Reagovanja na iznenadna zagađenja mora sa plovnih objekata

0
Institut za biologiju mora

Dr Mirko Đurović

dr Mirko Đurović

U kotorskom Institutu za biologiju mora Univerziteta CG u okviru IPA Adriatic projekta HAZADR koji znači jačanje kapaciteta zajedničkog djelovanja u borbi protiv zagađenja mora naftom, toksičnim i opasnim materijama u Jadranskom moru, danas se održava lokalna radionica.

Ovaj projekat se finanisra iz sredstva EU, a tema radionice je  prenos znanja stečenih na stručnim kursevima POSOW i IMO OPRC  – Jadranski edukativno – istraživački centar – ATRAC, kazao je za Skala radio dr Mirko Đurović, direktor Instituta za biologiju mora.

Jedan od specifičnih ciljeva koji je ostvaren u okviru projekta HAZADR je osnivanje ustanove Jadranski obrazovno-istraživački centar za reagovanja na iznenadna zagađenja mora.

Centar je osnovan u Rijeci u februaru 2015. godine.

Misija Centra je da poboljša pripravnost i sposobnost reakcije institucija i interesnih grupa uključenih u nacionalne ili regionalne mehanizme intervencija na moru na području jadranskog regiona.

U okviru programa Centra organizovano je više stručnih treninga za osposobljavanje po modelima POSOW i IMO OPRC, koji su namijenjeni operaterima, profesionalcima i volonterima, koji rade u nacionalnim službama zaduženim za sprovođenje Nacionalnog plana za hitno reagovanje u slučaju zagađivanja mora sa plovnih objekata, u lokalnim upravama i nevladinim organizacijama aktivnim u oblasti zaštite životne sredine priobalnog područja.

Na radionici će izlagati učesnici kurseva održanih u Zadru u junu ove godine i Rijeci u julu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]