Razviti dobar sistem borbe protiv požara

0
U susret štabnoj vetrogasnoj vježbi Svarog 2017.

Lidija Petroni i Maksim Mandić

audio: Lidija Petroni – Maksim Mandić

Jačanje regionalne i prekogranične saradnje u oblasti zaštite od požara, upoznavanje sa procedurama i funkcionisanjem mehanizma za civilnu zaštitu EU, osnovni je cilj projekta pod nazivom “SVAROG 2017”.

Šumski požari su zajednička prijetnja, ne samo za Crnu Goru već i za sve države u regionu i iz godine u godinu se njihov broj povećava zbog klimatskih promjena koje su izazvane porastom temperature.

Crna Gora, kao mediteranska zemlja i turistička destinacija ima posebnu obavezu i odgovornost da razvije dobar sistem borbe protiv požara, kazala je  za Skala radio Lidija Petrone, načelnica Direktorata za vanredne situacije – područne jedinice Herceg Novi.

Kroz projekat  “SVAROG” Crna Gora želi da razmijeni dobru praksu među državama učesnicama kako bi se uporedili alati i izabrali najbolji koji će se u budućnosti koristiti u treninzima komandira Službi zaštite i uopšte vatrogasaca spasilaca, objašnjava Petroni.

Jedna od aktivnosti planirana projektom je realizacija kampanje pod nazivom “Mjesec zaštite od požara“, koja će se sprovesti u svim zemljama učesnicama projekta, od 4. do 31. maja ove godine.

Kampanja će se sprovesti u svim opštinama u Crnoj Gori i odnosiće se na informisanje građana o značaju zaštite od požara.

U Kotoru će se kampanja održati u ponedjeljak 29. maja u 11 sati ispred glavnih gradskih vrata, u saradnji sa našim prijateljima iz Službe  zaštite i spašavanja Kotor, sa kojom Direktorat ima izvanrednu saradnju, kazala je Petroni.

Kampanja u Kotoru znači edukaciju stanovništva uz bezbjednosna uputstva u vezi šumskih požara, kazao je za Skala radio Makism Mandić, komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja.

Građanima će biti prezentovano niz procedura koje bi trebali ispoštovati, posebno onima koji žive u blizini šuma.

Kako ugasiti požar ukoliko se približava vašoj kući i kako postupiti u takvim situacijama, pitanja su na koja će vatrogasci davati odgovore.

Pripremljen je propagandni materijal, tj. letci sa kratkim uputstvima, kazao je Mandić, vjerujući da će građani Kotora, kao i uvijek dati punu podršku pripadnicima Službe zaštite u akcijama i poslovima koje oni obavljaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]