Raonić: DPS neočekivano ostao čvrsto na nogama

4
Boris Raonić

Predsjednik Građanske alijanse Boris Raonić komentarišuću juče održane lokalne izbore u Nikšiću kaže da nije iznenađenje da su svi zadovoljni i nezadovoljni u isto vrijeme.

Demokrate su, kako ocjenjuje, ostvarile rast ali ne i uspjeh. Ono što, kako je kazao, mnogi nijesu očekivali, je da DPS ostane čvrsto na nogama. Sa druge strane smatra da i DF može biti i zadovoljan i nezadovoljan. Ipak, smatra da svemu nedostaje vizija i zato poručuje da bi bilo dobro da građani izvrše pritisak da partije ponude rješenja za nagomilane probleme.

Raonić smatra da ne možemo biti ponosni na to kako je izgledala izborna kampanja. Ona je kod nas, kaže, bila ružna.

“Imali smo brojne obračune, fizičke obračune, skrnavljenje vjerskih objekata, negativnu kampanju na društvenim mrežama, radikalnu retoriku, ružan incident ispred kuće romske porodice, krađu kutija, objavljivanje od strane lidera partija popunjenih biračkih listića i brojne nepravilnosti tokom izbornog dana što govori da mi nijesmo još uvijek dovoljno sazreli po tom pitanju i da naša demokratija još uvijek mora da napreduje”, kazao je Raonić za Televiziju Crne Gore.

Tome, kaže, treba dodati, katastrofalnu epidemiološku situaciju.

“Iako su partije bile odgovorne i pozvale birače da se uzdrže od slavlja imali smo slavlja na ulicama. Imaćemo očigledmo posljedice po pitanju epidemiološke situacije u Nikšiću”, kazao je Raonić.

Za predsjednika GA nije iznenađenje da su zadovoljni i svi nezadovoljni u isto vrijeme.

“Neko će reći da je pobjednik izbora koalicija okupljena oko Demokrata, oni su ostvarili rast, ali možemo reći da to nije uspjeh imajući u vidi da iza nje stoje predsjednici Vlade i Skupštine”, ocjenjuje Raonić.

Po njemu ovo nijesu bili lokalni izbori. Oni su, dodaje, imali regionalni značaj i kao dokaz tome navodi desetine novinarskih ekipa iz Bosne, Srbije i drugih zemalja, koje su pratile izbore.

“Što znači da su oni bili bitni iz drugih razloga a ne onoga što je mandat i nadležnosti Skupštine opštine”, kazao je Raonić.

Ono što, kako je kazao, mnogi nijesu očekivali, je da DPS ostane čvrsto na nogama.

“Svi su očekivali njihov pad imajući u vidu rezultate prethodnih izbora, afere koje su se otvarale, ponašanje njihovih rukovodilaca koje je bilo neprimjereno, ali su pored svega toga ostali su čvrsto na nogama, idu u Herceg Novi jaki i onda dolaze neke opštine koje im mogu odgovarati, tako da je to trend koji treba dobro pribilježiti”, ističe Raonić.

Sa druge strane smatra da DF može biti i zadovoljan i nezadovoljan.

“DF za koji se može reći da je pobjednik izbora, imajući u vidu da imaju pravo da kandiduju gradonačelnika, ali sa druge strane se može pokazati kao neko ko je izgubio 10% podrške i neuspješno prošao. Ali to možemo tumačiti i tako da je njihov nosilac podržao drugu listu i uloga Mitropolije crnogorsko primorske se malo promijennila, podržala je i drugu listu tako da i oni mogu biti i zaovoljni i nezadovoljni i naravno svi drugi subjekti su na tom fonu”, smatra Raonić.

On navodi da u ovoj priči i ne samo izborima u Nikšiću nedostaje određena vizija.

“Mi ne prepoznajemo viziju kako da se stvari rješavaju od onih lokalnih, do nacionalnih. Ono što smo do sada mogli da vidimo od svih njih ne može da uliva povjerenja. Nama treba dijalog u društvu, moramo da damo odgovore na krupna nacionalna pitanja”, kazao je.

Raonić dodaje da je javno mnjenje ostalo polarizovano po nacionlanoj osnovi. Nama, kaže, trebaju detaljniji odgovori na sva moguća pitanja, a iz ovoga, kako je kazao, imamo problematičnu situaciju.

“Imao Vladu koja već danas može biti predmet rekonstrukcije. Vidjeli smo DF je drugi na listi, jedan od lidera je već najavio zahtjev za rekonstrukcijom vlade. Onaj ko je dominantna snaga, a to je DF, može da izvrši dodatni pritisak na nacionalnom nivou za rekonstrukciju vlade. Dolaze teška pitanja budžeta, Zakona o tužilaštvu i sada njihove pozicije nijesu kakve su bile prekjuče”, smatra predsjednik GA.

Raonić smatra da bi bilo dobro da građani izvrše pritisak na partije da ponude rješenja za nagomilane probleme.

“Mi treba da radimo a nijesmo zadnjih 15 godina na podizanju nivoa demokratske svijesti građana, identitetskia pitanja ne treba da budu u fokusu”, zaključio je Raonić.

Izbori u Nikšiću – CEMI na 100 odsto obrađenih glasova: Evropski tim za Nikšić 18 odbornika, Za budućnost Nikšića 11, Demokrate 10, URA i NP po 1, SDP bez cenzusa

4 KOMENTARI

  1. GOSPODINE Mladene R(ebus),NAĐITE TELE GRAF SUĆUTI OD 3O.LISTOPADA.2O2O GODINE-KOJI JE UPUTIO VAŠ PREŠEDNIK (“NAŠE MALECKE”)-SER BPSKOJ PATRIJARŠIJI U BIOGRAD U POVODU UGNUĆA AJATOLAHA AMFILOHIJA..? VAŠ PREŠEDNIK (U TELE…AF”OTKRIVA ISTUNU”O “ZASLUGAMA -AJATOLAHA I NJGOVOM UČEŠĆU U STVARANJU-“IZBOKSOVANJU “SAMOSTALNOSTI” CRNE GORE-KOJA SE “NANOVO RODILA-21.SVIBNJA.2OO6 GODINE ?O ČEMU ĆE POVIEST DATI SVOJ SUD(DATI U KORIST ISTINE)..O “ČOJSTVU I JUNAŠTVU AJATOLAHA AMFILOHJA”-KOJI JE UZ VAŠEG PREŠEDNIKA NAJZASLUŽNIJI(AKO JE VJEROVATI-TEE…FU)…?

  2. GOSPODINE RAONIĆU,MENE NE BRINU “INDENTITETSKA PITANJA(ONA NISU NIKAD BILA (ISKRENI BUDIMO!)ZANMILJIVA ZA CRNOGRSKE VLASTI MJEREĆI O DOLASKA “DUKLJANA-CRNOGORACA NA BALKAN!”..NA ŽALOST-D A N A S(U OVE IZBORNE DANE!)-CRNGORCI SE “VRĆU”…SVOM IDOLU(?) KRSTU ZRNOVOE -AGENTU ZLOGLASNE I KRVAVE OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE FAŠISTČIKE ITALIJE-KOJOJ JE “KRILE” SDUŠNO SLUŽIO I BIO VJJERAN(od srca-srcima) OD 192O-godine /OD GAETE/DO CUCA 1944.godine…?! TO TREBA DA NAS ZABRINE-NE MANJE OD “CRNOGORSKE LJUCKE POGIBIJE (DOJUČERANJIH VLASTODRŽACA)-ŠKOLOVANI(UČENI)U “ANTIFAŠISTIĆKOJ” CRNOJ GORI-TITOVOJ JUGOSLAVIJI”…POČIJEVALA U MIR BOŽIJI”?
    I NA KRAJU JEDNO PITANJE-KAD ĆE MO I OĆEMO LI-SAZNATI “TAČNU CIJENU (KOŠTANJA) IZBORA-ZA VLAST KOJA JE U PASANE 32 GODINE..SVE SVOJE TROŠKOVE(UKLJUČUJUĆI PREDIZBONRE I IZBORNE )SVELA NA “SIĆU”-NA PREKO 4(ČETIRI)..MILIJARDE EURA?
    NIJE NI MALO LAKO NI PREJEVTINO-USKAKAT I IZ DŽEMPERA U VEŠTITE ,I IZ “FICA-STOJADINA” OKRPLJENOGA-…U AUTA KOJA KOŠTAJU STOTINE MELEONA(ZBIRNO)”EURA-DOLARA…NOTA BENE,U KOJIMA SU NAM SE ZA(IZ)GUBILA”INDENTITETSKA PITANJA”?

  3. Demokratama crkva potpomogla …odlično i bez greške se skrivaju.
    Ko njih ne bi znao,skupo bi ih platio.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]