinske trupe su uspjele izboriti se u teškim višemjesečnim borbama oko Bahmuta i odbraniti ove teritorije. Putin nije postigao očekivanje želje i snove o stvaranju ,,ruskog svijeta” i  obnavljanja ,,moskovskog imerija” takve težnje odvode Rusiju u još dublju krizu, izolovana od svijeta, pod sankcijana van cvilizovanog svijeta i prilično udaljena od diplomatskih okvira želi ovaj sukob riješiti na jedini način a to je oružjem. I pored razgovora i rijetkih susreta sa drugim liderima Evrope i Azije, Putin ostaje sam u svojim mračnim vizijama. Ruska vojska puna je dezertera i onih koji odlaze iz Rusije ne želeći da budu dio ove ratne kampanje. Da Putinov brod tone pokazuje nam i primjer bivšeg pisca Putinovih govora Abas Galjamovim koga traže ruske snage bezbjednosti koji je označen kao jedan od vođa stranih agenata i agentura iako mu je dok je bio premijer Rusije itekako Galjamov bio dragocjen. Zvanična Ankara sa Erdoganom smatra da ovaj sukob treba riješiti diplomatskim sredstvima. Ankara je pokazala dobru volju da posreduje ali bez uspjeha. Teško je voditi razgovore dok god se ruska armija ne povuče sa teritorije Ukrajine. Podrška Ukrajini koja stiže od SAD, Kanade i Evrope je od vitalnog intresa kako bi se odbranila Ukrajina ali i stalo na put rastućem fašizmu koji prijeti svima nama.

ARSENAL NUKLEARNE ,,MOĆI”

            Prijetnje Rusije nuklearnim oružjem je nešto što izaziva brigu kod svih stanovnika planete. Bliskost Putina sa Lukašenkom i Bjelorusijom  i izvjesna partnerstva doprinose pojačavanju ovih tenzija. Putin je uspio da izdejstvuje dogovr o stacioniranju ruskog nuklearnog arsenala na bjeloruskim teritorijama. Kako piše Aldžazira  “Nema tu ničega neobičnog, Sjedinjene Američke Države to rade već decenijama. Oni su svoje nuklearno oružje odavno rasporedili na teritorijama svojih saveznika. Mi ćemo sada uraditi isto, bez kršenja obaveza iz ugovora START”, rekao je Putin, prenosi Reuters. Prema njegovim riječima, razlog za takav korak je najava Velike Britanije da će snabdijeti Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijem. Dodao je da će Rusija do 1. jula završiti izgradnju skloništa za taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji. Takođe je rekao da je Rusija već stacionirala 10 aviona u Bjelorusiji sposobnih za nošenje taktičkog nuklearnog oružja. Ove prijetnje treba ozbiljno shvatiti. Niko nezna šta se zapravo krije u glavi samog Putina. Opasna igra u kojoj su u pitanju milioni života ljudi govori nam o bezkrupuloznosti razmišljanja ali i medijskog spinovanja u kome treba izaći sa posljednim adutom i zaplašiti svijet. Svakodnevne prijetnje ruskog oligarha Vladimira Putina da će rat u Ukrajini pretvoriti u širi nuklearni sukob stavlja američkog ali i brojne svjetske lidere  pred dileme o kojima se rijetko razmišlja u atomskom dobu, uključujući da li će se podići nivo pripravnosti nuklearnih snaga ili će jezik diplomatije nadvladiti zlo. Oligarh Putin je pretpio brojne vojne uzastopne poraze što je umanjilo njegov ,,status lidera” na globalnom planu pokazavši njegovu realnu reputaciju sa sve češćim optužbama o zločinima koje su počinile ruske trupe – Putin je pojačao svoj autoritarni režim pretvorivši ga u diktaturu kod kuće koristeći rat da uništi svaki glas protiv njega u želji da stvori zatvoreno paranoično društvo neprijatljeski raspoloženo prema svima koji žele Rusiju bez njega posebno prema ranjivim grupama ali i  prema slobodi i demokratiji zapadnog stila. Zato Putinov ,,nuklearni vapaj” i posljedni trzaj u prijetnji nuklearnim oružjem treba ozbiljno shvatiti i naći načina suprostaviti. Evropa i svijet biće bez Putina mirnije i sigurnije mjesto sa njim je svaka budućnost neizvjesna i mračna. Putinova traganja za izgubljenom ruskom imperijom i sovjetskim kolapsom vraća njegovu zemlju u sivu represivnu i izolovanu prošlost. Putin nastoji da ispravi ono što je smatrao istorijskim grešakama. A te greške plaća Ukrajina i Rusija svaki dan ljudskim životima.

2 KOMENTARI

  1. Nuklearno oružje je i napravljeno da bi se kad tad i upotrijebilo.
    Mali ne treba da prckaju, a ni to pravoslavlje nije barometar u Crnoj Gori.
    se

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].