Radulović: Crna Gora će biti korona-bezbjedna tokom ljetnje turističke sezone

0
Đorđe Radulović

Nova Vlada ima za cilj da Crna Gora postane korona-bezbjedna destinacija za putovanja u turističkoj sezoni 2021, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović u intervjuu za Euronews.

Radulović je rekao da su prošlogodišnje mjere u borbi protiv koronavirusa bile previše drastične i da su desetkovale turističku industriju, koja čini 25 odsto BDP-a Crne Gore.

“Zatvorili su cijelu zemlju. Niko nije mogao da uđe ili izađe. To nam je srušilo ekonomiju”, kazao je Radulović.

Ujeren je da bi, uz aktivnu kampanju vakcinacije u narednim sedmicama, Crna Gora mogla da bude korona-bezbjedna prije početka ljetnje sezone.

“Iako će zemlja i dalje morati da se bori protiv virusa, turistička područja mogu biti zaštićena, kako bi se omogućilo turistima da ih posjete”, kazao je ministar.

Istakao je da Crna Gora neće potpuno iskorijeniti koronavirus.

“Ali imaćemo pod nadzorom neka mala, mala žarišta, što znači da će turisti moći da dolaze iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Rusije i biće bezbjedni i zdravi u našoj zemlji i potpuno slobodni da uživaju u svom odmoru“, dodao je Radulović.

On je istakao i da Crnoj Gori još nije isporučena nijedna doza vakcina protiv kovida, za šta krivi bivšu Vladu.

“Nas je 600.000 ljudi, što za EU nije ​​ništa. Treba nam nekoliko hiljada vakcina – pet hiljada, deset hiljada – samo da bismo započeli vakcinaciju najugroženijih djelova društva i medicinskih radnika koji su iscrpljeni u borbi protiv korone”, kazao je on.

U nedostatku podrške EU, Crna Gora je započela pregovore sa kineskim kompanijama o kupovini vakcine protiv koronavirusa.

“To je bilo posljednja opcija (…) moramo zaštititi stanovništvo”, naveo je ministar.

To je problem sa kojim se suočava niz drugih država širom svijeta.

“Shvatam da postoji ogromna nestašica na globalnom nivou”, rekao je on i dodao da misli da su 172 zemlje u redu za čekanje.

Radulović je negirao da će nova Vlada promijeniti kurs.

“80 odsto naše populacije reklo je da želi da bude član EU”, naglasio je ministar, poručujući da će nastaviti da teže budućnosti u EU “gdje crnogorski građani žele da idu”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]