Rakčević: Ako vlada ne bude ekspertska glasaću protiv, Crkva se nedvosmisleno uvukla u politiku

1
Žarko Rakčević
Ako Vlada bude sastavljena od političara, ako se u prvi plan krene sa identitetskim pitanjima i prevagnu drugi interesi, glasaću protiv, rekao je predsjednik političkog savjeta GP URA Žarko Rakčević gostujući u emisiji Intervju na Radio televiziji Crne Gore.

On je rekao kako je ekspertska vlada najbolje rješenje i da nije dobro da u nju uđu svi predsjednici koalicija koje čine novu većinu u parlamentu Crne Gore.

Rakčević je podsjetio da je URA i u predizbonom periodu insistirala na ekspertskoj, a ne partitokratskoj vladi.

“Nije smisao bio, iz ugla GP URA, da jedna partitokratija DPS-a i njenih koalicionih partnera bude zamijenjena drugom…Doživljavali smo da ta ekspertska vlada ima ograničen mandat, da je smisao da se dođe do stvaranja uslova za slobodne izbore”, rekao je Rakčević.

On je kazao kako ne smatra da su izbori 30. avgusta bili demokratski i da treba građanima omogućiti da se slobodno izjašnjavaju.

Politički savjet GP URA podržava orjentaciju rukovodstva da se istraje na konceptu ekspertske vlade.

“Vlada u kojoj će se naći svaki pojedinačni predsjednik jedne od ove tri koalicije, mislim da nije dobro rješenje”, naveo je Rakčević.

Poručio je kako je zadovoljan što je došlo do mirne promjene vlasti u Crnoj Gori i vjeruje da će to ubuduće biti normalna pojava.

“Odškrinuta su vrata promjena u Crnoj Gori i to je dobro”, ocijenio je Rakčević.

Rakčevič je rekao da je važno da ekspertsku vladu čine kompetentni ljudi.

Na pitanje što uraditi ako ne bude ekspertska Vlada, Rakčević je rekao da u ovom času nema informacije kakav će biti sastav Vlade.

On je rekao da nema interesovanja da se vrati politici.

Ipak, rekao je da je zainteresovan u kojem će se pravcu kretati Crna Gora i da očekuje da vlada bude formirana do sredine novembra,

Na pitanje zbog čega je došlo do promjene stava Dritana Abazovića o sastavu vlade i njenom ekspertskom karatkteru, Rakčević je rekao, da je lider URE na sjednicama savjeta govorio o tome da je to ekspertska vlada.

“Normalno, u politici možete doći do situacije da su političari ostvareni u određenim strukama. Smisao jeste da neko bude ekspert. Mi nismo sami u tome, postoje još dvije krupne koalicije koje to drugačije vide.

Ali moram podsjetiti da su i Krivokapić i Bečić kazali da je ekspertska vlada prihvatljiva. Krivokapić je u noći izbora odgovorio na to pitanje”, rekao je Rakčević.

On je rekao da želi da dođe do demontaže sistema i stravanje novih sloboda.

SPC se nedvosmisleno uvukla u poliiku

Na pitanje kakav je njegov stav prema odnosu SPC prema Crnoj Gori kada je u pitaju formiranje vlasti on je odgovorio da je ateista ali da poštuje svako pravo građana Crne Gore.

On je rekao da je čuo da su iz SPC u martu rekli građanima da će frekvencija zvukova od crkvenih zvona i crkvena muzika otjerati virus, ali da smatra da je to pogrešno.

Rekao je i da je mitropolit Amfilohije kad se razbolio od kovida pomoć potražio kod ljekara a ne u zvonjavi sa crkve i crkvenoj muzici.

Na izborima nije pobijedio “srpski svet”

Rakčević je poručio da su smatrali da se ne smije pribjeći logici brojki i “podjeli plijena”. On je ponovio da su na Savjetu GP URA insistirali da se ostane pri ekspertskoj vladi.

“U ovom času nemam informacije kakav će biti sastav vlade. Ukoliko ne bude ekspertska Vlada ja ću lično glasati protiv toga. Građanima smo obećali ekspertsku vladu. Ako se krene u demontažu Crne Gore a ne sistema ja ću definitivno biti protiv”, istakao je Rakčević.

Dodao je da nema namjeru da bude u Vladi, ali je itekako zainteresovan u kojem će se pravcu kretati Crna Gora. Rekao je da očekuje da vlada bude formirana do sredine novembra, “ali uz dosta problema”.

Rakčević je kazao da su DPS i DF bili idealni oponenti još od referenduma. Istakao je da nije dobro da veliki broj Srba koji osjećaju Crnu Goru kao svoju zemlju, ne preuzima odgovornost za oporavak i razvitak državu, uz ocjenu da i tim ljudima treba dati šansu.

Komentarišući navode da je na izborima pobijedio sprski narod, Rakčević je kazao da su te izjave neprihvatljive. On smatra da je sa takvim stvarima na gubitku jedino građanska Crna Gora.

“Ne radi se o pobjedi srpskog sveta, ili jednog naroda”, dodao je on.

Na pitanje novinarke TVCG o manjinskoj Vladi, Rakčević je odgovorio da je bilo takvih razmišljanja.

“Što se mene tiče to je prihvatljivo rješenje. Ne smiju biti kozmetičke promjene već demontaža sistema i osvajanje sloboda. 2016. godine lideri DF su podržavali samo vladu Bošnjaka, sad je to neka druga priča, već su dosta tvrdokorne priče”, rekao je on.

1 KOMENTAR

  1. Aha, igra mečka, sljedeće su one
    Soroševke !
    Pojedoše se živi, rasparćat će se na
    supstancije, koji tukani i ugrabljivači !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]