Radulović: Ostaje na snazi odluka o protjerivanju Božovića, nema povlačenja priznanja Kosova

0
Đorđe Radulović

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović ponovio je da Vlada Crne Gore ne može povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, jer bi to predstavljalo kršenje konvencija.

Radulović je, odgovarajući na pitanje Jola Vučurovića (DF) kada će Vlada Crne Gore povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, rekao da vjeruje da je u vezi tog problema “ova Vlada krivac bez krivice”.

“Vlada Crne Gore, kao što sam rekao, ne može da povuče odluku o proglašenju Božovića personom non grata, a da ne krši konvencije. Imajući u vidu da smo u kući zakona, ja ne mogu da očekujem ni od koga da traži od ove vlade da krši zakone, a konvencije su takođe neka vrsta zakona”, rekao je Radulović.

Ponovno predlaganje Božovića bio bi presedan

Vučurović je rekao da Božovića nije protjerala Crna Gora, već montenegrinski ekstremizam.

Sa druge strane ministar kaže da odluke poput one oko Božovića nikad nijesu poželjne, i da ne priliče dobrosusjedskim odnosima.

Radulović je rekao da je siguran da Srbija može da pošalje novog ambasadora koji će raditi na približavanju dvije zemlje.

“Ako je odluka Srbije da Božović ostane ambasador, mi to poštujemo, ali se mora pokrenuti procedura agremana. Ponovno traženje agremana bilo bi presedan u diplomatskoj praksi, pa bi trebalo u duhu bliskosti i prijateljstva raditi da nađeno rješenje kako bi bez hipoteke prošlosti unaprijedili odnose”, rekao je Radulović.

Nema povlačenja priznanja Kosova

Govoreći o politici prema Kosovu, Radulović je rekao da Vlada neće pokrenuti postupak za povlačenje priznanja te države. To znači, rekao je, da će se bilateralni odnosi odvijati shodno dosadašnjoj dinamici.

Na pitanje Ljuiđa Škrelja (DPS) je li se u Srebrenici desio genocid, Radulović je rekao da postaje degutantno postavljati to pitanje svakom ministru, budući da se o svemu izjasnila Vlada, ministar Leposavić, te potpredsjednik Dritan Abazović navodeći da se genocid desio.

portal RTCG

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]