Raspisana potjernica za Kneževićem: Sa IBM na račune povezanih firmi prenijeli 17 miliona?

16
Duško Knežević

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević i četvoro njegovih saradnika terete da su sa računa IBM na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeli 17 miliona eura, saznaje Pobjeda iz više izvora.

Novac je, prema informacijama lista, sa banke prebacivan na račun kompanije Global karbon kojoj je izvršna direktorica bila Biljana Bašović, a potom na račune firmi čiji su direktori ili ovlašćeni zastupnici bili Đorđe Đurić, Marko Nikolić i Brankica Bašović u periodu od 2008. do 2010.

Global karbon je firma koju je osnovala Kneževićeva Invest banka Montenegro i ta je kompanija i sada aktivna. Marko Nikolić je 2008. radio u Atlas investu, potom je bio CFO (chief financial officer) u Atlas grupi, pa tri godine zamjenik izvršnog direktora Atlas banke i od septembra 2017. glavni izvršni direktor te banke.

Đorđe Đurić je u periodu koji istražuje Specijalno tužilaštvo bio direktor Atlasmont fonda sve do naimenovanja za glavnog izvršnog direktora Atlas banke krajem 2013.

Brankica Bašović je dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Attika land i Mogren hill.

Centralna banka je uvela privremene mjere u IBM i Atlas banku u decembru prošle godine i naimenovala privremene upravnike Tanju Terić i Milana Remikovića. Međutim, 4. januara ove godine u IBM je uveden stečaj, a za stečajnog upravnika naimenovan je Milan S. Rakočević.

Ocijenjeno je da Atlas banka može da preživi ukoliko bude dokapitalizovana.

Četvoro Kneževićevih saradnika krajem decembra saslušano je pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević i njima je određeno zadržavanje od 72 sata. Međutim, vijeće Višeg suda nije prihvatilo prijedlog Tužilaštva da im se odredi pritvor od 30 dana i oni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

Tužilaštvo u dokaznoj građi, prema saznanjima Pobjede, ima iskaz jednog od osumnjičenih koji je objasnio kako su sporni poslovi bili obavljani.

Za Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu.

Raspisivanje potjernice uslijedilo je jer je policija po nalogu Tužilaštva utvrdila da se Knežević ne nalazi na adresama koje su prijavljene kao mjesto njegovog boravka.

Nakon što policija utvrdi da nije u Crnoj Gori o tome će obavijestiti Specijalno tužilaštvo koje je donijelo naredbe za sprovođenje istrage protiv Kneževića i njegovih saradnika.

Sljedeći korak Tužilaštva je zahtjev Višem sudu da odobri raspisivanje međunarodne potjernice. Ako bude donešena naredba o raspisivanju potjernice o tom zahtjevu Uprava policije obavještava Ministarstvo pravde i traži njihovu saglasnost. Po dobijanju saglasnosti kancelarija Interpola raspisuje potjernicu.

16 KOMENTARI

 1. Umjesto gomile gluposti koje Knežević plasira na svom instagram profilu bilo bi mu bolje da se udruži sa Svetozarom. Knele i Sveto su kolokvijalno rečeno “pušteni niz vodu” pa bi bilo logično da se sada udruže i zajedničkim snagama ovoga trećega “Godfathera” odvuku na dno.
  Hajde junaci , drukajte ga i onda zajedno sa njime potonite na dno gdje objektivno i spadate sva trojica.

  • ..ja nebi reka da su “GLUPOSTI”..kad Migo Mugi Stijepović..pošto je fuknuo podebelu “BIJELU”- neuobičajnu(negda plava bijaše u modi?) za te rabote- KUVIJERTU u lijevi špag od jaketuna..pomače se korak napijed i iza onoga zida-kantuna poljubio-cmoknuo(možda u justa) ovega Kneževića “mistera od gluposti”…?
   E bora mi… što je više ovakvije “GLUPOSTI”..vođa vam je miliji i draži..zar ne?

 2. …a da nam se ne OGLASE-ZAOGLAVLJENE ČAKTAR-đžije..>>> paščadi Sveto rata za mir u spašavanju srpstva i kosova-na Konavle i Dubrovnik<<<-obadalih VOLOVA i MAGARACA-..prije sviija :Moj gad+Grujo danc culo…vina..+Basso pod samare.i čaktarom i ostale bagre-istih predispozicija..u čast njihovih "VELIKANA"..kako ih "proglasi" NA OVAJ PORTAL-danas…Moj gad-FUKARA ( na crnogorskom i na turskom jeziku)-… i posloži u "IZLOG časti i junaštva".počev od kasapina i grobara dva -sa Dedinja i iz Banskije dvori Zagreba..pa zareda- napisa i ostale "VELIKANE"-našega doba :Sveta,Mila,Moma… radi lakšeg pamćenja-tepajući im "MoMiMar..mi znamo kako.odbraniti srpstvo i kosovo..u zanosu ošećanja odgornosti-ponosni na svoje "SRPSKO PORIJEKLO i CRNOGORSKU DRŽAVNOST -potrošenu na Konavle i Dubrovnik..via ..BiH..Banije…Slavonije..Srema…Baranje… Vukovara..Kosova-Kaluđerskog Laza…"!

  To je vama vaša borba dala da imate "VELIKANE-paščad rata..Sveto za mir-boži…"…

 3. ..zna li neko od vas koje ovaj Migo Stijepović? Eee…da vas potsjetim…to je onaj ministar za socijalnu politiku u Vladi Filipa Vujanovića…koji je izvršio PLJAČKU penzionra..1.januara 2004 godine!!!! Naime toga januara…(GODINE POČINJU JANUAROM-A ZAVRŠAVAJU DECEMBROM-A KOD NAS OKTOBROM)… godina nova POČELA JE NA ŠTETU penzionera!!! Na žalost PENZIONERA toga januara..je gospon ministar Migo u DILU sa ministrom finasija Igorm Lukšićm..povećao penzije za 7,7%…a prema statistici MONSTATA..trebalo je da povećanje penzija bude 29,73 %…na osnovu povećanja zarada i povećanja cijena u pasanoj 2003 godini !!! Dakle Migo ,je pošto smo ga uhvatili u PLJAČKU-/ka ono kod Duška Dugouška TV kamere RTCG-od juče!/-svojim obračunima prvo prof.Joksimović iz Podgorice-a ona i ja..koje je objavio i list “DAN”…smo dokazali svaki na svoj način da su nas oštetili Migo i Igor za razliku od 7,7% do 29,73%..prevedeno u penzije..po Joksimoviću 8 penzija..a po meni 9,5 penzija! Poznato je da su nam isplaćene 8 penzija…a ona 1,5 nije nikada isplaćena!!!
  Zanimljivo je da se gospar DILER Migo Stijepović i tada pojavio na RTV CG..i bezočno gledajući u kamere..rekao da je sve u redu i po Zakonu-odnosno da je povećanje penzjia od 7,7% bilo u skladu sa Zakonom ! Ne dugo poslije “naših ulova” u lopovluk Miga i Igora…počelo je da se talasa po Crnoj Gori…pa da bi sebe spasili i svoje IZGUBLJENE OBARAZE/Vlada CG/ ,,pibjegli su lukavstvu ,pa u DILU sa nečesovom NVO-udruženjem penzionera/bez punomoćja PENZIONERA-OŠTEĆENIH!/..na sudu su se PROTUPRVANO-PROTUZAKONITO “poravnali” i priznali PLJAČKU-ali samo do nivo koji su oni “utvrdli”-odnosno ispod onoga što smo ja i Joksimović utvrdili..tačnije ,ipak, je izvršena pljačka u visini 1,5 penzije…što će vam potvrditi tadašnji DIREKTOR FONDA PIO CG..kojem sam zaboravio i ime i prezime….

  Na ultimu od ultime svim GRAĐANIMA OPŠTINE KOTOR-ČESTITAM VELIKI JUBILEJ…3O OBLJETNICU-ABlejalice kontrarevolucije-1989 pod slogaom “MI ZNAMO KAKO spasiti srpstvo i kosovo u Sveto ratu za mir-na Konavle i Dubrovnik”..NOTA BENE početka kraja razvoja i napretka naše opštine-nekadašnje Crnogorske PERJANICE-u pet/5/ PET najrazvijeniji opštna SFRJ..a danas jJOPET u PET/5/ NAJNERAZVIJENIJH OPŠTINA ND MNE../Petnjica-Gusinje-Rožaje-Plav…i ?/…

  Iskrene pozdrave i čestitke..u očekivanju povećnja penzija ne MANJE od 3% od 1.januara …od srca srcima-penzionerima Kotora-uz upozorenje..da ja zna ko je Migo Stijepović,DOŽIVOTNI “ministar za socijalu”-ugrožene naše VLASTI i naše OPOZICIJE-od njih samih…! A vi dragi čitatelji…?

  • Zaboravio si ko je bio direktor Fonda PIO u vrijeme bezočne pljačke penzionera. Bio je to ovaj sadašnji guverner CBCG, koji je, izgleda, u nekom kriminalnom dilu sa vlasnikom ATLAS banke.
   I tada su Migo i Žuga bezočno u kamere lagali da krađe nema i “da je sve po zakonu”. Možda je i bilo po zakonu. Kojem zakonu? Mafijaškom.
   Kad je jedna politička partija podnijela tužbu, i kad su lupeži vidjeli da će predmet doći pred Strazbur, prihvatili su da se penzionerima na kašičicu vrati pokradeno.
   “Jednom policajac – uvijek policajac”. Jednom lupež – uvijek lupež. Eto isti akteri i poslije petnaest godina lupežaju narod Crne Gore.

   • …RAZOČART ĆU VAS…ispred mene je obavijest Osnovnog Državnog Tužilaštva-Podgorice zamjenika Tužioca gospođe Sanje Jovićević Kt. broj 76/08-od 06.03.2006.godine koja me obještava da je ODBACILA moju KRIVIČNU PRIJAVU..od 14.O1.2008 godine podnijetu protiv Radoja Žugića i Slavoljuba “Mugija” Stijepovića..zbog krivičnog djela Zloupotrebe položaja iz člana 416 KRIVIČNOG ZAKONIKA I KRIVIČNOG DJELA NESAVJESTAN RAD U SLUŽBI IZ ČLANA 417 KRIVIČNOG ZAKONIKA I Ilije Stanišića,direktora zavoda “MONSTAT”,zbog krivičnog djela prevara u službi /davanja laznih podataka/ iz clana 419 Krivicnog zakonika…jer u njihovim djelima nema krivicnog djela za koje se goni po sluzbenoj duznosti…Nema nema ako PATER nacije kaze da NEMA? A,e a sud poslije toga ODLUCIO/DRUGOJACE… sve je preo MORACE ..reka bi Ivo Vrana Martinovic da je ziv…

    • Neće, neće po službenoj dužnosti. Tu su instalirani da štite Vlast po svaku cijenu. Brajo je pod zakletvom lagao pred sudom kao svjedok. I, šta se događa – Tužilaštvo traži načina kako da ga oslobodi optužbe. A ovamo nam Stanković prosipa floskule da je “Zakon jednak za sve”. I za ovaj video-kriminal koji potresa CG, Migu i Milu neće dlaka s glave faliti, jer pripadaju kasti iznad
     zakona.

 4. Školski drugovi skinuli usrane gaće na uvid javnosti.Smrdi,štipa za nos a ovo je tek 0,1% ukupnog sranja. Pola parlamenta,tajkuna i kriminalnih klanova su školski drugovi.Svi su oni iz ste ulice išli u istu školu.Mala je ovo zemlja za toliko školovanih.Na žalost uvijek ima nesretnika koji su spremni da im peru pare ili usrane gaće kao što i ovaj jednosmjerni članak služi toj svrsi.Neće vam bit prvi put da mi izbrišete komentar ali uvarno je podsjetiti vas s vremena na vrijeme.

 5. Objava Kneževića na Instagramu
  NOVA OBJAVA
  Knežević na Instagramu: Ko prodaje i hapsi drugove, kumove i prijatelje?
  Knežević i Stijepović

  “DPS: Nedostojna kampanja očajnika koji bježe od pravde…”

  Objelodanjivanje istine i utjerivanje u bezočnoj laži DrPS-vrhovnika za besprizorne lažove i krimose je “nedostojna kampanja”…

 6. Ta mafijaška kumstva i “kumstva” su ojadila i
  poharala Crnu Goru.
  Nema jedne jedine afere, krađe i kriminala
  gdje nijesu glavni akteri vrhovnici DPS-a. To nije slučajnost.
  Milionske krađe su instituconalizovane kao prihvatljiva
  društvena norma. Na udar zakona dolazi
  samo “kokošarenje”, obijanje kioska i sitne krađe.
  Udružila se opaka bratija, registrovali političku
  stranku (DrPS) kao privatnu interesnu zajednicu,
  pa svoje lične interese, preko taster poslanikla u
  Skupštini, podigli na stepen zakona i, haraju li – haraju!
  Samo ta sramotna kumstva iz pukog materijalnog
  interesa, brzo puknu. Čim se uđe u zonu podjele
  poharanog, kumstvo se gazi i zaboravlja.
  Sada preko svojih kontrolisanih medija, DrPSveto
  udario u ljigavo čojkanje. Hoće da na naivne
  ostave utisak, da je Knežević pogazio tradicionalno
  čojstvo, time što je školskog druga i prijatelja iz
  djetinjstva snimiao skrivenom kamerom dok
  mu je predavao sto hiljada $$ za finansiranje
  DrPSveta i kozna kakvih još kriminalnih aktivnosti.
  Otužno je gledati Miga kako u kamere laže bez
  da trepne! Sada laže da nije lagao prije godinu
  dana. A kamere ne može lagati. Ni ove
  televizijske, ni onu skrivenu što mu smjestio školski drug.
  U cijeloj ovoj priči Duško Knežević ne bi smio
  ostati kao “zaštićeni svjedok”.
  Vrlo opasan čovjek, upleten u kriminal, kojega bi
  trebalo privesti tužiocu.
  I pravdi.
  Sada je prilika da Knežević objasni otkuda je Klintonu
  platio (skupa sa “kumom”) 500.000$$, da nam u Bečićima
  pohvali ove ljepote Makedonije?!

  • ..samo prema onima-u koje nemate povjerenja ili ih veoma dobro poznajete…pa se na takav način od njih”štitite”…?

   P.S. Budite oprezni u ovakvim “brezprizornim” kvalifikacijama..prema pojedncima i grupama..ka što činite prema Dušku i inima..jerbo može da ,na utimu ,strada nacija-narod..koji je bio “zamađijan-potplaćen”oli potkupljen i glasovao za njih NELEGITIMNE-predstavnike vrste…evo skoro trideset izgubljenih godina…propadanja naše malecke DOMOVINE i GLASAČA–kojima je oduzeto pravo da biraju i da budu birani…!!!?

 7. Puklo kumstvo! U z’očas. Okumili se da bi lakše nekažnjeno pravili POHARU Crne Gore. Ranjo im u tome vremenu držaše vreću. A kad se ne mogahu dogovoriti oko plijena, oskrnaviše svetinju kumstva.

  • Uuuuu jeste jemaš pravo! Kažu brat se ne bira, a kum se bira. Kad se o kuma ogriješiš golemo proklestvo te čeka!Ja li tebe ili najrođenijeg tvoga! Bojat se toga!

 8. Za gradjane Crne Gore je interesantnija sprega ovog i slicnih “biznismena” koji su jasno u dilu sa DPS-om.
  To je bilo jasno svima i ranije ali sad izlaze i dokaze. Zasto i to ne proispita ovo jadno tuzilastvo.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.