Radulović u Bundestagu: Parlamentarna međudržavna saradnja posebno značajna za evropski put Crne Gore

0
Ministar Radulović u Bundestagu

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas, tokom prvog dana posjete Njemačkoj, sa predsjedavajućim Josipom Juratovićem i ostalim članovima Parlamentarne grupe za Jugoistočnu Evropu u Bundestagu.

On je istakao da susreti sa njemačkim zvaničnicima predstavljaju jasan signal vanjskopolitičkog opredjeljenja nove Vlade, imajući u vidu da je to ujedno i prva organizovana posjeta nakon stupanja na dužnost šefa crnogorske diplomatije.

“Sadržajni odnosi Podgorice i Berlina izuzetno su značajni za naš evropski put, koji predstavlja jedan od ključnih postulata našeg vanjskopolitičkog operedjeljenja. Dijalog na visokom nivou i intenzivna saradnja na svim poljima mora ostati glavno obilježje odnosa naše dvije države”, istakao je Radulović.

Sagovornike je detaljno upoznao sa trenutnim političkim procesima u Crnoj Gori, kao i o tome da je premijer Zdravko Krivokapić pozvao na sastanak predsjednika države Mila Đukanović i predsjednika Skupštine Aleksu Bečića, u cilju prevazilaženja blokade funkcionisanja sistema koja karakteriše trenutnu crnogorsku političku zbilju.

“Predsjedavajući Juratović čestitao je Raduloviću na novoj funkciji, te potvrdio snažnu podršku SR Njemačke evropskim aspiracijama Crne Gore, uz ocjenu da su kvalitetne reforme ključ daljeg napretka i društvenog razvoja. On je, zajedno sa svojim kolegama, poručio da Crnoj Gori predstoji zahtjevan period u kojem će imati snažnu podršku Njemačke u svim oblastima od značaja za proces pregovora sa EU”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Juratović je ukazao i na značaj dijaloga između različitih nosilaca vlasti, i istakao da EU, suprotno vjerovanjima mnogih, u svoju porodicu neće primiti stabilokratije, već samo i isključivo zrele demokratije.

“Sastanak je bio prilika da ministar sa sagovornicima razmijeni mišljenja o aktuelnim pitanjima koja se tiču trenutne političke situacije u Crnoj Gori. Pored predsjedavajućeg Juratovića, sastanku su prisustvovali Eberhard Breht (SPD), Karl- Hajnc Bruner (SPD), Renata Alt (FDP), Tomas Haker (FDP), Fridrih Ostendorf (Zeleni) i Aleksander Noj iz Ljevice”, kazali su u Ministarstvu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].