Razdvojiti fizička i pravna lica za oslobađanje poreza na zemljište u neurbanizovanoj zoni

4
Biljana Peranović

Biljana Peranović

Biljana Peranović

Zakonom o porezu na nepokretnosti, koji je donešen u martu ove godine, predviđeno je povećanje najniže stope poreza sa 0,10 na 0,25 a maksimalna stopa poreza i dalje je ostala 1%.

Sve opštine u Crnoj Gori  bile su protiv povećanja stope poreza, jer za to nije ekonomski trenutak.

Nakon niza amandmana zaključeno je da su opštine u obavezi da izmijene odluke o porezima što je uzrokovalo povećanje ostalih stopa poreza, kazala je za Skala radio Biljana Peranović, sekretarka Sekretarijata za budžet i finansije u opštini Kotor.

Za sve vrste objekata povećana je poreska stopa za 7% to je četvrta i peta zona, a u prvoj, drugoj i trećoj zoni promjene koje su predviđene novim zakonom će usloviti povećanje poreza za 15%.

Prva, druga, treća i četvrta zona je područje Starog grada, Dobrote, Prčanja, to jest ona područja koja su definisana Detaljnim urbanističkim plabnovima, a peta zona je područje koje nije obuhvaćeno urbanističkim planom kao što su Gornje Krivošije Gornjni Morinj, Gornji Stoliv.

Ukoliko je u zonama koje su obuhvaćene Detaljnim urbanističkim planom porez bio 100 eura, sad će biti 115, objašnjava Peranovićeva.

Što se tiče poreza na zemljište koje nije građevinsko, opština Kotor se preko zajednice opština izborila da se smanji porez u 2016. godini i to u prvoj zoni za 11%, drugoj, trećoj i četvrtoj za oko 10%, a u petoj neurbanizovanoj zoni porez na zemljište će se smanjiti  za 20,28%.

Na parcele od oko 3 hiljade kvadrata do sada se u petoj zoni plaćao porez oko 3,5 eura, a u sljedećoj godini će  se plaćati 2 eura i 80 centi.

Na javnim raspravama i putem pošte građani su se uglavnom žalili na porez na zemljište, podsjetila je Peranovićeva.

U Kotoru, u petoj zoni to su bili minimalni porezi, kaže ona, ali pojedini građani imaju parcele od 300 hiljada kvadrata koji su pogođeni i bilo kakvom stopom poreza na ogromnu površinu.

Oni su inicirali donošenje odluke o oslobađanju poreza na zemljište za taj ruralni dio, pozivajući se na odluke koje su u tom smilsu donijele opštine Bar, Budva, Danilovgrad.

“U opštinskom Sekretarijatu za budžet i finansije smo protiv toga iz razloga što u tim djelovima postoje i pravna lica koja imaju ogromne površine zemljišta, a nije po zakonu razdvajati pravna i fizička lica, odnosno ne možemo predložiti Odluku o oslobađanju plaćanja poreza na zemljište samo za fizička lica”, kazala je Peranovićeva.

Stoga će građani, kako se čulo na javnim raspravama, putem građanske inicijative Sklupštini opštine Kotor dostaviti prijedlog da se od plaćanja poreza u petoj zoni oslobode fizička lica.

4 KOMENTARI

 1. Režim očekuje da će CG prvog decembra biti primljena u NATO alijansu, pa se na vrijeme brinu o namicanju sredstava za taj “luksuz”. Tek slijedi smanjenje penzija, plata javnim službenicima, povećavanje poreza i taksi na sve i svašta. PIO fond će biti glavni finansijer Nato-avanturizma.

  • Brao Altaire siva eminencijo kleronacionalističkog Kotorskog udruženja bljuvača i kvazi intelektualnih sveznalaca …pokrivenih…prikrivenih…sa hrabrošcu od šponde…mrzitelja svega crnogorkog…vjerujem da u savjetu vašijeg udruženja crkvene opcine Kotorske nema takvizijeh podmuklaca ka što si ti.Nešto ji se para da su te pričepili ovizi iz državnijeh ili opcinskijeh organa….te se onako hrabro obrušiš na sve što simbolizuje,asicira na te institucije…bolest…je svačija,a tvoja je opsesivno komformistička i destruktivna…mrziš svoju državu …Analiziram tvoj nastup na sajtovima mnogijema,ispis prepoznatljiv svrha očigledna…Ali uzaludna..pozz iz New Tanjug Agency

 2. Evo Vam mog primjera, a nisam jedini.
  Ja sam fizičko lice koje je u suvlasništvu 1/2 od oko 200.000 kvadrata niđe i ničega u ruralnoj 5 zoni gdje je kvadrat od strane opštine procijenjen na 15 eura.Imam oko 2500 eura “duga”koji se skuplja zadnjih 10-tak godina.Ranije sam porez uredno plaćao.Pristajem odmah danas da po toj cijeni Opština otkupi moju tako vrednovanu imovinu.
  Ako je Gornji Morinj, Krivošije, dio Grblja i dr. koji ipak imaju put i struju proglašen 5 zonom onda je moja imovina u Gornjem Oravcu makar 7 zona.Tamo nemožeš doći ni vratiti se, nema vode a nema ni struje iako je stub od dalekovoda 200 metara od sela, postavljen na zemlji koja je moje vlasništvo bez pitanja i bilo kakve naknade.Bezbroj dopisa za trafostanicu Elektrodistribuciji je bila igra gluvih telefona.Toliko košta jedan vatromet koji traje pet minuta.Opis iz katastra navodi šumu koja je uglavnom izgorjela i livade raznih kategorija koje više u stvari i ne postoje jer se nisu obrađivale zadnjih 70 godina.
  Zašto je ovaj kraj uvijek zaobilažen sa bilo kakvim razvojem pa čak i poslije II sv.rata dok je još bio naseljen, iako je paljen i iskrvavljen od okupatora radi otpora, bez i jednog pojedinca u domaćim makaruli četama.
  Oslobodili nas ili ne od plaćanja poreza tj. okupacije zdravog razuma, putem te inicijative, NIKAD neću platiti pomenuti “dug” jer smo se mi sami sa sebi sličnima oslobodili okupatora još 1945.
  …sloboda narodu.

 3. Zato pitaj mlađe-u koju je zonu područje Veljije i Malije Zalaza-đe su i zmije i blavori-lisice i kunice rekle toj “urbanizovanoj zoni”(takulin zona-zdaj?-malo ni je pineza)-zbogom za navijek?!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].