Radulović: Spremni smo i za gori scenario ako se pogorša epidemiološka situacija u zemlji

1
Ljiljana Radulović

Klinički centar Crne Gore i u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori, ima dovoljno kapaciteta da zbrine sve hitne pacijente oboljele od koronavirusa, kazala je direktorica te zdravstvene ustanove Ljiljana Radulović.

Ona je za Novu M saopštila da Klinički raspolaže sa 774 kovid kreveta, a i u najgorem scenariju, dodaje, uvijek će se pronaći rješenje da se ti kapaciteti prošire.

Ukoliko se u Kliničkom centru procijeni da je zbog pogoršane epidemiloške situacije neophodno proširiti smještajne kapacitete, to će lako biti i urađeno, pojašnjava Radulović u razgovoru za Novu M.

,,Ako vidimo da nam treba 200 kreveta, odvojićemo 200 kreveta. U svakom trenutku imamo makar 20 posto više nego što nam treba, kako bi adekvatno prebrinuli u sljedećih nekoliko dana sve zaražene od kovida”, kazala je Radulović.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi liječe se i pacijenti sa lošijom kliničkom slikom iz čitave CG. Oni, kako naglašava Radulović, ne treba da strahuju da u slučaju neophodnosti i urgentnosti, neće biti adekvatno zbrinuti.

,,Mi ne zbrinjavamo samo oboljele iz Pg, već najteže pacijente iz cijele CG, zato hoću da naglasim, nema bojazni da nećemo moći da zadovoljimo potrebe zdravstvene zaštite svim stanovnicima CG”, poručila je Radulović.

Prije nekoliko dana počela je imunizacija zdravstvenih radnika u Kliničkom centru, kojem je u početnoj fazi na raspolaganju bilo oko 150 vakcina. Prvu je ministarka zdravlja Jelena Borovinić – Bojović, a plan je da do kraja dana budu vakcinisani i ostali zdravstveni radnici.

,,Od toga će 100 vakcina primiti zaposleni u Kovid sistemu, jer je toliko bilo i zaposlenih koji nisu imali anti tijela, ostalih 50 će biti namijenjeno za naše starije kolege, posebno za one koji imaju pridružene bolesti jer smatramo takve osobe visokorizičnim za razvoj teške kliničke slike kovida”, istakla je Radulović.

A zahvaljujući dopunskom rada ljekara, nakon prvobitnog zastoja zbog pandemije, pregledan je značajan broj pacijenata, koji su bili na listi čekanja.

,,Odradili smo cio period zastoja ambulantnih pregleda u toku kovid periodu u kojem koji je bio u zastoju rad u ambulantom dijelu tako da sada u suštini možemo reći da smo se vratili u jedan redovni proces rada što se tiče ambulantnih pregleda i mogu da se pohvalim da tu nema značajne liste čekanja, u okviru do 60 dana su svi pregledi koji treba da se urade u samoj ambulanti”, navodi Radulović.

Čekanja kaže, nema ni kada su posrijedi operacije.

,,Imajmo na umu da naše kolege su trenutno i zauzete ne samo smještajno već je i naš kadar jednim dobrim dijelom usredsređen na rad u kovid centru. Samim tim on jeste usporen ali sve vrjeme bez prestanka teče. Mogu da kažem da smo u jednom periodu uspjeli da odradimo sve operacije sem možda 5-6 u okviru digistrivne hirurgije , u toku januara i februara smo ih sve odradili tako da nemamo listu čekanja za operativni program, što je vrlo bitno jer u vrijeme, do janura su se radili samo maligni pacijenti i hitne intervencije”, smatra Radulović.

Zbog pojedinih smjena u Kliničkom centru, predstavnici opozicije prozivali su Radulovićevu da je posrijedi politički revanšizam.

Ona, međutim, naglašava da ne zna političke stavove direktora klinika, te da je jedini parametar za donešene odluke, što smatra da će novo rukovodstvo na bolji način organizovati rad tih klinika.

,,Sve vrijeme radim u cilju da pružimo optimlni režim rada u bolnici a time ćemo omogućiti najbolji mogući tretman naših zaposlenih, ukoliko bude bilo potrebno i ja ću dati ostavku ako smatram da ja to ne radim na na najbolji mogući način”, istakla je ona.

Kazala je i da će odmah naložiti da se klinički psiholozi koji su, po sistematizaciji angažovani na drugim klinikama, povremeno angažuju i na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

,,U samoj ustanovi imamo psihologa koji radi u okviru klinike za ginekologiju i akušerstvo, dopunićemo njegov rad u vidu pomoći njegovih kolega koji rade na ostalim klinikama, ponudićemo istu uslugu i pacijentkinjama koje se tretiraju u okviru ambulantnog dijela ove klinike”, kazala je Radulović.

Pacijente direktorica Kliničkog ohrabruje da neprimjereno postupanje medicinskog osoblja prijave zaštitniku prava pacijenata.

,,Zato sam skrenula pažnju da na samom sajtu Kliničkog centra postoji formular koji oni mogu da popune i na ovaj način jeste da se ne radi o pravim tužbama,mi nismo ni suduije ni advokati, dovoljno je da se na ljudski način uobičajenim riječima u pisanoj formi obrate i mi ćemo da obradimo svaki zahtjev koji oni upute”, poručila je Radulović.

Direktorica Kliničkog naglasila je i da postoji i Komisija koja se bavi kontrolom pružanja zdravstvene njege koja obrađuje sve pristigle molbe i žalbe.

1 KOMENTAR

  1. Ne može nego tako.
    Nikad bolje .
    Sve po špagu slušajući ovu mrš direktoricu kako je zovu oliti TERAČICU neistomišljenika.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].