Rade Ratković: Politika razara tkivo naše države, a vakcine moraju biti prioritet svih prioriteta

1
prof. dr Rade Ratković

Korona virus evo već godinu ne jenjava. Vakcine krenule u svijetu i okruženju, a kod nas ni to. Ni konkretnog odgovora aktuelne vlasti i zdravstvenog siistema kada će građani Crne Gore dobiti vakcine, po kojim protokolima itd.

Sjutra da počnemo do sredine marta ne možemo steći imunitet, znajući da se po protokolu vakcinisanja druga doza prima nakon 21. odnosno 28. dana.

Poslije toga još najmanje dvije sedmice je potrebno da bi se stekao imunitet, objašnjavaju ljekari.

Vrijeme leti, ne čeka politiku čiji virus razara tkivo naše države, jer nema opravdanja osim sujeta i prepucavanja  za ovaj  prioritet broj jedan.

Ima li spasa za predstojeću sezonu ako ipak krenemo u ovom mjesecu da se vakcinišemo i tako smanjimo broj inficiranih građana, Skala radio je pitao Rada Ratkovića, turističkog poslenika i dekana Fakulteta za biznis i turizam u Budvi.

“U Crnoj Gori ništa nije važnije od politike. Živimo kao jedno izrazito ispolitizovano društvo, izbori se nadovezuju jedni na druge, a ekonomija je žrtva. Turizam je u zapećku. Ako želimo  da nas iko posjeti i kako tako proguramo sezonu je da umirimo transmisiju i krenemo sa vakcinisanjem građana. To je akcenat svih aktivnosti, kako bi bili poput svih značajnih emitivnih zemalja koje su primjeri dobrog upravljanja pandemijom, poput susjedne Hrtvatske”, kazao je Ratković.

Ko će u zemlju koja je rekorder po transmisiji pandemije Covida-19

Ne može se govoriti ni o kakvim turističkim kretanjima ako imamo 400 do 500 dnevno inficiranih koronavirusom u maloj Crnoj Gori, što odvraća turiste i na duži rok stvara ružnu sliku, uz poruku nećemo u zemlju koja je rekorder po epidemiji, navodi Ratković.

“Stoga je uslov svih uslova da se ozbiljno uhvatimo u koštac sa ovim problemom. Nema slučajeva gdje je velika transmisija da se gradovi zatvore, kako je to bilo u martu i aprilu prošle godine, u prošlom sistemu zdravstva, odlukom NKT-a”, primjećuje Ratković.

Bez ovladavanja pandemijom mi nemamo šanse ni za kakve ozbiljnije turističke tokove. Još uvijek, kaže Ratković, se ne vide pripreme, organizovani programi, niti marketing strategija  za ovu godinu, kako da se povežemo sa tržištima.

On strahuje da ćemo i ove sezone loše proći, iako ne treba očekivati nikakve spektakularne rezultate.

Prema prognozama Svjetske turističke organizacije može se očekivati oporavak međunarodnih turističkih tokova tek od jula ove godine. To ne bi bilo loše, ali se zato treba sada pripremati, kaže Ratković.

Virus i u avio saobraćaju

Imali smo Montenegro Airlines koji je  funkcionisao, doduše sa ekonomskim problemima. Sada nju ukidamo i pravimo novu, što je jedan dugi posao, i po mišljenju Ratkovića, isključivo politička odluka, što je veoma štetno za turizam u ovom trenutku.

On je podsjetio da je avio sabraćaj jedan od najvažnijih vidova dolazaka turista i da je Crna Gora avio destinacija kao što je bila polovina bivše Jugoslavije. Da nije bilo dobre avio flote, čarter flote Jugotursa Genexa, Inex Adrie i drugih operatera, mi ne bi imali goste sa najjačih emitivnih tržišta.

Po mišljenju Ratkovića bolje bi bilo da se traži rješenje za Montenegro Airlines, nego da se sada stvara nova kompanija.

“Međutim, tako je odlučeno i u buduće treba prije svega da se vodimo ekonomskim posljedicama prije nego donesemo neku političku odluku koja jako tangira ekonomiju.
Jako teška situacija je i u privatnom sektoru izdavaoca smještaja. Nema interesovanja, a i ko će u zemlju koja je rekorder po transmisiji pandemije. Ljudi se grčevito bore za opstanak restorana i kafića i to je izgleda ostao jedini način  izvora prihoda, koji to i neće biti nego će samo značiti ublažene gubitke”, navodi on.

Prioritet svih prioriteta je bolje upravljanje pandemijom, kako bi došli na standarde koje danas ima Hrvatska i druge zemlje koje žele da se bave turizmom, apelovao je Ratković.

1 KOMENTAR

  1. Profesore poštovani ovo je sve đavo ponio.
    Ovakva obala i najljepše more i da ne umijemo što učinjet i iznaći načina da primimo turiste pa koliko toliko.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]