Ranko Krivokapić ponovo izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore

5
Ranko Krivokapic

Tajnim glasanjem danas su poslanici u Skupštini Crne Gore sa 46 glasova za i 34 protiv za predsjednika ovog visokog doma izabrali Ranka Krivokapića, koji je i u minulom četvorogodišnjem mandatu obavljao tu dužnost.

Novi potpredsjednici su Suljo Mustafić, Branko Radulović i Željko Šturanović.

Nakon polaganja zakletve, Krivokapić je podsjetio na uspjehe i značajne datume koji su  Crnu Goru vinuli do liderske pozicije na Balkanu.Krivokapića je funkciju predsjednika Skupštine predložila vladajuća crnogorska koalicija.

Krivokapić je rođen je 17. avgusta 1961. godine u Kotoru.

Poslanik socijaldemokra Rifat Rastoder, obrazlažući predlog, rekao je da je Krivokapić bio jedan od osnivača Socijaldemokratske partije.

Krivokapić je politički angažman počeo krajem osamdesetih, kada se intenzivno uključio u politički život Crne Gore.

Bio je šef Delegacije bivše državne zajednice pri Parlamentarnoj Skupštini Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju, član Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope, koordinator Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu na stolu za demokratiju i ljudska prava u ime Crne Gore.

Biran za poslanika u osam saziva Skupštine Crne Gore, prvi put 1989. godine, kao i Skupštine SRJ od 1993. – 1997. godine i Skupštine Državne zajednice SCG od 2003. do 2006. godine.

Predsjednik je crnogorskog parlamenta od 2003. godine.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Nišu 1986. godine, bio pravni savjetnik u Opštini Kotor, i zamjenik direktora JP Luka – Kotor.

Položio je magistarski ispit na postdiplomskim studijama u Beogradu, odsjek međunarodni odnosi.

Govori engleski jezik.

*  *  *

Prethodno je Skupština Crne Gore verifikovala danas mandate novim poslanicima iz Demokratske partije socijalista koji će zamijeniti one koji su podnijeli ostavke zbog nespojivosti funkcija.

U crnogorskom parlamentu biće Ljuiđ Škrelja, Milorad Vuletić, Obrad Stanišić, Zoran Jelić, Marta Šćepanović i Zoran Srzentić.

Oni će zamijeniti Svetozara Marovića, Branimira Gvozdenovića, Daliborku Pejović, Mariju Ćatović, Miomira Mugošu i Vladana Vučelića.

Skupština je prethodno verifikovala mandate poslanicima, na osnovu rezultata parlamentarnih izbora održanih 14. oktobra.

Prema rezultatima DIK-a, koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 39, Demokratski front 20, Socijalistička narodna partija devet, Pozitivna Crna Gora sedam, Bošnjačka stranka tri mandata.

U parlamentu po jednog poslanika imaće Hrvatska građanska inicijativa, Forca za jedinstvo i Albanska koalicija: Demokratski savez u Crnoj Gori i Demokratska partija.

*  *  *

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine, koja ima 81 poslaničko mjesto, počela je intoniranjem crnogorske himne, kom nijesu prisustvovali poslanici Nove srpske demokratije, kao ni Predrag Bulatović, Milan Knežević i Vladislav Bojović iz Demokratskog fronta.

Oni su, nakon intoniranja crnogorske himne, ušli u plenarnu salu.

Na dnevnom redu sjednice su Izvještaj Državne izborne komisije o rezultataima parlamentarnih izbora i izbor predsjednika parlamenta.

Predviđeno je utvrđivanje broja i izbor potpredsjednika Skupštine, i predsjednika i članova Administrativnog odbora.

Prema rezultatima DIK-a, koalicija Evropska Crna Gora osvojila je 39, Demokratski front 20, Socijalistička narodna partija devet, Pozitivna Crna Gora sedam, Bošnjačka stranka tri mandata.

U parlamentu po jednog poslanika imaće Hrvatska građanska inicijativa, Forca za jedinstvo i Albanska koalicija: Demokratski savez u Crnoj Gori

5 KOMENTARI

  1. bravo gosp Kotoranin sto se tice Crne Gore slazem se i bila je i bice vjecna, nego ga pitajte kad ce se sjetit Kotora i znali da mu je djede dolazio u republiku Kotor po so, on je rodjen u grad Kotor,a sto je sad Nas Kotor po njegovim pajtasima ne stranackim nego koalicijskim,nemojte se ljutit malo je ova juzina udarila.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]