Rade Ratković: Ova godina u Crnoj Gori je stecište jahača apokalipse

2
prof. dr Rade Ratković

Niđe nebo nije plavo kao iznad Crne Gore. Izgleda da nam je još samo to ostalo uz plavet pučine Crnogorskog primorja i Bokokotorskog zaliva u njemu.

Sudeći po svemu ostalom, naravno ne isključujući zelenu bandu predivnih planina naših, rijeka i smaragd  jezera, pred turiste ovoga ljeta nemamo s čim.

Na crnogorskoj turističkoj gvantijeri (tacni) covid pandemija zakašnjelih vakcina i tek početka imunizacije, slomljenog avio krila, posvađane politike i rukovodstva državnog koje se još pita je li bilo genocida ili ne u Srebrenici, urlanja po trgovima i ulicama podijeljenog naroda sa svojom i pod tuđom zastavom.

Hoteli nespremni na čekanju, plaže neočišćene, ugostitelji u buntu i takođe na čekanju novih pravila po sistemu u sriejdu jedno u subotu drugo, za stolom u kafiću po dvoje i to kako đe,  pa četvoro i više, opet kako đe. Putevi nesanirani, gradovi zatvoreni, granice otvorene, pa se snađite poštovani gosti i tako željno čekani turisti.

Za Rada Ratkovića, dekana Fakulteta za biznis i turizam u Budvi, ova godina je u Crnoj Gori stecište “Jahača Apokalipse” (zdravstvena kriza, politička kriza, ekonomska kriza, turistićka kriza), tako da se dobrim rezultatima u turizmu mogu nadatni još jedino “veseli optimisti”.

Rana predsezona (januar – mart) je, uglavnom, izgubljena, kasna predsezona (april – jun) neizvjesna, glavna sezona i podsezona još uvijek upitna.

Ratković je mišljenja da se naša strategija i taktika u turizmu moraju fokusirati na sezonu 2022. godine, kako bi se mogli nadati jednoj solidnoj turističkoj godini. Doprinos ovogodišnje glavne sezone i podsezone će, vjerovatno, biti jako skroman, zbog minimalnih šansi za organizovani turizam (jaka pandemija u vrijeme očekivanog ugovaranja i promocije, ulični protesti i politička napetost koja prijeti eskalacijom…), kratke sezone i niske platežne moći regionalnog tržišta i neizvjesnosti dolazaka sa ruskog, ukrajinskog i drugih istočnih tržišta.

Jednu turističku godinu nam je odnijela pandemija, drugu prati još jača pandemija sa izostankom adekvatnih antipandemijskih mjera do marta mjeseca, tako da se eventualna poboljšanja mogu očekivati tek u glavnoj sezoni i možda malo jače u podsezoni, kazao je Ratković za portal Radio Skala.

“Ovo sve uz uslov da radikalno snizimo nove pandemije i da niska stopa potraje do kraja godine, kao i da uvedemo adekvatu organizaciju prijema i boravka turista i preduzmemo učinkovitu marketinšku kapmanju. Sada smo na vrijeme da preduprijedimo isti takav scenario i za 2022. godinu. Nužno je napraviti kompleksan srednjoročni plan do 2024. godine, i to u tijesnoj saradnji sa privrednim subjektima iz oblasti turizam”, naveo je on.

“Destinacijski plan oporavka bi trebao biti svojevrsna sublimacija i rekapitulacija pojedinačnih sanacionih planova privrednih subjekata. Plan bi morao imati kvalitativne (plan aktivnosti) i kvantitativne (prilivi i odlivi, prihodi i rashodi, izvori finansiranja sanacionih programa…) projekcije, odnosno ciljne zadatke i operativne koridore za njihovo dostizanje, odnosno upravljanje implementacijom sanacionog plana”, smatra Ratković.

2 KOMENTARI

  1. Mi smo još u 1918 oj a 2006 za po Crne Gore ne postoji a čekamo turiste sa emitivnih tržišta.
    Doće nam u ovakvoj kaubojskoj državi mračnjaka malo sjutra.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]