Radulović u Briselu: Crna Gora posvećena evropskom putu i reformama

0

Crna Gora je posvećena evropskom putu i reformama, ponovio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na odvojenim susretima sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa ministrima vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavušogluom i Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom, održanim u Briselu uoči sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, na sastanku sa Lajčakom naglašena je važnost evropskih integracija i proširenja kao najuspješnije politike Evropske unije, koja ima transformativni karakter za države Zapadnog Balkana.

“Crna Gora je prihvatila novu metodologiju u pristupanju EU kao znak potpune posvećenosti evropskom putu, koja će nam pomoći da ubrzamo pregovarački proces“, kazao je šef crnogorske diplomatije.

Dodao je da je Crna Gora kredibilan partner EU, kao i da je porast podrške članstvu u Uniji koja iznosi više od 80 odsto, dokaz našeg iskrenog vjerovanja u sistem vrijednosti koji Unija predstavlja.

Lajčak je istakao da Crna Gora predstavlja „primjer odgovornog odnosa prema evropskoj integraciji i regionalnom dijalogu“, te izrazio uvjerenje da će nastaviti sa uspješnim sprovođenjem politika u cilju što skorijeg članstva u EU.

“Pohvalio je punu posvećenost naše države evroatlantskom putu, pri čemu je naveo da su dosadašnje aktivnosti na vanjskopolitičkom planu dokazale ozbiljnost i odgovornost u realizovanju ključnih prioriteta”, navode u MVP.

Tokom razgovora sa Čavušogluom, Radulović je istakao da se „odnosi dvije savezničke države odlikuju visokim stepenom političkih kontakata, kao i sadržajnom saradnjom“, ocijenivši da postoji znatan prostor za njeno dalje unapređenje.

Čavušoglu je kazao da bi saradnju dvije države trebalo intenzivirati u oblastima od zajedničkog interesa poput investicija, ekonomije i turizma.

“Sagovornici su razmotrili aktuelnu zdravstvenu situaciju, kao i mogućnost nabavke vakcina uz podršku Turske. Takođe, saglasili su se da bi u narednom periodu trebalo preduzeti aktivnosti u pravcu organizovanja političkih konsultacija, te platformi koje će doprinijeti jačanju ekonomske saradnje, kao posebno važne stavke u postpandemijskom periodu”, dodaju u MVP.

Promocija doktrine nula problema sa susjedima biće obilježje crnogorske vanjske politike

Radulović je tokom sastanka sa Radmanom istakao je da je jedan od glavnih prioriteta naše vanjske politike dalje razvijanje dobrosusjedskih odnosa sa svima, pri čemu saradnja sa Hrvatskom zauzima važno mjesto, a promocija doktrine nula problema sa susjedima će biti obilježje crnogorske vanjske politike.

Naglasio je i značaj ekspertske i političke podrške koju Hrvatska pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, kao potvrdu konstruktivnih i prijateljskih bilateralnih odnosa.

“Radman je istakao da Hrvatska podržava politiku proširenja, te da će nastojati da je i dalje promoviše u okviru EU, kako bi Zapadni Balkan što prije postao dio evropske porodice. On je takođe naglasio važnost regionalnog dijaloga kao osnove za stabilnost našeg regiona. Tokom sastanka je bilo riječi i o organizovanju zvanične posjete ministra Radmana Crnoj Gori”, zaključuju u Ministarstvu vanjskih poslova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]