Radimir: Za kruzing turizam važno je riješiti transfer putnika

6
kruzer ispred kotorskog starog grad

kap. Vjeko Radimir

Kruzing turizam se u svijetu značajno povećava.

Velike brodasrke kompanije grade sve veće putničke brodove za četiri, pet hiljada putnika i prema tom trendu se gradovi i luke orjentišu.

Pripremaju se širenjem pristaništa, kazao je za Skala radio Vjeko Radimir, kapetan duge plovidbe iz Dobrote.

“Kompanija MSC na kojoj plovi dugogodišnji kapetan Radimir ima 14 kruzera. Sve veći broj kruzera prima Barselona, Đenova i Venecija, čije je stanovništvo protiv ovih grdosija koje im prolaze ispred samog grada, ispred Pjace Sv. Marka, što predsatvlja veliki problem, pa se traži rješenje za njihov prihvat. U Boki Kotorskoj imamo sreću da je zaliv veoma dubok, i do 50 metara, tako da nema veličine broda kojeg  ne može primiti, što se tiče gaza”, kaže kapetan Radimir.

“Putnički brodovi imaju manji gaz nego teretni i idu na 8 do 11 metara maksimum. Kruzeri s jedne strane donose ekonomsku dobit, a sa druge se uništava zaliv, biodiverzitet mora. Kotor infrastrukturno ne može da primi u jednom trenutku više hiljada turista koji sa kruzera ulaze u grad. Dubrovnik je kruzere izmjestio u Gruž. Oni takođe imaju problem transfera putnika kojih je i do deset hiljada”, naveo je on.

Na koji način vidi rješenje kada su u pitanju kruzeri Bokokotorskom zalivom, pitali smo Radimira.

“U Boki se može naći načina da se brodovi vezuju na nekim utvrdicama kako bi se mogao lakše organizovati transfer putnika do grada autobusima, a ne na dosadanji način prevozom malim čamcima. Međutim, to nije globalno rješenje”, smatra Radimir.

“Globalno rješenje na duži period je da se i aerodrom Tivat pretvori u tranzitnu luku za putnike. Tu bi dnevno trebalo imati 10.000 putnika koji dolaze avionima u periodu kada se mijenjaju putnici na brodu”, rekao je on.

Da bi se to tehnički riješilo, kapetan Radimir smatra da svi brodovi ne moraju pristajati u Kotor.

“Ima i drugih mjesta, i kada se pronađe ta tačka, onda se tu koncentriše čitav promet. U Veneciji se sada promet putnika raguliše tako što svi avionima dolaze u Veneciju gdje je na stotine letova avionima dnevno. Kod nas u Boki Kotorskoj, bez jednog globalnog, idejnog rješenja se neće lako problem umanjiti niti okončati”, smatra kapetan Vjeko Radimir.

“Nije samo bitno dovesti kruzere, već im treba stvoriti prave uslove, infrastrukturu, pristanište, transfer putnika. Luka Kotor još nije pravi servis. Oni su pokrenuli neke aktivnosti u smislu priveza brodova, plutače itd, ali se nije došlo do krajnjeg rješenja”, kazao je Radimir.

6 KOMENTARI

 1. Navodno turisti sa kruzera ostave u prosjeku oko 40 eura dnevno u Kotoru i okolini. ako ima u prosjeku 4000 putnika dnevno sa eskurzijama i ostalih sa autobusima iz Dubrovnika, onda je to 160.000 Eura, a to ne ide Luci Kotor nego suvenirnicama, restorantima kaficima i stastičarnicama, taxistima, i autobusima, ostaloj sitnoj prodaji po gradu i okolini, Bedemima. Za 150 dana turizma to je 24.000.000 eura plus onog sto zaradi Luka i agencije. Nije mala para za stanovništvo opštine kotor od 27.000 stanovnika uključiv i malu djecu tu. U privatnom sektoru od turista se može više zaradit , ali treba imat 5 apartmana sa ukupno 10 kreveta da se zaradi oko 25.000 Eura bruto prihoda, a od toga su 40% rashodi. 10 apartmana je 250 mkv a to je 250.000 eura ako je dobrouređeno, a to onda treba vracati ulozeno 15 godina, ako bude dobrog turizma.

 2. Ja mislim da nebi trebalo povećavati broj posjetilaca grada putem kruzer turizma. Takvi turisti rade gužvu i ometaju klasične turiste koji žele da u Boki ljetuju sa familijom. Zarada od klasičnih turista je puno veća nego od onih sa kruzera. Malo troše jer jedu, piju i spavaju na brodu a klasični turista to sve mora da plati.
  Luka Kotor naravno od tog turizma ostvari lijepu zaradu ali narod nema od toga nikakve koristi je dobit luke “opuvaju” politikanti iz raznih odbora direktora i sl.
  Kajmak od tog posla naravno obere brodovlasnik kao šta je vidljivo iz Forbesove liste sa svojih osam milijardi € bogatstva , vlasnik MSC-a je visoko plasiran na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na planeti.

  • A znate li gospodine dragi koliko familija zivi od toga sto su im hranitelji vodici, pratitelji, vlasnici crnogorskih agencija i zaposleni u istim, vozaci autobusa, autoprevoznici…? I poslije kazite da nemamo dobiti od kruzing turizma.

   • Vlasnik MSC-a ima trgovacku flotu od nekoliko stotina brodova,cisto informacije radi.Naravno da je profit od kruzera velik,ali kontenerski brodovi su donijeli 80% kapitala vlasniku MSC-a.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].