Razgovor restauratora sa Gojkom Perovićem na ivici incidenta, inspekcija naložila Mitropoliji da podnese zahtjev za obavljanje radova

2

Nakon što sto iz Suzana PajovićVido Jovanović i Željko Čelebić iz Centra za restauraciju posjetili Cetinjski manastir oglasila se Mitropolija, navodeći da njihov predstavnik nije bio upoznat da je potrebno obratiti se Upravi za zaštitu kulturnih dobara radi redovnog održavanja sanitarnog čvora. Na snimku koji objavljuje CdM, razgovor restauratora sa rektorom Bogoslovije Gojkom Perovićem bio je na ivici incidenta.

<<<Građani: Kakvi radovi se obavljaju u Cetinjskom manastiru; Uprava vjerskog objekta: Popravljaju se mokri čvorovi>>>

Perović objašnjava da rekonstruišu mokre čvorove jer “50 autobusa dolazi svaki dan, ljudi nemaju gdje oprati ruke i umiti se”.

Iz Mitropolije su danas saopštili da je Odsjek za inspekciju za zaštitu kulturnih dobara i kulturne baštine Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore izvršio inspekcijski pregled u Cetinjskom manastiru povodom adaptacije sanitarnog čvora, koji je na tom mjestu napravljen prema revidovanom i odobrenom projektu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture od 15. juna 1984. godine.

Predstavnik Mitropolije je izjavio da nije bio upoznat, dodaje se u saopštenju, da je potrebno obratiti se Upravi za zaštitu kulturnih dobara radi redovnog održavanja sanitarnog čvora.

“Inspekcija je naložila Mitropoliji, odnosno Cetinjskom manastiru, da podnese zahtjev za izdavanje konzervatorskih uslova Upravi za zaštitu kulturnih dobara i da o tome u roku od tri dana obavijesti nadležnu inspekciju”, navodi se u saopštenju.

U konkretnom slučaju se, navode iz Mitropolicije, nije se radilo niti je postajala namjera bilo kakve devastacije prostora Cetinjskog manastira, već se neprestano trude oko njegovog održavanja i očuvanja.

“Ne vidimo razloga da ovaj događaj izaziva bilo kakvu uznemirenost u javnosti, osobito imajući u vidu činjenicu da će dobiti svoj institucionalni epilog u skladu sa zakonom”, navodi se u saopštenju.

cdm

2 KOMENTARI

  1. Bravo restauratori.
    Ko je Perović da on bez odobrenja struke čini što oće.
    Da da Bogovi nove klero vlasti.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.