Ratko Božović: Apsurdan zahtjev da se o crkvenoj imovini polemiše van Crne Gore

16
Ratko Božović

Izjavom da bi Vlada Crne Gore trebalo da razgovara sa Srpskom pravoslavnom crkvom a ne Mitropolijom crnogorsko primorskom u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazuje da  rješavanje problema zeli da preseli van Crne Gore što je apsurd, smatra sociolog i univerzitetski profesor Ratko Božović.

Razlog Vučićevog poteza Bozovic vidi i u nesaglasju sa mitropolitom Amfolihijem. Oglasili su se i iz Mitropolije crnogorsko primorske.   Kažu da Mitropolija ima svoj visevjekovni poredak i ustrojstvo te da predsjednik Vučić, u tom poretku nema svoje mjesto. Juče je Premijer Marković ponovio da je crnogorska  Vlada otvorena za razgovore sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom.Dok se danima vodi polemika o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti kako u Crnoj Gori tako i susjednoj Srbiji, predjsednik te zemlje Aleksandar Vučić uputio je poruku da bi crnogorska Vlada, umjesto sa mitropolijom crnogorsko – primorkom o zakonu trebalo da razgovara sa Srpskom pravoslavnom crkvom i navodno uputio na patrijara Irineja.

Vučiću je brzo stigao odgovor iz crnogorske Vlade- otvoreni smo za razgovor ali sa Mitropolijom crnogrosko-primorskom.

“Ostajemo otvoreni za inkluzivni dijalog i podršku u primjeni zakona svih vjetrskih zajednica kao i za razgovor sa MCP o uslovima za zakljucivanje temeljnog ugovora kad za to iskazu spremnost, rekao je predsjednik Vlade Dusko Marković”. 

Sociolog i univerzitetski profesor Ratko Božović u izjavi za Novu M  kaze da Vučić očigledno želi da se problem rješava van Crne Gore sto je apsurdno:

“Prema mom mišljenju ta stvar se rješava u okviru crnogorske države i crnogorskog zakona i ako hoćete svega onoga sto je vjerska zajednica – koja je odvojena od države u smislu vjerskih sloboda i ravnopravnosti vjerskih obreda i svega onoga sto podrazumijeva sama vjera. Prema tome meni se čini da je tu problem u tome sto bi izgleda neko nastojao da se ta stvar ne rješava u Crnoj Gori nego da se rješava izvan Crne Gore što je po meni apsurdno”.

Razlog Vučićevog poteza Božović vidi i u nesaglasju sa čelnicima Mitropolije crnogorsko primorske. Još od Sinoda SPC kojem je prisustvivao Vučić a na kojem je kako su pisali tada mediji bilo rijeci o Kosovu, kada je predsjendika Srbije otvoreno kritikovao mitropolit Amfilohije, ne jenjava taj tihi sukob.

Posljednje varnice na relaciji Vučić – mitropolit Amfilohije sijevnule su prije Nove godine kada je mitropolit crnogorsko primorski nazvao predsjednika Srbije neznalicom.

“Mislim da je dovoljno to da Vučić ne prihvata naročito Amfilohija, pa da već ima jedan stav koji bi bio isključiv, bez dovoljno razumijevanja i drugih i drugosti”.

Da crkva mora biti odvojena od države, jasan je Božović. Ne razumije, kaže, konstantno srpsko miješanje u unutrašnje stvari druge drzave:

“Mislim da nije dobro da se Vučić miješa u te stvari, mislim da je način da kako on inače interveniste oko različitosti i drugih mišljenja i sa onim što nije saglasno njegovim idejama, to ne prolazi bas najbolje sa stanovišta tolerancije i razumijevanja drugoga”.

Povodom izjave Aleksandra Vučića da se ne pregovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom već direktno sa SPC, potražili smo stav i od Mitropolije crnogorsko primorske.

“MCP ima svoj visevjekovni poredak i ustrojstvo i da predsjednik Vucic, uz svo poštovanje, u tom poretku nema svoje mjesto”.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović saopštio je ranije da je Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, spremna da odmah otpočne razgovor sa Vladom na bilo koju temu te da dvosedmicne litije zbog zakona neće stati dok ne bude stavljen van svake pravne i političke snage.

standard

16 KOMENTARI

 1. Pa ća si popizdija Bokelju. Ti ne priznaješ mitropolita češkog pardon pečkog. Ti si jajara jer ovđe nema jajara no tamo otkud ti dolaziš ka izbjeglica. Ture bure valja…

 2. Dobro je Bokelju da i ti ne priznaješ Mitropoliju crnogorsku primorski i Amfilohija. Dosta je više njegovoga. Podržavamo te potpuno. Srbadija bokeška

  • A ko smo ti ili ja da “priznajemo ili ne priznajemo” Njegovo Visoko preosvestenstvo Mitropolita crnogorsko-primorskog,egzarha Pećkog trona?
   On je priznat od cijelog pravoslavlja,hrišćanstva i ostatka svijeta.
   Naravno,postojite vi beznačajne montenegrinske jajare koje ste samo djelic sekunde u istoriji a koje cete ostati na stubu srama!

 3. Je li ono Vlada montenegra potpisala ugovore sa Nadbiskupijom Barskom i Biskupijom kotorskom ili sa Vatikanom?

  Ps:Noćas preko 10.000 ljudi na litiji u Tivtu.

  • Bokelju kada već imate toliku podršku naroda po svim Crnogorskim gradovima, nema potrebe da se sekirate i podižete tenzijje. Još malo idu izbori i sa ovakvom podrškom u koju ti i mnogi poput tebe vjeruju, ne možete ih izgubiti. Kada pobjedite i na vlast dođu Vojvoda Mandić (KOLJENIČAR I SABLJAR) sa svojom ekipom, eto prilike da izbrišete Crnogorsku nezavisnost, a samim tim himnu, zastavu grb i pretočite sve to lijepo u boje Srbske slobodarske zastave. Naravno uz uslov, da građani za vrjeme vaše vladavine, po zakonu ne smiju nositi zelenu boju.
   I ono što je najvažnije, u slučaju poraza na izborima, valjda neće da bude kriv Đukanović što vam je”pokrao” glasove, pored te najezde od ukupno 250.000 hiljada ljudi, što ovih dana protestuju u vezi usvajanja zakona o Vjeroispovjesti. Valjda Milo “po vama” neće koristiti glasove onih koji više nisu sa nama i tako da će broj pokojnika biti veći, od vaših sledbenika koje gledamo ovih dana.
   Znači, nema potrebe da pjeniš,divljaš i pljuješ po suprotnoj strani, jer vi sigurno uzimate vlast i biće sve onako, kako ste ti i Ljuta zamislili. Batalite se iznošenja istorijskih podataka, jer ste stvarno prešli u dosadu.
   Sa ovim okupljenim narodom, imate sve sve u svojim rukama i nije potrebno da nas više smaraš. Pusti nas još malo da dišemo, dokle vi junaci ne dođete na vlast…🤘🤘🤘

  • Bokelju zanimljivi. Bilo je dosta u Tivat ljudi.Neospornih 4-5 hiljada.Od toga najviše Grbljana,Budvana,Kotorana,Podgoričana. Primjetno je moj Bokelju da je najmanje Bokelja. Tivat je prihvatio,udomio nekoliko hiljada izbjeglih.Oni se skućili,uposlili. Ugostili,odomaćili,skućili. A nikad postali Tivćani,Bokelji,regularni državljani države Crne Gore.
   Nisu ni jednog trenutka uradili nešto što su Bokelji radili vjekovima…Približavali se u različitostima. Poštovali drugog i prihvatali zajedničko.Naprotiv.
   Djecu ustoličili na opštinske funkcije,uživaju sve benefite,a državu bi časkom da promjene,sruše,prisajedine,sjedine,raparčaju.Nije im nauk teški i mučni izbjeglički i ratni put u kome izgubiše domove i domovinu.Sada bi i ovu novu da pretvore u bratoubilačko stratište?!
   Bokelju moj,ne igrajte se vatrom koja bi opekla svakog od nas podjednako…istim ranama,..
   no,propagiraj Bokeljski duh,sloge,poštovanja,jednakosti. U tome su Bokelji bili jedni i jedinstveni.

  • Risto lo po ve, vrati oteto i na prevaru
   upisano !
   Bokelju, Ljuta i dr. rđe ne lažite,
   podržavate lupeštinu iz 1918.!
   Dolje lažno svetosavlje, dolje Risto,
   sa lopvskim zahtjevima !

 4. Zakonom se ne moze regulisati vlasnistvo. Ko god tvrdi drugacije je NEZNALICA. Vlasnistvo steceno zakonom naziva se nacionalizacija i to ne moze proci u 21 vijeku.
  Vlasnistvo se stice : Kupoprodajom , darovnim ugovorom , naslijedjem ili presudom suda …
  Zato crkva nema sta da razgovara sa drzavom i zahtjev da se prije eventualnih razgovora tzv. “zakon” povuce je potpuno opravdan zahtijev.
  Taj “zakon” lobuje sudove jer drzava na sudu nema sta da trazi. Prvo drzava ne moze dokazati da je sporne crkve gradila i tuzba nebi imala osnova.
  Cak i kada bi drzava dokazala osnovanost tuzbe izgubili bi spor na osnovu prava crkve koja proizilaze iz vanrednog odrzaja. Crkva se moze pozvati na prava iz odrzaja vec nakon 20 godina drzavine.
  Poznat mi je jedan sudski spor izmedju bolnice Risan i SPS oko lokacije Rtac gdje je bio smjesten stari dom slijepih. Mislim da taj spor jos traje a lokacija je izuzetno vrijedna.
  Zasto i drzava ne postupi tako? Dakle na drzavi je da pokrene tuzbe ili da odustane od tuzbi.
  Da i ne govorimo u kojoj mjeri taj otimacki zakon destabilizuje zemlju. Vide li nadlezni koliko je mnogo naroda na ulicama??

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]