Ramusović: Katastrofalne greške naših zapadnih prijatelja

0

Stav: Erol Ramusović

Iako su javno upozoravani od strane dobronamjernih i poznatih analitičara i intelektualaca na Balkanu, da prave kardinalne greške, naši zapadni prijatelji su korak po korak prepuštali Balkan Beogradskom režimu, koji je izvor svih nestabilnosti u regionu. Vučić je manipulator koji ih vuče za nos godinama, a oni mu nažalost vjeruju. I sam sam naše zapadne saveznike nekoliko puta upozoravao na zamke koje postavljaju iz Beograda.

Nevjerovatno je da kod nas i ptice na grani znaju da je to pogrešna politika, a u isto vrijeme to ne razumiju oni koji donose odluke u Londonu, Briselu, Parizu, Berlinu i Washingtonu. Albanci, Bošnjaci, Crnogorci, Hrvati, Makedonci i dobar broj Srba, bezrezervno žele biti dio euroatlanskog svijeta, ali prednost je data centrima moći protiv čega se zapad deklarativno bori, a to je antizapadna vlast Aleksandra Vučića, Andrije Mandića i Milorada Dodika.

Vučić sve vrijeme izigrava međunarodnu zajednicu i to će se još jednom potvrditi nakon posljednjeg prijedloga za riješavanje odnosa sa Kosovom. Moguće da će ići i na vanredne izbore pod plaštom spremnosti da pregovore prepusti nekom drugom. Čak i da se povuče Vučić, Srbija bi dobila makar godinu dana dok se ne bi oformila nova vlast. U tom periodu svašta se može promjeniti na globalnom i regionalnom planu.

Ostaje nejasno zašto se pravi pritisak na druge pomenute narode koji su saveznici zapada. Bošnhaci su godinama bili i još uvijek su stabilizirajući faktor na Balkanu. Oni su integrativni faktor i primjer kako se trebaju ponašati savremeni narodi po svim evropskim standardima. Bošnjaci poštuju ustave i države u kojima žive i nemaju velikodržavne destruktivne namjere.

Srbija destabilizuje Kosovo i traži zajednicu opština sa srpskom većinom. Kao što sam prije pisao to isto mogu tražiti Albanci, Bošnjaci, Bugari, Mađari i Vlasi u Srbiji. Ako Escobar i Lajčak podržavaju Srbe da to dobiju, zašto ne bi podržali i druge narode u Srbiji? Ili imaju skrivene agende?

Bosna i Hercegovin je ključ za stabilnost u regiji. Ako bi velikosrpska politika u BiH dobila jasan odgovor međunarodne zajednice, to bi bila potpora stabilizaciji Crne Gore i Kosova. Zbog toga je strategija da je Srbija stabilizator prikika na Balkanu u potpunosti pogrešna i nema utočište na terenu. To nam svaki dan dokazuje Vučić sa svojom bulumentom. Samo ne znamo do kada će to partneri na zapadu prihvatati kao pozitivno?

(Autor je predsjednik Skupštine Senata privrede EU u BiH i član udruženja građana porijeklom iz Crne Gore)

cdm

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]