Razorni pucanj u pravdu koju crnogorska nacija čuje i osjeća cijeli vijek, knjigom “Najveći zločin u istoriji” postaje podnošljiviji!

8

Kongresna sala hotela Cattaro, sinoć ( petak  30.03)  bila je mala za preko 400 građana koji su i na stepenicama pratili promociju u Kotoru zabranjene knjige „Najveći zločin u istoriji“ februara ove godine od strane ustanove Kulturni centar “Nikola Đurković”.
„Najveći zločin u istoriji“ predstavlja zbirku dokumenata i Čubranovićevih obraćanja predstavnicima velikih sila u periodu od 1918 – 1934. godine, kojima je nastojao da ih argumentovano, potakne da im proradi savjest i ponovo otvore crnogorsko pitanja krvavo ugušeno, protivno međunarodnom pravu, pravdi i etici u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.


Knjigu je štampao „Obod“ sa Cetinja, zahvaljujući inicijativi Predraga Peđe Markovića iz Crnogorsko-američkog udruženja Cetinje iz Los Anđelesa, koje je izdavač crnogorskog izdanja, odnosno prevoda djela originalno obavljenog na španskom, 1934. godine u Meksiku. Za ovu promociju u našem drevnom Kotoru, koji nikada nije zabranjivao kulturu sjećanja, a ni istinu, a koja je anticivilizacijski bila zabranjena od strane svetosavske-klerošovinističke vlasti Kotora, zahvalnost dugujemo vlasniku ovog hotela Damjanu Dudiću, koji je shvatio da su zabrane knjiga dio nacističke ideologije, koja je počela spaljivanjem knjiga i završila spaljivanjem ljudi. Takva zvjerstva su bila prisutna i Crnoj Gori nakon 1918. godine – saopštio je u pisanom obraćanju Marković koji je bio spriječen da prisustvuje promociji. On je iskazao bojazan „da se danas međunarodna zajednica ponaša slično onoj nakon 1918. godine, pa ponekad ne primjećuje toliko očigledne fakte, da se Crna Gora ponovo nalazi na udaru srpsko-ruskih geopolitičkih interesa i trulih kompromisa“.

Krvave rane na dušama Crnogoraca i Crnogorki pronalaze svoj lijek zahvaljujući svetim stranicama istine i pravde i pravednosti koje su kao istorijski dokumenti prvog reda utisnuti u njima,kazala je magistrica književnosti  Ana Pejović.
Zloglasni „bijeli teror“ za je sobom ostavio više od 9. 000 ubijenih Crnogoraca i Crnogorki, među kojima je 600 političkih umorstava i 24 javno izvršene smrtne kazne, 5.000 spaljenih domova i preko 1.000 ognju predatih pomoćnih objekata, oko 30.000 političkih hapšenja i maltretiranja, preko 4.000 zatočenih u kazamatima širom KSHS, više od 500 objelodanjenih silovanja, popaljene usjeve i pašnjake, svirepe metode mentalnog i fizičkog mučenja, spaljivanje živih ljudi, žena, đece, naćerivanje roditelja da jedu živo meso svoje iskasapljene đece. Trijumfu srpskog zločina doprinijeli su i domaći odrodi, podsjetila je Pejović. Ona je podsjetila i na knjigu „Nekoliko stranica iz krvavog albuma Karađorđevića“ koja je samo mali dio prikupljene dokumentacije koji svjedoče o jezivom i brutalnom zločinu srbijanske politike „krvi i tla“ koja je sprovođena po Crnoj Gori u periodu od 1918. do 1936. godine.Civilizacijska i etička vertikaladruštveno odgovornih građana jedne nezavisne I međunarodno priznate države, nameće nam obavezu da se ovaj monstruozni zločinpravosudno procesuira, te u skladu sa Konvencijom o sprječavanju i kažnjavanju genocida, iz 1948 godine, kvalifikuje u skladu sa vrstom počinjenog zločina. Namjera da se potpuno ili djelimično uništi, nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa kao takva, primjenjujući elemente mentalnog, i fizičkog zlostavljanja deklarisana je kao genocide.Svi naši istorijski međaši-vlastodršci morali su biti glasniji i jasniji.
Možda Majke Srebrenice ne bi plakale!, zaklučila je Pejovićeva.


Video obraćanjem publici, o knjizi je  govorio politikolog i publicista Nenad Stevović.
Urednik izdanja  akademik DANU  Sreten Vujović na promociji knjige u Kotoru kazao je da je u istoriji čovječanstva bilo primjera pokušaja istrijebljenja cijelih civilizacija, pojedinih naroda, koji su i u najtežim uslovima pronalazili način da ostave trag po kome će biti prepoznati u nekom budućem vremenu.
Ipak, u kompletnom sjećanju čovječanstva čini se nije zabilježen primjer da su zemlje saveznice , kao što je to bio slučaj nakon Prvog svjetskog rata , žrtvovale jednu malu državu Crnu Goru koja je u odnosu na broj stanovnika dala značajniji doprinos od mnogo većih i moćnijih država. Na taj način zemlje saveznice su Crnu Goru ostavile na milost i nemilost  Srbiji, koja je nakon sramne, tzv. Velike podgoričke narodne Skupštine zavela neviđen teror u Crnoj Gori.
Koliko je tzv podgorička Skupština bila legalna i legitimnna,najrječitije govori podatak da se glasanje odvijalo uz prisustvo srpske vojske i  žandarma pod oružjem, koji su budno pratili što se dešava oko glasačkih kutija, kao i činjenica da mnogim suverenističko orjentisanim Crnogorcima nije dozvoljeno da pristupe glasanju.
Vujović je naglasio „da je veoma značajno da knjiga bude plasirana izvan Crne Gore, kako bi međunarodna zajednica, kad mi već nijesmo, naučila nešto iz ponovljene istorije, koja će se ako ne bude zaustavljena sigurno reflektovati na političke prilike na šire, međunarodnom planu.Ta istorija je pokazala, kad god se Crna Gora posmatrala kao moneta za potkusurivanje, dešavale su se i dalekosežne štetne posljedice i ne samo za našu državu.
Na kraju promocije građanimna Kotora se obratio književnik I umjetnik Mihailo Šok Radoičić a posjetioci su dobili primjerak knjige.

8 KOMENTARI

  1. U svom milenijumskom bitisanju Crna Gora nije imala mira.Upoznala je Nemanje,Murate,Bonaparte koji svoj mač o Crnu Goru oprobaše no oni biše i minuše a Crna Gora osta u svom sjaju izgradivši indetitet iztkan čašću poštenjem ponosom čojstvom i junaštvom.Kako tada ni danas joj mira ne daju,ali ovog puta ,njena đeca,koja je ne izdaju samo već ponižavaju je.Izigravajući poklisare,potrčkala despota sa Andrićevoga venca,misle da je Crna Gora njihova prćija koju će mu donijeti,kao što su mu predali crkvene objekte.Vjerujem da će mo biti dostojni svoih predaka ,sačuvati ono što su nam ostavili preci i prenijeti potomcima,kako se ne bi pred njima stiđeli.I ova kniga potvrđuje da istorija ništa ne opraštva.Zato 02.04.razmislite.

  2. Od istine se ne može pobjeći-stigne čeljade kao što ga stigne i pravda, ma i karma.
    DA JE VJEČNA!!! S.F.S.N.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].