Radoman: Dok je FCJK svi vršioci prljavih dužnosti ispostave srpskoga sveta biće nespokojni

0
aleksandar_radoman

„Ukoliko ne ispune svoje zakonske obaveze, bićemo prinuđeni da nastavimo s protestima sve dok ne osiguramo nesmetani rad naše ustanove. S tim što to više neće biti protesti pred napuštenim zdanjem pokojnog Ministarstva kulture, već u Podgorici, pred ministarstvima koja nas nastoje ugušiti“, poručio je za Portal Analitika prodekan za nastavu na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost Aleksandar Radoman.

Sa njim smo razgovarali uoči današnjeg protesta FCJK ispred zgrade ugašenog Ministarstva kulture na Cetinju, organizovanog povodom višemjesečne finansijske blokade fakulteta, ukidanja zaštitarske službe, ali najviše zbog pritisaka koje vlast sprovodi zato što ova ustanova, jasno i glasno, u kontinuitetu kritikujete aktuelno stanje u prosvjeti i kulturi.

ŠIROKA AKCIJA S CILJEM UKIDANJA FCJK

Za početak, Radoman se osvrnuo na poruke iz resora Vesne Bratić odakle je prekjuče javnosti saopšteno da su finansijske obaveze prema FCJK izmirene, te da je blokada nastala zbog „greške“ fakulteta koji je „slao mejlove za uplatu zaposlenoj koja je na bolovanju“.

Naš sagovornik napominje da je, pod ogromnim pritiskom javnosti, MPNKS juče zaista uplatilo dio pripadajućih sredstava Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

„No to i dalje ne znači da su uspjeli da zature tragove namjere da se FCJK na razne načine onemogući u radu, niti da su ispunili sve zakonske obaveze. Kad se pogleda njihovo prvo saopštenje mora im se priznati da u ovim teškim vremenima nalaze prostora i za humor, ma koliko nam se činilo da je sprdnja s prosvjetom, naukom, kulturom i sportom neumjesna i ma koliko nas zapravo skupo košta“, dodaje Radoman.

Ističe i da drugo saopštenje MPNKS, u kojem su se ostrvili na Adnana Čirgića, „liči na bijesne spomenarske bilješke uvrijeđene adolescentkinje“ i ozbiljno je, kaže, upozorenje „da se urgentno ispita zdravstveno stanje autora ili autorke te ogavne papazjanije“.

Ukazuje Radoman i na to da FCJK ni sad ni u martu zapravo nije digao glas samo zbog obustave finansiranja, već zato što su na vrijeme prepoznali jasni signal široke akcije s ciljem ukidanja FCJK.

„U martu je za taj prljavi posao angažovan Dragan Koprivica, a besramna kampanja protiv ustanove i dekana kulminirala je skandaloznim krivičnim prijavama protiv dekana i ukidanjem finansiranja na nekoliko mjeseci. Danas se ponavlja slični scenario, s tim što je pronađen novi izvršilac, a kampanja je širega maha. Počelo je obustavom finansiranja, nastavilo iznenadnim povlačenjem zaštitarske službe, a kulminiralo V.D-ovim pokušajima difamacije ustanove i njenoga čelnika“, ističe Radoman.

Stepen destrukcije sistema prosvjete, kulture i nauke danas je, kako kaže, već toliki da bi jedina nada za ovo društvo mogla biti ne kolektivni odlazak na bolovanje, nego ispraćaj u mirovinu onih koji su doveli do ovakvoga stanja.

NE TRAŽIMO NIŠTA ŠTO NAM PO ZAKONU NE PRIPADA

S druge strane, Radoman podsjeća da je FCJK danas prepoznat kao centar intelektualnog otpora urušavanju temeljnih vrijednosti crnogorskoga društva.

„Taj je status stekao zahvaljujući angažmanu profesora i saradnika, koji su osim nespornih dometa u svojim naučnim oblastima, demonstrirali da biti intelektualac ne znači samo posjedovati izvjesna znanja, već i javno braniti društvene vrijednosti“, napominje on.

Ne manje značajno je, kaže, što su u prethodnom periodu i studenti FCJK pokazali puni integritet, hrabro iznoseći stavove u odbranu civilizacijskih postulata koje trenutna vlast svakodnevno urušava.

„No, primarni zadatak FCJK kao naučne i visokoobrazovne ustanove je da obezbijedi nesmetano funkcionisanje i omogući studentima elementarne uslove. Stoga su naši zahtjevi vezani isključivo za taj domen. Tražićemo, dakle, da sredstva koja nam zakonski pripadaju budu uplaćena da ne bismo došli u situaciju da ne možemo studentima obezbijediti ni minimum pristojnih uslova, poput grijanja, struje, vode i sl. Tražićemo i da se vrati zaštitarska služba jer je zdanje u kojem se nalazimo pod zaštitom Države kao spomenik kulture, a u njemu se, pored ostaloga, nalazi i vrijedna biblioteka od oko 15.000 knjiga. Ne tražimo, dakle, ništa što nam po zakonu ne pripada“, ističe Radoman.

Upitan kakvu reakciju očekuju od onih zbog kojih protestuju, u kontekstu ispunjenja zahtjeva, poručuje:

„Očekujemo da poštuju zakone ove države. I ništa više ili manje od toga“.

V.D. DOSLJEDNI SLJEDBENIK NAKAZNE IDEOLOGIJE

Koliko je FCJK „trn u oku“ aktuelnoj vladajućoj većini, potvrdio je i v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvalitet visokog obrazovanja Goran Danilović. Prvo je poručio da Agencija nije trebalo da reakredituje FCJK, a onda se oglasio napominjući da mu FCJK, „nije ni meta, ni inspiracija” i da bi da ne postoji ta ustanova, “žalio zbog toga zlehudog udesa i propusta akademske sudbine”.

S obzirom na to što je sve Danilović izrekao u prethodna dva dana na račun fakulteta i njegovog dekana, zamolili smo našeg sagovornika da proba da nam pojasni je li ili nije FCJK meta v.d. direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvalitet visokog obrazovanja.

„Na ime dotičnog Vršioca Dužnosti prvi put sam naišao prije otprilike dvije decenije u impresumu Glasa Crnogoraca. Za urednika tog medijskog zastiđa bio je potpisan tada anonimni Goran Danilović. Ako je suditi po uređivačkoj politici Glasa Crnogoraca, izvjesno je da FCJK ne može biti inspiracija V.D-u. Taj se medij ponajviše inspirisao ratnim zločincima, iz Drugoga svjetskog rata i iz potonjih balkanskih ratova, potom slavljenjem ideologije krvi i tla te klerikalizmom, ksenofobijom, islamofobijom i sl“, napominje Radoman.

Kako ističe, stepen mržnje prema svemu što je Drugo bilo je ključno obilježje tog medija, a ispostaviće se i tog urednika.

„Jer sve što je docnije u životu radio, kad je izašao iz śene anonimnosti i zašao u śenu raznih partijskih lidera za kojima je kao prva pratilja vječito kaskao, potvrdilo je da je V.D. dosljedni sljedbenik jedne nakazne ideologije poražene u Drugom svjetskom ratu, a razbuktale i u naše vrijeme. Takvima FCJK, po prirodi stvari, ne može biti inspiracija, pa u istinitost toga navoda V.D-a ne treba sumnjati“, primjećuje Radoman.

S druge strane, kad kaže da mu FCJK nije meta, V.D, kako ističe naš sagovornik, jednostavno zaobilazi istinu.

„Da mu ne znamo minuli rad možda bi nas i mogao prevariti svojim jeftinim dośetkama – koje mu, ako je suditi po broju glasača, više ne prolaze ni u rodnoj Đurđevini – ali bolje da ovaj put nije igrao na kartu kolektivnog zaborava. Pamtimo, naime, kad je aktuelni V.D. na svu sreću kraće vrijeme bio ministar policije – doduše u prelaznoj vladi, dakle opet u svojevrsnom v.d. stanju. Pamtimo i to da je i tada, prije punih šest godina s pozicije moći javno postavio pitanje čemu postojanje FCJK. V.D-u se izgleda svako malo kad se dohvati kakve funkcije, makar i u v.d. stanju, prikaže FCJK, pa izoštri durbin da se oslobodi noćne more“, kaže Radoman.

Problem je, kako ističe, što se svaki put ispostavi da „naš V.D. raspolaže samo ćorcima“.

„I da se razumijemo, ne smeta njemu FCJK iz hobija. Problem je što je riječ o visokoobrazovnoj ustanovi koja je od svojega osnivanja u svim domenima svojega rada pokazala izvanredne rezultate, što potvrđuje i bogata međunarodna saradnja i za crnogorske prilike izuzetna izdavačka produkcija, a potvrđuju to i profesori i saradnici, ali i studenti FCJK, čiji se glas otpora svakoj vrsti represije i potiranja civilizacijskih vrijednosti daleko čuje“, kaže Radoman.

Zato je, ističe, FCJK meta.

„Jer dok god ima slobodnih građana i intelektualaca, dok god ima ko da brani vrijednosti multikulturalizma, sekularizma, antifašizma i građanske države, svi vršioci prljavih dužnosti ispostave Srpskoga sveta biće nespokojni“, poručuje Radoman.

GOLA POLITIČKA SILA

Naš sagovornik ukazuje i na to da, u nastojanju da dokaže da ga FCJK nimalo ne zanima, već da se rukovodi principom „razumnosti“, V.D. ipak nije izdržao a da ne priprijeti.

„Ostao mu valjda refleks iz vremena kad je bio na čelu MUP-a. Otud ona salva prizemnosti kojima je obasuo dekana Čirgića i FCJK, nazivajući tu ustanovu „Čirgićevim fakultetom“, dodaje Radoman.

Naglašava i da je svaku poruku V.D-a vrlo jednostavno protumačiti.

„V.D-a, naime, za funkciju koju pokriva nije preporučilo ni znanje, ni vještina, a osobito ne reference iz te oblasti. Preporučila ga je gola politička sila, i sad dok se napreže da ukopča što je to akreditacija programa a što reakreditacija ustanove, najveća su mu smetnja zakoni, jer kako i sam potvrdi – ničeg nezakonitog nema u procedurama koje je FCJK prošao baš kao i sve druge visookobrazovne ustanove“, ističe Radoman.

I tu, kako napominje, opet dolazimo do problema zašto V.D-u FCJK smeta.

„Smeta mu jednostavno jer baštini sve one vrijednosti koje kod V.D-a izazivaju automatski napad panike i bijesa. Jer ako je mjera „razumnosti“ afirmacija ratnih zločinaca, klanjanje četničkim zlikovcima, ksenofobija i klerofašizam, kao što je to slučaj s V.D-om, onda zbilja može biti da je akreditacija FCJK na kojem se ne izučavaju vradžbine, nego nauka, na kojem se ne školuju robovi, nego slobodni ljudi, na kojem se ne ućeruje u pamet svetosavlje, nego afirmiše humanistika, na kojem se ne slave genocidi, već umjetnost i kultura, nerazuman gest“, poručuje Radoman.

TAMO ĐE JE OPASNOST, RASTE I ONO SPASONOSNO

Koliko je prepoznat značaj FCJK, ponajbolje svjedoči to što je u njegovu odbranu stao veliki dio javnosti, međunarodna akademska zajednica, brojni profesori, studenti i građani, posebno Cetinjani.

„Da nade za ovo društvo ima, pokazalo se, koliko to god bilo neobično, od septembra prošle godine. Ali ne zahvaljujući parlamentarnoj verifikaciji klerikalne kontrarevolucije i izglasavanju kleronacionalističke marionetske Vlade, već zahvaljujući reakciji građana. Kao u onim čuvenim Helderlinovim stihovima, pokazalo se da tamo đe je opasnost, raste i ono spasonosno. Upravo zahvaljujući slobodnim crnogorskim građanima, neformalnim pokretima, protestima, performansima, spriječen je pad Crne Gore u civilizacijski ambis u koji nas je dosljedno vodila trenutna Vlada“, ocjenjuje Radoman.

Apostrofira da su reakcije domaće javnosti na udare na FCJK samo još jedna od potvrda da kao društvo nijesmo poklekli pred klerofašistima i njihovim opresivnim strategijama survavanja Crne Gore u blato pansrpskih i proruskih hegemonističkih projekcija.

„To što se u odbranu FCJK uključila i međunarodna akademska zajednica, potvrda je da je FCJK prepoznat u svijetu nauke daleko izvan granica Crne Gore. Ni taj grijeh trenutna marionetska vlast, sljedbenik politike novih balkanskih autokrata, ne može nam oprostiti“, zaključuje Radoman.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.