Razglednice i markice kod nas ne mogu zajedno

7
Pošta u starom gradu

Čudna me po nekad želja hvata da kupim razglednicu i napišem: Dobro je, pošte rade, nema rata … i ništa više …, pjevao je Vitomir Nikolić.

Danas bi jedino mogao da napiše-nema rata, jer praznicima, koliko god trajali pošte ne rade, a markice za razglednice možete jedino tamo kupiti.

Zbog nekih odluka koje sa zdravim razumom nemaju baš dodirnih tačaka crvenimo se svi zajedno.

Naravno, mimo onih umnih glava koji uspiju smisliti čitav sistem neshvatljivih poteza koji “očaravajuće” djeluju na sve veći broj turista koji posjećuju naš grad.

Naš sugrađanin Milenko Pasinović, turizmolog juče je bio u starom gradu. Iznenađen i začuđen piše nam:

Neobično. Pred  poštom u Gradu, juče se čekao red za poštansku marku. Sa razglednicom Kotora u ruci, mnogi posjetioci sa kruzera “Berlin” strpljivo su čekali da pošalju kupljene razglednice, pozivajući one kojima su namijenjene, da posjete Kotor. Ne znam da li će se u međuvremenu predomisliti. Unutrašnji prostor pošte, namijenjen korisnicima, nije veći od  12 – 13 metara kvadratnih. Kapacitet za toliki broj jednovremenih korisnika poštanskih usluga. A  juče se potrefilo da i penzioneri čekaju penziju ili da plate račune za telefon, struju, smeće. Dva šaltera, pored najbolje volje i ekspeditivnosti zaposlenih, očigledno, nijesu dovoljna za toliki broj korisnika. Grad Kotor, tačnije urbano jezgro, višestruko su zaslužili da pošta u njemu ima veći prostor, sa većim brojem službenika. Zaslužuje to zbog broja posjetilaca, koji koriste poštanske usluge, čiji se broj računa između 550 i 600 hiljada, od kojih polovina dolazi kruzerima. Dakle, osam mjeseci. Među ovolikim brojem posjetilaca, ne mali broj šalje razglednice. Promocija Kotora o trošku posjetilaca.

Nedopustivo je da se ova vrsta usluga zapostavlja kao segment ukupne turističke ponude. Kotor to nije zaslužio ni zbog tradicije. Od uspostavljanja brodskog linijskog saobraćaja sa Trstom, prije 177 godina, Kotor je bio veza Crne Gore sa svijetom. I danas je to, samo u drugoj funkciji.

Ili, kao nekad, omogućimo da se sa uz razglednice može kupiti i poštanska marka. Omogućimo im da iskoriste vrijeme u neku drugu svrhu, koja će im pružiti dodatno zadovoljstvo i priliku za potrošnju.

7 KOMENTARI

 1. Da li će ovo pročitati gospodin
  Milan Martinović, vrhovnik Pošte CG?
  Da li će se makar malo postidjeti
  zbog ovog neprihvatljivog stanja
  koje vlada u kotorskoj poštanskoj jedinici?
  Možda mu neko pošalje ovaj link na
  njegov e-mail.

 2. Sramotno je da turisti u Kotoru poštanske
  markice mogu kupiti samo na šalteru
  pošte u Starom gradu ili u glavnoj pošti.
  To u vrijeme sezone stvara neprihvatljive gužve
  na poštanskim šalterima. Osim toga, ogromni broj
  turista neće kupiti razglednicu kad na istom
  mjestu ne mogu dobiti i odgovarajuću markicu.
  Višegodišnji problem Pošta CG ne namjerava
  da valjano riješi.

 3. e da samo razglednice i markice ne mogu zajedno !
  Ne mogu posteni i pametni nidje da se nadju, sabili il lupezi i glupi u misje rupe da ih ne remete
  Sve sto ne valja i sto je kvarno pliva i ima ga na medijima,
  ono sto ima kvalitet, UNISTENO JE , UBIJENO

 4. Bilo bi mi ,,milo” da mogu reć nešto kontra ovog teksta, ali, nažalost, ne mogu…..
  Žalosna je istina da smo poštanske markice nakad kupovali i po trafikama i po kojim butigama, danas to ne može…Razlog ne nazirem…..
  Lično, puno više volim primiti i poslati pismo ili razglednicu nego ,,mail,, pa sam jaki zagovornik da se iz toga razloga, kao i iz ovih koje navodi prof. Pasinović , vrate stare užance, ili pravila, kako god ih zvali, da se poštanske markice mogu uzeti mimo Pošte kao ustanove

  Pišimo pisma, nisu ona zastareli oblik komunikacije, ona su opipljiva, poruke sa papira puno više vrijede nego sa ekrana !

  • Antonija, ja bi takve kao sto si ti vrnuo u zaostalost 19 vijeka kakvim vremeplovom unazad da tako u tom pisanju sa mastilom i perom uzivate
   Nadji deliju da ti je od romantike inace si na………ala

 5. Baš je potpuno idiotski stvarno da moraju čekati redove jer sa razglednicom se ne prodaje marka a pošta, mala soba dva sa dva! Specijaliteti na naš način.Super je ova priča i na žalost tužna-TURIZAM TURIZAM i turistički radnici.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].