Raspisan tender za izradu Idejnog rješenja za Dobre Vode i Veliki pijesak

0

Saradnjom Regionalnog vodovoda, Opštine Bar i EBRD uz podršku Vlade Crne Gore započete aktivnosti na rješavanju pitanja vodosnabdijevanja, sakupljanja i tretmana otpadnih voda u naselju Dobra Voda i Veliki Pijesak

***

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević sa saradnicima sastao se sa direktorom JP “Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” Goranom Jevrićem, tehničkim direktorom Ivanom Špadijerom i predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) šefom kancelarije u Crnoj Gori Jaap Sprey-om i bankarom Radoslavom Ralevićem.

Povod sastanka je početak aktivnosti realizacije projekta izgradnje hidrotehničke infrastrukture i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naseljima Dobra Voda i Veliki pijesak. Naime, Regionalni vodovod je dobio podršku Vlade za realizaciju razvojnih projekata uz dodatno odobrenje državnih garancija u iznosu od 24 miliona eura za kreditnu saradnju sa EBRD. Navedenim ugovorom predvidjena su i bespovratna sredstva u iznosu od oko milion eura, od čega je 350.000,00 eura odvojeno za izradu Idejnog rješenja ovog veoma značajnog projekta za građane Bara u naseljima Dobra Voda i Veliki pijesak, kao i za izradu tenderske dokumentacije.

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori Jaap Sprey je izrazio zadovoljstvo konsktruktivnim sastankom i uputio zahvalnost predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću i direktoru Regionalnog vodovoda Goranu Jevriću na izuzetnoj kooperativnosti i saradnji po pitanju realizacije ovako značajnih infrastrukturnih projekata, uz podsjećanje da je EBRD prošle sedmice raspisao tender za odabir konsultanta za izradu idejnog rješenja za naselja Dobra Voda i Veliki pijesak, koji će i pružiti svu neophodnu pomoć u pripremi tenderske dokumentacije za izradu glavnih projekata vodosnabdijevanja, kanalizacije i postrojenja za tretman otpadnih voda. „Očekujem da će konsultant do kraja februara biti na terenu i početi da radi. Uradićemo sve da se sa tim aktivnostima otpočne što prije, kako bi nacrte idejnih rješenja dobili do ljeta, uporedo sa tim pripremili tendersku dokumentaciju za izradu glavnog projekta i do kraja godine potpisali ugovor i za drugu tranšu dogovorenog kreditnog aranžmana, kako bi počeli da realizujemo ovaj važan projekat kojim ćemo riješiti značajne izazove za privredni ambijent i bolji život građana.”-istakao je Sprey.

“Izražavam zadovoljstvo što smo dobili bespovratna sredstva od EBRD od milion eura od kojim smo 350.000 eura usmjerili finansiranje izrade Studije shodno raspisanom tenderu za Dobre Vode i Veliki pijesak i iskazujem zahvalnost predsjedniku Raičeviću i  direktoru EBRD u Crnoj Gori Jaap Sprey-u i bankaru Radoslavu Raleviću što smo zajedno postigli važan dogovor, koji od avgusta 2018. godine predsjednik Opštine Bar  rješava bez dilema, jer je riječ o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Baru, pitanje vodosnadbijevanja bezvodnih područja”- rekao je Goran Jevrić.

Ističući da je Regionalni vodovod ovaj projekat pokrenuo 2014. godine, Jevrić je podsjetio da je Vlada Crne Gore dala podršku za njegovu realizaciju u smislu kreditnog zaduženja kod EBRD u iznosu od 24 miliona eura, kako bi se Opština Herceg Novi priključila na Regionalni vodovod, povećali kapaciteti Tivta, Kotora i Herceg Novog sa 330 na 750 litara u sekundi izgradnjom drugog cjevovoda dužine 16 km, ali i u značajnom dijelu opštine Bar riješilo pitanje vodosnabdijevanja, kanalizacije i tretmana otpadnih voda za naselja Dobra Voda i Veliki pijesak.

Predsjednik Raičević je istakao: „Ovo je bila prilika da se informišemo o svim aktivnostima koje smo započeli 2015. godine, a tiču se vodosnabdijevanja, odvodjenja i tretmana otpadnih voda na teritoriji barske opštine. Značajno je unaprijedjeno vodosnabdijevanje u Baru kroz saradnju Opštine, Regionalnog vodovoda i lokalnog vodovoda, što ćemo nastaviti i dalje stavljajući akcenat i na područja koja gravitiraju Skadarskom jezeru”.

“Raduje me posvećenost svih nas ovom projektu i podrška koju pružaju Regionalni vodovod i EBRD. Ovaj projekat je zahtijevao ozbiljnu pripremu i u prethodnom periodu smo dosta toga zajedno i uradili kako bi došli do ove faze. Očekujem da  završetkom svih zakonskih i projektnih procedura tokom ove godine, početkom 2021. godine uvedemo izvodjača radova u posao, kako bi rješavanjem projekata za vodosnadbijevanje, odvodjenje i tretman otpadnih voda za rezultat imali unaprijedjene uslove života naših gradjana i bolju valorizaciju turističkih potencijala naselja Dobra Voda i Veliki pijesak, koji već sada bilježi značajno poboljšanje turističke ponude kroz izgradnju turističkih rizorta i hotela visoke kategorije”- zaključio je Raičević, i dodao da je „sa ciljem što skorijeg pristupanja realizaciji pripremnih aktivnosti, odnosno administrativnih procedura na implementaciji ovog projekta, formirana Radna grupa sastavljena od predstavnika Regionalnog vodovoda, Opštine Bar,  Doo “Vodovod i kanalizacija” Bar, te MZ Mrkojevići”.

Opština Bar je, u prethodnom periodu, iz sopstvenih sredstava, pokrenula nekoliko projekata u mikrocjelinama, sa ciljem poboljšanja vodosnabdijevanja na odredjenim područjima, pokazujući spremnost i opredjeljenje da zajedno sa Regionalnim vodovodom i lokalnim vodovodnim preduzećem rješava ova značajna pitanja. Tako će, uporedo sa aktivnostima na realizaciji ovog projekta, narednih dana otpočeti radovi na početnoj fazi izgradnje hidrotehničke infrastrukture u okviru ulice “Bratstva i jedinstva” u naselju Veliki pijesak koji će biti finansirani iz budžeta Opštine Bar, kaže se u saopštenju Regionalnog vodovoda, dostavljenog Skala radiju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]