Radost povodom jubileja 90 godina JPU “Radost” u Kotoru

2
nema ništa od đece ljepše

Vjera Rašković

Vjera Rašković-Perojević

Javna predškolska ustanova “Radost” iz Kotora danas i sjutra slavi 90 godina svog postojanja i tim povodom danas u 18 sati u  Kulturnom centru “Nikola Đurković” je priredba za roditelje, u kojoj učestvuju predškolci, a sjutra u isto vrijeme će  takođe biti priređen program za goste i predstavnike vaspitno-obrazovnih ustanova iz Kotora i okruženja.

Arhivski podaci svjedoče da je pokrajinska Vlada za Dalmaciju daleke 1921. godine pokrenula inicijativu za osnivanje Predškolske ustanove u Kotoru, ali kako nije bilo uslova, ta ideja je sporovedena 1926. godine u iznajmljenom prostoru koji je bio prilagođen djeci.

Tada je bilo upisano 60 mališana sa dva vaspitača, podsjetila je za Skala radio Vjera Rašković – Perojević, direktorica JPU “Radost” u Kotoru.

Ova ustanova je imala prekid u toku rata i svoj rad nastavlja 1946. godine od kad se polako širi.

U Dobroti se 1954. godine otvara vrtić pri tadašnjoj Osnovnoj školi i iste godine u Škaljarima.

Nakon toga, 1971. godine vrtić se formira  u centralnom dijelu grada na Tabačini, a 1979. godine u Risnu i na Prčanju, zatim 1982. godine u Radanovićima, a 1990. na mjestu nekadašnje Gimnazije se formiraju današnje jaslice.

Javna predškolska ustanova je danas savremena ustanova i radi u sedam vaspitnih jedinica u kojima boravi 815 mališana u ovoj školskoj godini.

Perojevićeva je najavila novi upis djece u vrtiće koji počinje od ponedjeljka 16. maja, a broj djece raste iz godine u godinu.

2 KOMENTARI

  1. …siromah kuka i leleče..đe si Vitki Vrmac-šumoviti bastionu ljepote naše mile Boke Kotorske od Kufina do Debelog brda-pod tvojim gnijezdom-đeca su znala i prije 1979-za dječiji vrtić-obdanište! Na žalost “HOMO NOVUSI”-u ta lijepa vremena nijsu bili rođeni?! Baš š t e t a? Pa im promače istorija Dječijeg vtrića u Prčanju-koji je vodila sada pokojna Teta Mira Šojat Ivović-koja je bila i vaspitač i upravnik Vrtića u zgradi Osnovne škole u Palati Luković(stara škola)-u ulicu Lukovića! Ljep pozdrav od štićenika “Piunirskog doma”-koji je bio na “mjesto” današnjeg Zavoda za devastaciju spomeničkog blaga”(ka što devastiraju-istoriju naše mile Boke-do “jedne ure”?) naše Mile Boke-Nevjeste Jadrana-napomene radi za sve one koji su se počeli “čoporativno-partijski rađati” u AB-revoluciji-revolucionarne 1988/1989 godine? Od kad se piše istorija-.njihovog zastiđa!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]