Radulović: Prioritet države nabavka vakcina, od virusa zaštititi i azilante, izbjeglice, raseljena lica

0
Radulović sa Landbergom

Crna Gora se i dalje suočava sa socio-ekonomskim posljedicama pandemije, zbog čega je trenutni prioritet nabavka prvih doza vakcina za crnogorsko tržište, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

On je, u odvojenim sastancima sa novoimenovanim rezidentnim koordinatorom sistema UNa u Crnoj Gori Piterom Landbergom i v.d. predstavnikom Kancelarije UNHCR Adrijanom Edvardsom, ukazao na značaj COVAX mehanizma.

“Tokom sastanka sa rezidentnim koordinatorom Landbergom, ministar Radulović je istakao da Vlada Crne Gore realizuje sadržajnu i intenzivnu saradnju sa sistemom UN u Crnoj Gori. Šef crnogorske diplomatije je izrazio posebnu zahvalnost za pomoć koju je UN obezbijedila tokom pandemije COVID-19”, saopšteno je iz Radulovićevog resora.

Na sastancima je istakao uvjerenje da će, na temeljima dosadašnje prakse i iskustva, uspješna saradnja biti nastavljena i nadograđena kroz izradu i implementaciju novog Integrisanog programa saradnje (UNDAF) za period 2022-2026. Dodao je da dostizanje ciljeva održivog razvoja predstavlja jedan od nacionalnih prioriteta, naglasivši da njihovo ispunjavanje u potpunosti korespondira sa procesom pristupanja Evropskoj uniji.

Landberg je pozdravio opredjeljenje Crne Gore da aktivno učestvuje u regionalnim inicijativama UN-a.

“Komplementarnost dva ključna razvojna procesa u zemlji – pristupanja EU i ostvarivanja Agende održivog razvoja, pokazatelj su da je saradnja Crne Gore i UN usmjerena ka suštinskom ostvarivanju nacionalnih priortieta zemlje. Uvjeren sam da će naš predstojeći zajednički rad na identifikaciji prioriteta novog petogodišnjeg ciklusa saradnje ojačati put Crne Gore u tom pravcu” kazao je Landberg.

Sagovornici su se osvrnuli i na pitanje ljudskih prava i socio-ekonomske politike u periodu koji slijedi.

Radulović sa Edvardsom

“Ministar Radulović je u razgovoru sa v.d. predstavnika Kancelarije UNHCR-a Edvardsom naglasio da Crna Gora i UNHCR imaju sadržajnu saradnju, posebno u vremenu pandemije COVID-19, sa ciljem zaštite ranjivih kategorija stanovništva, među kojima su i migranti, izbjeglice, apatridi i raseljena lica”, saopšteno je nakon sastanka.

Radulović je kazao da, osim zacrtanog spoljno-političkog pravca Crne Gore, multilateralne platforme omogućavaju malim zemljama da realizuju nacionalne prioritete. On je zahvalio na kontinuiranoj podršci UNHCR i naglasio da Crna Gora uplaćuje dobrovoljnu kontribuciju, kako bi učestvovala u finansiranju humanitarnih aktivnosti koje su izuzetno važne za pomoć najugroženijima.

“Edvards je naglasio značaj Globalnog kompakta o izbjeglicama, koji predstavlja snažan iskorak u pravcu koordinisanog djelovanja međunarodne zajednice u pogledu masovnih kretanja izbjeglica i pružanja podrške zemljama prijema. U tom kontekstu, naglasio je doprinos Crne Gore, imajući u vidu naše iskustvo o prihvatu velikog broja izbjeglica tokom devedesetih godina”, rekli su u Ministarstvu.

Predstavnik UNCHR-a je ukazao i na potrebu obezbjeđivanja bolje zaštite izbjeglica i tražilaca azila u Evropi, te istakao značaj usaglašavanja EU pakta o migraciji i azilu, kojim se omogućava sveobuhvatan pristup u rješavanju ovih izazova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].