Rambo Amadeus: Svako dijete treba porodicu, ali i svaka porodica treba dijete

0

hraniteljstvo

U želji da se afirmiše hraniteljstvo u Crnoj Gori, Vlada i UNICEF su 2013. godine pokrenuli kampanju “Svako dijete treba porodicu”.

Za samo tri mjeseca kampanje procenat građana koji smatraju da smještaj u ustanovu nije adekvatan oblik zaštite, povećao se sa 38 na 44%.

Vizija o Crnoj Gori kao prvoj zemlji u regionu koja nema djecu mlađu od tri godine u institucijama je jasna i ostvarljiva, čulo se juče u Kotoru povodom Dana otvorenih vrata.

Ovaj događaj posvećen hraniteljstvu, organizovao je Centar za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva u Kulturnom centru “Nikola Đurković”.

Pozdravljajući prisutne potpredsjednik Opštine Kotor Tvrtko Crepulja je rekao da je zajednički cilj podizanje svijesti o pravu djeteta na život u porodičnom okruženju i povećanje broja djece koja su smještena u hraniteljske porodice.

“Hraniteljstvo je sigurno jedna od najhumanijih aktivnosti u domenu brige o djeci koja su ostala bez roditeljskog staranja”, kazao je on.

Vasilije Todorović, direktor Centra za socijalni rad za opštine Kotor, Tivat i Budva je  podsjetio na program hraniteljstva koji se sprovodi uz pomoć kancelarije UNICEF-a i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

”Pod krovom hraniteljske porodice dijete se razvija, raste i živi u uslovima sličnim onima u njegovoj biloškoj porodici i tako se razvija u jednu zrelu ličnost koja može samostalno da se uključi u sve tokove života”, kazao je Todorović.

On je poželio  da ovaj dan podstakne na razmišljanje i rezultira hraniteljstvom za sve one koji hoće, mogu i imaju uslove da se bave ovom plemenitom aktivnošću.

Višedecenijska istraživanja pokazuju da se smještajem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju što se može nadomjestiti njegom u toplom porodičnom okruženju, kazala je koordinatorka programa u UNICEF-u Ana Zec.

Krajem 2012. godine samo četrnaestoro djece je bilo smješteno u deset hraniteljskih porodica, a krajem 2014. u trideset dvije porodice je smješteno četrdeset dvoje djece, podaci su koje je iznijela Zec.

Popularni Rambo Amadeus, ambasador dobre volje UNICEF-a Crne Gore  je  kazao da hraniteljstvo oplemenjuje svaku porodicu.

”Kao što svako dijete treba porodicu tako i svaka porodica treba dijete”, poručio je Antonije Pušić.

O načinu  prijema djece u hranitejsku porodicu, podršci i njihovoj odgovornosti govorile su socijalne radnice iz kotorskog Centra za socijalni rad za Kotor, Tivat i Budvu Silvana Mamula i Sanja Penda.

Emotivno o svojoj ulozi  hranitelja govorio je Ramiz Meljović naš sugrađanin koji je odgojio bratanića koji je sa šest godina ostao bez oca, a ubrzo i bez majke.

Danas je zdrav sedamnaestogodišnjak, rekao je Meljović apelujući ne sve koji mogu da usreće neko dijete.

U umjetničkom programu pod nazivom “Jas sam Nada” autorke Sanje Garić učestvovali su glumci Maja Stojanović i Slavko Kalezić, a balerine Umjetničke škole “Vasa Pavić” izvele su  plesni performans uz pjesmu Ane Štefok “Tebi, mama” sa novog TV spota kampanje “Svako dijete treba porodicu”, koreografkinje Viktorije Strugar.

Program je vodila Karolina Radulović, novinarka Skala radija.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]