Ranko Đonović: Bolest opozicije napreduje, boje se sami sebe

3
Ranko Đonović

Politički analitičar i publicista Ranko Đonović ocjenjuje u razgovoru za Dnevne novine da svaki pozitivan proces koji se započne u Crnoj Gori blokira frustrirana želja za vlašću po bilo koju cijenu, koja je u najvećem dijelu opozicije utemeljena na mržnji prema državi Crnoj Gori, prema vladajućoj koaliciji, odnosno Demokratskoj partiji socijalista i njenom čelniku Milu Đukanoviću, ali i mržnji prema političkim subjektima na opozicionoj sceni.

“Kako sve ovo poduže traje, i kako nije nepoznato da mržnja može da rodi samo mržnju, vrlo je prepoznatljivo da crnogorska opozicija sve strastvenije razvija i međusobnu mržnju, do mržnje prema vlastitom političkom biću. I ovog puta žele prečicom i bezočnim ucjenama prema postojećoj vlasti da, za početak, dođu do dijela izvršne vlasti suprotno demokratskim principima i volji građana”, kaže Đonović odgovarajući na naše pitanje da prokomentariše početak rada u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i dešavanja tokom sjednice 11. septembra.

On ističe da je opozicija svjesna činjenice da na principima i pravilima demokratskih zakona, sve i da ih sami formulišu i napišu, “takvi kakvi jesu ne bi skoro došli na vlast”, tako da je “frustracija potpuna”.

“Dakle, boje se sami sebe, naročito se boje vladajuće koalicije, pa je Ničeov stav kako se u mržnji zapravo nalazi strah, na ovom primjeru očigledan. Zaključak o ukupnom političkom djelovanju opozicije bi mogao biti da je bolest crnogorske opozicije u političkom smislu ozbiljno uznapredovala”, ističe Đonović.

Ovaj politički analitičar tvrdi da je zahtjev opozicije prema Administrativnom odboru da predstavnik Posebnog kluba poslanika bude dio Odbora za reformu izbornog zakonodavstva čisto tehnička stvar, te da to tijelo, kakva god bila odluka Administrativnog odbora Skupštine neće biti ni bolje niti gore. Za Đonovića nema sumnje da iza zahtjeva opozicije ne stoji iskrena namjera za dijalogom, već da je riječ o nekoj vrsti ucjene.

On smatra da Demokrate insistiraju na tehničkoj vladi kako bi se na perfidan način i oni i ostala opozicija dokopali vlasti, a potom pod parolom da živimo bolje vraćali Crnu Goru na pozicije ranih 90-ih godina, na šta su temeljili mladalački politički rad, kojeg se nikad nijesu odrekli.

“Najbolji svjedok za tako nešto je upravo njihov čelnik koji javnim nastupima i podignitim rukama, podsjeća na neko ne daj Bože vrijeme i neke ne daj Bože vođe. Gotovo je smiješna tvrdnja kako su se dogovorili sa međunarodnom zajednicom da se u Crnoj Gori uspostavi nekakva tehnička vlada. Valjda se podrazumijeva da bi na njenom čelu trebalo da bude niko drugi do u vasionu lansirani pripravnik naš Aleksa Bečić, a uz njega još pregršt njemu sličnih pripravnika. Ko su i kako se zovu predstavnici te međunarodne zajednice koji bi u Crnoj Gori da postavljaju vladu, ne smije se valjda ni pitati. Za sad možemo biti sigurni da to nije ova međunarodna zajednica. No, neistine kod dijela javnosti prolaze, za njih se ne odgovara niti prekršajno niti krivično, a ne plaća se ni PDV. Zato samo naprijed za našeg Aleksu u ovoj disciplini, možda će postati šampion naše planete”, poručuje Đonović.

On smatra da bi bilo zaista simpatično vidjeti jedan pokušaj stvaranja koalicije građanske orijentacije.

“Tako nešto nije viđeno od 90-ih godina prošlog vijeka kada je politički cilj građanskih partija iskreno bio suverena građanska država Crna Gora. Tada bez obzira na užasno vrijeme u kojem smo živjeli i mnogo nepovoljnih uslova za uspjeh ostvarivali smo na mnogim poljima korektne pozitivne pomake”, podsjeća Đonović.

Đonović smatra da je potpuni apsurd da se danas, kada imamo suverenu državu Crnu Goru koja je u proteklom periodu ostvarila određene demokratske iskorake, značajne ekonomske rezultate i najznačajnija međunarodna priznanja, neko udružuje sa nacionalističkim retrogradnim snagama ili ih poziva u svoje političko društvo, navodno za bolju državu i bolji život u njoj.

cdm

3 KOMENTARI

 1. E Djonovicu, kad te slusam shvatim da su oni sendvičari jedna velika gospoda. Gledah emisiju na A1, i frapirah se kako oni sagovornici imaju toliki prag tolerancije da ne odu iz emisije i ne slušaju ono što slušaju. Ova priča da se napada suverena Crna Gora može da prođe samo kod onih što imaju 2 grama mozga.
  Svaki časni Crnogorac je protiv ove kleptokratske klice, a ti basne i bajke pričaj tvojima iz kuće.

 2. Dragi RankoE E da moze pričati onAJ ORAH iz ilice Luković pod kojim su se liječILI OD MALIGANA Slavko I NOVAK…KAO BOLESNICI OPOZICIJONERI…ISTE OVE DANAŠNJE VLASTI….PA DA ONDA DAŠ TI TVOJU ANALITIKU PJANDURA…OPOZCIJE….

 3. Tako je sa pesto kupljevinom kukavičkom, nima žene iz NVOa kroje kape, štrige su to političke, koje mnogo toga umišljaju.
  Ma i one se manite po kantunima sklanjaju i maskiraju, a ponegdje i glavnu riječ, šporkaćunsku, vode i
  kolo vode!
  Potla vele da ih mizogini progone, a one duše njaolima prodadoše, za sitni
  šićar. To su mizerijske štrige , a bijeli
  orlovi ih sljede. Žene im i inače sve sređuju i uređuju, a često i jelenske rogove isporučuju!
  Razgranaše ih rogovima na sve bande,
  smijurija što se od nikogovićkih rogonja čini, dovaćaju se i između sebe
  samijeh .Grujo_dančulovin☆🇲🇪🗣

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.