Rato Brajković: Podvodni snimci pokazali ranjivost dijela bedema uz Škurdu

4
betoniranje temelja kontrafora

Rato Brajković

Kontrafor u rijeci Škurdi, koji se u decembru 2016. godine odvojio od dijela kotorskih bedema, vraćen je na svoje mjesto i danas se izlivaju njegovi temelji ispod površine vode.

Do kraja dana ovaj posao biće završen.

Podriven je i drugi kontrafor koji je udaljen desetak metara od prvog i samo se pukim slučajem nije odvojio, pokazuju snimci koje su, za potrebe kotorske Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora pod vodom snimili ronioci Regionalnog centra za obuku ronilaca za podvodno deminiranje iz Bijele.

nastaviće se sanacija bedema

Na više mjesta se pokazala sklonost ka daljem obrušavanju drevnih bedema, što podrazumijeva nastavak radova na njihovom učvršćivanju cijelom dužinom uz rijeku Škurdu sa sjeverne strane grada, kazao je za Skala radio Rato Brajković, direktor Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora.

Snimci precizno pokazuju da su kontrafori praktično visili i da nijesu imali nikakav oslonac. Voda je odradila svoje i trebaće dosta angažovanja i rada da se saniraju sva problematična mjesta koja su se pojavila na bedemima.

Brajković kaže da će biti raspisani tenderi za sanaciju bedema i da će to samo usporiti nastavak radova, ali neće uticati na efikasan i stručan rad koji će biti završen u predviđenom roku.

složen posao betoniranja

Ovaj složeni posao je usaglašen sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, tako da je vraćanje kontarfora sprovedeno u cjelosti po projektu, podsjetio je Brajković.

Na mjestu izvođenja radova zatekli smo radnike koji su betonirali postolja dva kontrafora. Onoga koji je bio odvojen i onoga do njega koga je čekala ista sudbia.

Više od šest kubika betona je izliveno u temelj prvog kontrafora, a to je samo manji dio od količine kojom će konačno ovaj dio bedema biti učvršćen i spriječeno njegovo dalje obrušavanje.

Dosadašnji posao vraćanja kontrafora uz bedem i izlivanje temelja koštao je nešto manje od 50 hiljada eura.

od betonjerke do mjesta izvođenja radova cijevima se transportuje beton

4 KOMENTARI

  1. Jokic je kriv…..ovo je mogao predvidjeti kad ga je otac Srbin vodio za ruku u zabaviste.. treba zvati majstore iz Venecije..kukuuuu

  2. Ne mozemo ni zamisliti na koji nacin je davno, bez tehnickih pomagala, gradjeno kameno blago koje uzdize Kotor ljepotom i posebnoscu i van Crne Gore Ocemo li ga makar ocuvati?!

  3. Neka tako bude. Pod vodom vas niko ne pita kako radite. Krkate beton i to je to. Ali će se taj beton ipak u vodi kad je bistro vidjeti, a pitanje je dalis e takosaniraju kamene građevine pa bilo da su i u vodi. Vidjeli smo kako to rade u Venciji. Napravi se keseon oko dijela sanacije, ispumpa voda sve očisti i podzida u kamenu sa armirano betonskom srži.

  4. Kada ce se privesti namjeni djelovi bedema na jednom I drugom kraju “markata” ? Dragocjeni prostor prvoklasna pozicija …vrijeme protice. ..I novac nepovratno izgubljen s njim! Gdje su ti “menadzeri” I vizionari opstine….!?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.