Ratković: Trenutne najave u turizmu ne ulivaju nadu

0

Trenutne najave ne ulivaju veliku nadu da će ovogodišnja turistička sezona biti značajno uspješnija od prethodne, ocijenio je dekan Fakulteta za turizam Rade Ratković.

“Sa bilo kojim rezultatom, pa makar on bio imalo bolji od prošlogodišnjeg, treba da budemo zadovoljni, a naše oči uprte u turističku sezonu naredne godine”, rekao je Ratković za agenciju CGNews.

Ratković je ocijenio da je sadašnji trenutak u turističkoj privredi dosta konfuzan.

“Mi smo donedavno imali rekordnu pandemiju, koja se smirila zahvaljujući restriktivnim mjerama i u tom pravcu bi trebalo nastaviti djelovanje”, kazao je Ratković.

Prema njegovim riječima, treba biti svjestan da je glavno vrijeme za pripremu sezone izgubljeno, jer se sezona za organizovani turizam priprema godinu unaprijed.

To vrijeme je, kako tvrdi, potrošeno i prošle i ove godine na izborne aktivnosti.

Sada je, kako smatra Ratković, pravo vrijeme da se počnu pripreme za organizovani turizam usmjeren ka zapadnim tržištima.

“Imamo argumente da smo uspjeli da smirimo pandemiju i sertifikate Svjetskog savjeta za turizam da smo sigurna destinacija, što će stimulisati zapadne partnere da se uđe u proces predugovaranja kako bi u septembru imali cijene i krenuli u promociju naredne turističke sezone. Ne možemo imati ekonomski održivi turizam bez zapadnih tržišta”, poručio je Ratković.

On je kazao da su istočno i tržište regiona “utješna nagrada”.

“Građani sa ovih tržišta imaju veliki broj stanova u našoj državi i prvenstveno će puniti svoje stanove. Tek nakon toga domaći izdavaoci mogu računati na goste i to u slučaju da cijene budu niske”, dodao je Ratković.

On smatra da Crna Gora, ako cijene budu na realnom nivou, prije svega hotelskog smještaja, neće biti interesantna za goste sa tih tržišta, s obzirom na njihovu platežnu moć.

Ratković smatra i da sada treba početi sa primjenom strategije koja je ranije usvojena, a koju su pripremali eksperti iz Španije.

On je podsjetio da ona predviđa različite strategije za različita tržišta i njihovu klasifikaciju na primarna, sekundarna i tercijalna.

Strategija, kako je rekao, daje i jasne smjernice za reorganizaciju destinaciskog menadžmenta.

“Već tri decenije imamo neefektivan destinacijski menadžment koji nije zasnovan na interesnim, stejholderskim i privrednim principima”, naveo je Ratković.

Prema njegovim riječima, neophodno je pospješiti umrežavanje turističkih preduzeća i hotela.

”Imamo veliki broj malih hotela koji nezavisno djeluju i kao takvi ne mogu biti uspješni na organizovanom tržištu. Moraju se umrežiti, a mi još u našem zakonodavstvu nemamo modele za umrežavanje”, zaključio je Ratković.

Mina business

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]