Radovan Marić: Impozantan rezultat u prilično lošim uslovima

1
Radovan Marić

Radovan Marić

Crna Gora je definitivno vazdušna destinacija i aerodromi koji su prva slika dobrodošlice turistima moraju biti savremeni i potpuno uslovni.

Na to obavezuje podatak da je prema najavama za sljedeću sezonu ponovni porast obima avio saobrćaja za oko 10% u odnosu na prošlu godinu.

Ovo je impozantan rezultat, tim prije što su u okruženju veoma konkurentni aerodromi, kazao je za Skala radio Radovan Marić, direktor tivatskog aerodroma.

Infrastruturno zračna luka u Tivtu dugo već nije u mogućnosti da pruži kvalitetne uslove sve zahtjevnijem turističkom tržištu.

Situacija je vrlo složena i infrastrukturno ovaj aerodrom ne zadovoljava sve ono što narastajuća turistička privreda traži.

U onako skučenom prostoru i plitkoj platformi, ogromnim naporima zaposlenih se mora odraditi veliki posao u sezoni bez posljedica i većih grešaka.

“Poletno-slijetna staza nije obnavljana i ozbiljnije investicije se nijesu radile više od 30 godina. Primjera radi, od 1995. godine aerodrom Dubrovnik je iz korjena promijenio svoju infrastrukturu, a ovih dana ponovo kompletno završavaju sve iznova”, podsjeća Marić.

On, kako je kazao, ne želi personalno da proziva nikoga za stanje na tivatskom aerodromu.

Sadašnji menadžement želi da to promijeni, ali je nemoguće toliko toga uraditi u relativno kratkom periodu od kada je on čelni čovjek ovog aerodroma.

Zaista je nevjerovatno da aerodrom koji donosi značajne prihode i preko koga dolazi najviše turista, ima tako loše uslove.

Na pitanje da li je  to rezultat rada nekih ranijih upravljačkih garnitura ili je to nesnalaženje i ovih današnjih, Marić je odgovorio da direktori aerodroma nijesu prepoznati u strukturi aerodroma kao organi upravljanja.

“Imate, naravno, odgovornost, obavezu, vi ste neko ko neposredno rukovodi aerodromom a nemate nikakve upravljačke mehanizme. Onog časa kada se počeo graditi Porto Novi, odnosno Porto Montenegro, kada je krenula izgradnja Luštice, tada su morale sve sijalice da se upale kod svih onih relevantnih subjekata koji su promišljali strategiju razvoja turističke industrije Crne Gore koja nem je kao privredna grana dominantna. Tu je već moralo da se značajno uključe svi motori, na maksimalan pogon“, smatra direktor aerodroma Tivat.

Njemu, kako je kazao, posebno smeta što se na nivou države nije osmislio generalni  koncept razvoja ovog aerodroma.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]