Radno vrijeme ugostiteljskih objekata u Kotoru na javnoj raspravi

11
sa sjednice SO Kotor

sa sjednice SO Kotor

sa sjednice SO Kotor

Na danas održanoj 33. redovnoj sjednici kotorske opštinske skupštine, najviše pažnje je izazvala Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu.

Naime, problem buke koju proizvode kafići u kasnim noćnim satima u starom gradu je posebno izražen i izaziva negodovanje najvećeg dijela stanovnika starog gradskog jezgra u kome je oko pedesetak ugostiteljskih objekata i hotela.

Prijedlog da ugostiteljski objekti rade u ljetnjim mjesecima do 2 sata ujutro, a u zimskom periodu do 1 sat, osim vikendom kada je dozvoljen rad do 2 sata nije naišao na odobravanje jednog dijela odbornika.

Naime, Unija privatnih poslodavaca dostavila je Skupštini Opštine Građansku inicijativu potpisanu od 1127 građana za izmjenu Odluke o radnom vremenu.

Iz Unije privatnih poslodavaca jasni su u objašnjenju da postoji nesklad između lokalnih propisa i realnih životnih prilika.

Po njima, treba slijediti primjer zakona na državnom nivou koji omogućava da se radno vrijeme ugostiteljskih objekata produži.

To su po njima uradili, u cilju boljeg razvoja i afirmacije turizma svi gradovi u okruženju.

Unija pivatnih poslodavaca smatra kako je odbornicima, kazao Rajko Milunović da je stanje u gradu poražavajuće i da je Kotor, kao nekada atraktivna turistička destinacija postala tranzitna zona.

On je ukazao da danas imamo situaciju da stanovnici Kotora odlaze u susjedne gradove zbog noćnih izlazaka koji počinju u 23 sata do kad je u radno vrijeme objekata u Kotoru.

Građanski odbor starog grada se oštro suprostavlja ovom prijedlogu.

Iz dopisa koji je dostavljen SO Kotor, Predsjedniku Opštine i resornom Sekretarijatu, Zaštitniku ljudskih prava Crne Gore jasno je da se radi prvenstveno o problemu buke koju izazivaju pojedini kafići pa je prosto nemoguć san u starom gradu niti odmog gostima u hotelima.

Čulo se od odbornika da nije problem radno vrijeme već buka koju odgovorne službe za tu oblast nijesu u mogućnosti da uvedu u zakonske okvire.

Mato Pasinović, odbornik Liberalne partije je kazao da u starom gradu postoje i hotelijeri koji traže mir za svoje goste i koji takođe plaćaju porez.

“Kotor mora biti živ, a da bi to bio ne može se ići u jednom smjeru. Dva su interesa. Jedan predstavljaju oni koji žele mir, a drugi oni koji žele produženo radno vrijeme. Grad živim čine  građani, graja đece na pjacetama, miris kužina i zato treba čuti sve strane i izložiti prijedloge”, kazao je Pasinović i dodao da neće podržati inicijativu Unije poslodavaca.

SNP je uzdržana na ovaj prijedlog jer ima vremena i mjesta da se u javnoj raspravi usaglasi ova problematika.

Ima lokala od kojih je nemoguće živjeti od buke, koja je kao zemljotres koji trese grad.

Jovo Suđić potpredsjednik opštine je za to da Nacrt treba prihvatiti za javnu raspravu, a potom organizovati zajednički sastanak na nivou ugostitelja i građana.

U svim primorskim mjestima, kaže on, jedno pitanje je radno vrijeme, a drugo javni red i mir i buka u loklima.

Po njemu lokali mogu da rade bez prestanka i ograničenja, kao što je slučaj u mnogim primorskim mjestima, ali bez buke.

“Ako mi nijesmo sposobni da zavedemo red to je naš problem”, rekao je Suđić i pozvao ugostitelje na veće razumijevanje koga najčešće nema  za sve kulturne manifestacije u gradu.

Socijaldemokratska partija neće glasati  za ovaj prijedlog dok se ne usklade mišljenja, kazala je Bruna Lončarević.

Ona je pozvala Izvršnu vlast da uradi kvaklitetan elaborat kako bi odbornici znali da se odluče.

Ranko Proroković iz Pozitivne je kazao da  je pitanje koliko Kotor može da odgovori izazovima koje kruzing turizam donosi i po njegovim riječima od turizma se mora živjeti.

On kaže da se smanjio broj kafića u starom gradu na uštrp suvenirnica.

Gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević je za pronalaženje zajedničkog rješenja za razdvajanje radnog vremena od pitanje buke i kršenja javnog reda i mira.

Stjepčević je predložio da se javna rasprava produži u trajanju od 45 dana na kojoj će biti predočen Nacrt odluke i donesu kvalitetni zaključci od interesa za grad, što je Skupština većim glasova usvojila.

11 KOMENTARI

 1. Sprovodite zakon i neće biti nikakvih problema da rade do tri zore bez prestanka.Samo po Zakonu i džepu ukoliko odvrnu muziku i divljaju a posebno kada vide leđa inspekcijama i policiji! Tu je prtoblem.
  SPROVEDITE ZAKONSKE ODREDBE! Budite vlast njima a ne oni vama!

 2. Ovi iz grada bi da mogu u 8 zakljucali sva vrata od grada da niko nemoze uc!Oni smatraju grad kao dvoriste od kuce pa nece nikoga ni da vide ni da cuju.Normalno je davu svakom centru grada bude buka i galama,vi ste sami izabrali gdje cete zivjet.Prije 10 god kad je muzika bila neogranica sve je vrilo od ljudi citava obala a pogledajte sad kakva nam je sezona i koga ima posle 10bkroz grad u sred avgusta

  • Nisu stanovnici Starog Grada birali gdje ce zivjet, jer oni tu zive stoljecima. ”Ugostitelji” su ti koji su uzurpirali njihove stanove. I nije normalno da u centru Starog Grada bude buka i nekultura, vec civilizacija. Ali nazalost o kulturi, s nasim ugostiteljima (cast izuzecima), je suvisno pricat.

   • Oprostite na dosadi šjor muljaninu,ali imate li Vi ovjereno punomoćje kod kotorskije Notara-da zastupate one sa groblja u Škaljare?

  • Одлична идеја Иване Чворовићу. Одлична. Па има нас Чворовићa, мајку му стару, да разбуцамо та гомна.

   пс
   нећеш схватити јер те Бог није обдарио елементарном памећу. Бог је у твом случају шкртарио и створио менталну наказу.

 3. nema tu tri ugostitelja. Vidite li da su krčmu od staroga grada učinjeli i raskrčmili ovaj prostor , našto nam pjace liče. Sramota, toga nema niđe . Vide li to giospoda iz vlasti i odbornici.Još da im se produži radno vrijeme da dokrajče ovaj grad.

 4. Poštovani,
  Na ulaznim vratima ugostiteljskih objekata u Starom gradu lijepo je istaknuto radno vrijeme do 01 čas, međutim žalosno je da u 03 časa , a kroz eloksiranu bravariju najnovije generacije, slušamo:” Svanulo je svanulo, pa šta.” I Muo čuje grmljavinu gospodo!!!!! A trebalo bi da je 50 decibela, provjerila Komunalna i izmjerila 68,3 decibela, i nije prekršaj, ma nije niti za zapisnik. I kažete da treba da vjerujemo da će poštovati odluku, sigurna sam da građani u Starom gradu su davno prevazišli bajke. Sugrađani ne bi bilo dobro da donesu odluku o produženju. Ne dozvolimo,nijesmo još svi pribavili šatore za Špiljare!!!!!!!

 5. Ajte oborite ovaj “argument” ako imate kojones: Skupile handžije,
  mehandžije, krčmari, kafedžije, bartenderi, barkeeperi,
  pizzaioli… silne potpise građana Starog grada.
  Total – 1127 potpisa!!
  Hoće žitelji Starog grada buku i decibele, od kojih pucaju
  bubne-opne, do rane zore.(!) Kažu da je i Napoleon
  najslađe spavao kad su gruvali njegovi topovi.
  Niko neće primijetiti da, prema zadnjem popisu stanovništva,
  od Šuranja do Vrata od Škurde, od Glavnih vrata do vr’ Kaštela,
  obitava 950 stanovnika!
  Odakle ovi silni prekobrojni potpisnici?
  Pa, petkom i subotom kad dolazi omladina iz H.Novog,
  Trebinja, Bara, Ulcinja, Budve, Podgorice, Ćetinja, Nikšića,
  Berana… da u Maximusu izgube noć, krčmari im poture listu
  da uture potpis. Potpisuje omladina i ne znajući šta potpisuju.
  A i da znaju isto bi bilo.
  Mladima decibela nikad previše.
  A i Kom.policija podržava nekontrolisanu muzičku
  buku. Čak njihov načelnik nedavno izađe sa
  brojem od 1250 potpisa građana Kotora,
  koji podržavaju buku od kojih se škura tresu!
  Sto i kusur više nego to imaju kafedžije.
  Biće on, posebno, u višemjesečnom intervalu
  skupljao potpise “za svoju dušu”.

  • Kažu profesori tih istih policajaca,da je po popisu 2011 u Kotoru starom gradu bilo 974 stanovnika…? A načelnik kotorskije komunalnije neredarastvenika barataju sa spiskom Kotorana-koji broji 1.250 stanovnika…? U kojem dijelu starog grada živi ova razlika između 1.250 i 974 /ne/potisnika peticija…? Njih 276 više ili 28,34%…što bi se reklo “Kinezi ad Portas”-sa ovolikom stopom rasta ne zabilježena u Kotoru ni u doba Mlečića,Austrijanaca,Talijana,Njemaca….?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]