Rajnke Đukanoviću: Ne želim da vidim strani uticaj na crnogorski proces

0
Đukanović – Rajnke

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je ambasadorku Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke, koja je istakla da će i dalje podržavati demokratske principe zasnovane na Ustavu, izbornoj volji i viziji euro-atlantske budućnosti Crne Gore, i da ne želi da vidi strani uticaj na nešto što je crnogorski proces.

“Ambasadorka je zrazila zabrinutost da eventualni unutrašnji konflikti mogu onemogućiti postizanje opštih ciljeva, te da SAD cijene inpute koje im pomažu da na najbolji način podrže demokratsku stabilnost Crne Gore na njenom euroatlantskom putu”, saopšteno je iz kabineta Đukanovića.

Predsjednik je zahvalio Rajnke na takvom odnosu, cijeneći da je dragocjeno za Crnu Goru da administraciji SAD-a približi novu realnost na Balkanu, koji je pred opasnošću da ponovi greške i ideje iz 90-ih o velikodržavnim projektima i tezama o nemogućnostima postojanja multietničkih demokratija.

On je ponovio, dodaje se, punu spremnost za konstuktivan odnos u uslovima kohabitacije za sve odluke i politike koje su u interesu Crne Gore i njenog jasnog euro-atlantskog puta.

“U kontekstu aktuelnih dešavanja sagovornici su se saglasili da je nezavisnost sudstva i tužilaštva od suštinskog značaja za izbalansiranu vlast”, navodi se u saopštenju.

Predsjednik je uz zahvalnost ambasadorki na inicijativi za sastanak, podsjetio i na nedavnu virtuelnu posjetu pomoćnika zamjenika državnog sekretara Metjua Palmera i razgovore sa Atlantskim savjetom, što raduje i potvrđuje kontinuitet redovne komunikacije i razmjene informacija od obostrane koristi.

“On je uputio čestitke SAD-u na inauguraciji novog predsjednika Bajdena, kao i na uspješnim aktivnostima institucija te države na suzbijanju neprilika tim povodom. Ohrabren prvim tonovima predsjednika Bajdena i drugih predstavnika nove američke administracije, iskazao je uvjerenje i očekivanje da je pred nama vrijeme reafirmacije euro-atlantizma”, dodaje se u saopštenju.

Takođe, iskazao je zadovoljstvo sadržajem razgovora koje je Bajden imao sa evropskim liderima Angelom Merkel i Borisom Džonsonom na liniji zaključka da će ZB biti jedan od prioriteta američke vanjske politike.

“Predsjednik je uz nadu da će masovna imunizacija označiti ulazak u završnu fazu borbe protiv pandemije COVID-19, zahvalio za napore koje SAD ulažu na globalnom planu, i za pomoć Crnoj Gori u okviru te politike”, ističe se u saopštenju.

Rajnke je istakla da je cilj inicijative za sastanak da se održi aktivni i sadržajan dijalog između vlade SAD i Predsjednika kao dijela vlasti koja sada funkcioniše u uslovima kohabitacije, i da su ti razgovori od suštinskog značaja, čemu je veoma posvećena i otvorena.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]